Strazbur: O veteranima 15. maja

R. Dr.

05. 03. 2013. u 20:53

Sud u Strazburu za 15. maj zakazao poslednju raspravu po tužbi 8.500 bivših boraca. Odluka do polovine avgusta, a u roku od šest meseci sporazumi o isplati

KONAČNU reč o ratnim dnevnicama koje od Srbije potražuje 8.500 ratnih veterana daće Veliko veće Međunarodnog suda pravde u Strazburu. Sednica na kojoj će rezervisti ukrstiti argumente sa advokatima države zakazana je za 15. maj, a presuda će biti saopštena najkasnije do polovine avgusta. Ukoliko sud stane na stranu mobilisanih učesnika rata 1999. godine, država će morati da nađe rešenje da svima isplati dnevnice.

Slučaj ratnih dnevnica, u Strazburu zaveden kao ”Vučković i 29 drugih protiv Srbije”, dolaskom pred veće od 17 sudija dotaći će sam plafon evropskog pravosuđa za ljudska prava. Na krunski nivo ovaj predmet je stigao posle usvajanja državne žalbe na prvostepenu presudu.

Advokat rezervista iz Nišavskog okruga Srđan Aleksić kaže da će odluka Velikog veća biti obavezujuća za obe strane u sporu. A da bi bila po meri veterana, on pregovara sa više profesora međunarodnog prava i advokatskih kancelarija iz EU.

- Očekujemo da Veće potvrdi prvostepenu presudu i naloži Vladi Srbije da u roku od šest meseci sklopi sporazume sa veteranima o isplati ratnih dnevnica - kaže Aleksić. - Ukoliko do toga dođe, ponudićemo državi nekoliko modela isplate. Veterani nisu protiv države, jer samo žele naknadu na koju imaju pravo.

ZARADILI PO
240.000 DINARA
RATNI dani 1999. godine vrede 240.000 dinara po učesniku - računica je koju su podvukli rezervisti. Oni očekuju da se država svim učesnicima oduži na isti način. Po ovom ključu, dnevnice samo 8.500 niških rezervista olakšaće državnu kasu za najmanje 1,7 milijardi dinara, odnosno oko 15 miliona evra.

U slučaju povoljnog ishoda postupka, rezervisti očekuju da im se država oduži u novcu. Ukoliko to zbog besparice ne bude moguće, predlažu podelu obveznica, oslobađanje od poreza, rešavanje stambenog pitanja, ali i otkup radnog staža ili prebijanje dugovanja za struju i komunalije.

Problem neisplaćenih dnevnica pred Sud pravde dospeo je posle odluke države da samo rezervistima iz Topličkog okruga isplati prosečno po 200.000 dinara na ime ratnih dnevnica za učešće u ratu 1999. godine. To je bio kamen koji je pokrenuo lavinu zahteva veterana i iz drugih krajeva države da i oni budu namireni. Sud u Strazburu prvostepenom presudom iz jula 2012. godine naložio je Srbiji da nađe način kako će da isplati ratne dnevnice.

Da je u toku pravna mobilizacija rezervista potvrđuje i Mile Milošević iz udruženja ”Srpski ratni veterani”.

- Ukoliko Strazbur presudi u korist veterana iz Niša i okoline, država će morati da se oduži svim učesnicima rata koji su ostali kratkih rukava - jasan je Milošević. - Uniformu je 1999. nosilo više od 200.000 ljudi i svi imaju pravo na dnevnice. Samo naše udruženje prikupilo je oko 50.000 zahteva za isplatu.

Strategija se, međutim, sprema i u pravnom timu koji će zastupati Srbiju pred Većem sedamnaestorice. Iako pozicija države nije laka, nadu greje činjenica da je Strazbur ovaj slučaj ocenio kao značajan za praksu Evropskog suda za ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Дргољуб, Каћ

05.03.2013. 22:07

Проблем је што је држава већ неке исплатла,и та цифра је била око 6.ооо евра!Али је чињеница да су резервисти на Космету имали прави рат,против НАТО-а,и шиптарских терориста!

cale2

07.03.2013. 18:20

@Дргољуб, Каћ - da upravu ste dragoljube nekome je isplaceno a nama sto nam je zivot visio o koncu i glava bila u torbi nije sramota ovu drzavu da bude ako ne isplate pravim borcima koji su svo vreme proveli na kosmetu??????

dragan

06.03.2013. 07:04

ovo je samo jedan predmet.a ima ih mnogo vise gde su sutanovac i vladajuca klika iz ds zloupotrebili polozaj.naredili sudstvu da sudi protiv gradana a videlo se da su gradjani u pravu.sada sutanovac mirno sedi u skupstinu a ojadio je drzavu srbiju.

Za licna placanja

06.03.2013. 10:01

Ovu sramotu koja je veteranima pricinjena obavezno treba da plate licno sve sudije i advokati koji su savetovali da se ono sto je presudjeno ne plati odmah, nego je bruka stigla do Strazbura a sa njom i mnogo veci troskovi. I sve troskove presuda iz Strazbura iskljucivo neka placaju oni koji su tome doprineli. Iskljucivo pojedinci, ode nam veci deo budzeta na neciju nestrucnost, nehumanost i izivljavanje.

sava

06.03.2013. 10:51

Veterani nisu protiv države, jer im činjenice nisu poznate, advokati jesu protiv države jer im je dobro poznato da su dnevnice za vreme nato agresije isplaćene svim rezervistima po važećim propisima, advokati vode kampanju jer će ostvariti enormnu zaradu, da li je moguće da Srbija nema stručne i časne advokate koji će utvrditi ptavu istinu.

Miroljub Markovic

06.03.2013. 21:25

Smatram da drzava treba da se oduzi svim ratnim veteranima cak i onima koji vise nisu medju nama,mada netreba drzavi po svaku cenu guliti ledja jer upravo veterani su branili drzavu pa netreba sad da je dele zato sto im je duzna,al kao prvo mislim da je potreno da da nacionalno priznanje svim ucesnicima ratova na tlu nekadasnje Jugoslavije 1990// 2000 pa tek onda da raspljvljamo o dugovima

miki

15.03.2013. 10:58

meni je krivo sto u svojoj zemlji gde sam sa19 godina otisao u rat,popijo metak,nesmem o tom ni da razgovaram jer sam automatski nepodoban,lud,blesav i neznam sta sve ne jos! vece pravo od mene ima obican ker na ulici,gej osoba, i sl.

veran gospodu

23.03.2013. 09:55

@miki - E sada treba -netreba. Naravno da treba. Ko je mene pitao hocu li poci ili necu? Drugo ako drzava ima para za raznorazne siledzije koje biju ljude po belom svetu, sto nebi dali nama koji smo ostali na kontejneru bez posla i sa ukradenim stazom. Ova nas je drzava dovela do ovoga i nisam se borio za ove ideje, hocu novac da bih obezbedio dostojanstven barem jedan rucak svojoj:Supruzi,detetu,majci i meni. I naravno da platim psihijatru sto me privatno pregleda posle ucesca u ratu..Pozdrav braco.

cakisa

22.05.2013. 15:26

kada mislite da iaplatite ratne dnevnice za sve ima para samo za ratne veterane nema*vranje9