ZAPOSLENI u JP “Nuklearni objekti Srbije” već dva meseca nisu primili platu. Preduzeće koje brine o radioaktivnom otpadu duguje i obezbeđenju, nisu platili račune, a nemaju ni za osnovna higijenska i sredstva za rad!

Da problemi postoje ne poriče ni v. d. direktora NOS-a, dr Jagoš Raičević, koji kaže da je najmanje pet puta pisao Ministarstvu prosvete, ali da nikad nije dobio odgovor.

- Problem nuklearnog otpada očigledno je gurnut pod tepih - naglašava dr Raičević za “Novosti”. - Uskoro će biti puna tri meseca otkad smo poslali plan poslovanja Ministarstvu, koji nije usvojen, niti znamo na koliko novca da računamo. Čak smo i baterije za uređaje koji mere zračenje sami kupili.

Plate su već umanjili za 37 odsto, a Institutu “Vinča” duguju milione za račune.

- Nemamo pravo da sklopimo ugovor ni sa kime, ni za šta, što znači da u ovoj situaciji nismo u stanju da prihvatimo odgovornost za nešto što nismo u stanju da ispunimo. “G4S” je firma koja obezbeđuje lokaciju i očekuje da im neko za to plati. Oni dolaze na posao, ali niko sa njima za 2013. godinu nije ništa ugovarao, a nije ni mogao, jer bi to bilo protivzakonito. Rešio sam u četvrtak da kupim vodu za piće, prekršaj sam napravio i povodom sredstava za higijenu, ali tako neću moći još dugo da radim - upozorava dr Raičević, u pismu koje je uputio Ministarstvu prosvete, i u koje su “Novosti” imale uvid.

Iz pisma se vidi koliko je situacija ozbiljna, jer bi privatna firma za obezbeđenje mogla svakog trenutka da otkaže saradnju, a da u krug “Vinče” i JP NOS ušeta bilo ko.

- Nadležni se ponašaju kao da su posle odlaska goriva završeni svi poslovi. Ostala su nam dva reaktora, bazen u kom se prepakivalo gorivo i hangari. Sve to je puno radioaktivog otpada - upozorava dr Raičević.