DUGA i teška bolest pokosila je još jednu legendu. Čuveni novinar i voditelj Miloje Mića Orlović preminuo je u sredu u Beogradu, u 79. godini. Jedno vreme se lečio u bolnici “Sveti Sava”, iz koje je prebačen u starački dom, odakle se preselio u večnost.

Prve novinarske korake Orlović je napravio još u srednjoškolskim danima u rodnom Valjevu, a potom se kao student beogradskog Filološkog fakulteta okušao u ulozi sportskog novinara na radiju.

Kada je TV Beograd 28. avgusta 1958. pustila u etar prvi TV dnevnik začuo se markantni glas Miće Orlovića, kojim je počela istorija, u čijem je stvaranju učestvovao više od pola veka. Najpopularniji jugoslovenski voditelj u intervjuu za “Večernje novosti”, prisećajući se tog trenutka, izjavio je:

- Bio sam ležeran, miran. Trema me je stigla kada se sve završilo, kada su došli urednici i rekli: “Ljudi, stižu pohvale iz svih krajeva, bilo je bez greške. Shvatio sam, čudo se rađalo, stvarali smo istoriju.”

Iza Miće Orlovića ostalo je više od 170 reportaža, 300 intervjua, više od 200 TV reportaža, 80 radio-emisija i 1.300 emisija. Kršan i markantan, važio je za jugoslovenskog Džona Vejna. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova. Dva puta se ženio, iz prvog braka ima ćerku Marinu.

Poslednjih 13 godina Orlović je vodio penzionerski život. Na pitanje da li žali za nečim, u intervjuu za naš list, doajen Radio-televizije Srbije 2008. je rekao: “Ne. Nisam baš bio ambiciozan, a ipak mi je išlo dosta lako u životu. Meni je bilo taman da malo snimam filmove, malo vodim šou-programe, festivale. Milina.”

Saučešće porodici preminulog novinara, između ostalih, uputio je i premijer Srbije Ivica Dačić.