Toma otvara Titov trezor

V. C. S.

06. 02. 2013. u 20:58

"Novosti" saznaju: Predsednik Srbije će dozvoliti otvaranje depoa u NBS sa Brozovom zaostavštinom. Otključavanju će prisustvovati savetnik Oliver Antić

KABINET predsednika Srbije dozvoliće da se otvore trezori u Narodnoj banci u kojima je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo dragocenosti koje su ostale posle smrti Josipa Broza Tita.

- Početkom nedelje poslali smo dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava nakon smrti nekadašnjeg predsednika. Naveli smo da smo, kao pravni naslednik Predsedništva SFRJ, saglasni da se otvore depoi. Za predstavnika Kabineta koji će prisustvovati otvaranju, posle razgovora sa predsednikom Nikolićem, određen sam ja - otkriva za ”Novosti” prof. Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije.

Profesor Antić objašnjava da se sada čeka da postupajući sudija odredi datum kada će se sefovi otvoriti, kao i da će se prvo potražiti da li postoji zapisnik šta se tu nalazi, pa će se taj spisak ”sravniti” sa pohranjenim stvarima.

Advokati Brozovih naslednika zadovoljni su odlukom predsednika Srbije. Violeta Kočić Miraček, zastupnik Titovog sina Miše i unuke Zlatice, potvrđuje da je sada na potezu sud. Sudija će, u dogovoru sa Narodnom bankom, odrediti datum otvaranja depoa i o tome obavestiti sve učesnike postupka. Otvaranju će, osim advokata naslednika i prof. Antića, prisustvovati i predstavnici suda, kao i NBS, i o celom događaju vodiće se zapisnik.

- Sve što bude pronađeno, pridružiće se spiskovima koji su do sada iz drugih institucija dostavljeni sudu - kaže Violeta Kočić-Miraček.

Problem je, međutim, i dalje sa spiskovima koje je trebalo da dostavi Muzej istorije Jugoslavije, nekadašnji Muzej ”25. maj”. Pošto nije udovoljio zahtevima suda i nije poslao popis Titovih eksponata koji se tu nalaze u poslednje dve godine, sud mu je uputio nov zahtev uz pretnju novčanom kaznom.

- Prema mojim saznanjima, Muzej još nije dostavio tražene spiskove i time praktično opstruiše sudski postupak - kaže advokat Brozovih.

Iz prvog osnovnog suda kratko poručuju da će datum otvaranja sefova biti određen što je pre moguće.

U 11 VREĆA I POSLEDNJE PLATE

U 11 vreća koje se nalaze u trezoru NBS, kako pretpostavljaju advokati, može se naći šest poslednjih Titovih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige, i nešto zlata i nakita. Tamo bi trebalo da bude sve ono što je zatečeno posle smrti maršala u predsedničkoj vili u Užičkoj 15.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

alex miles

07.02.2013. 02:22

@Aleksandar69 - Bice da je za sve ovo vreme, neka "baba" Persa u to sve, vec svoj "nos" turila.

nole

07.02.2013. 12:28

@Sava Savanović - Pandorina kutija br2? Zlo,glad,bjeda,neimaština samo bez nAde.

Miloš Marjanović

06.02.2013. 21:54

Ako postoji zakon o restituciji i ispravljaju se neke nepravde ... neka i njegovi potomci dobiju ono što ih sleduje.

OooOO

06.02.2013. 22:53

@Miloš Marjanović - Njima ne sleduje ništa i ne trebaju ništa da dobiju.Ioanko sve što je Tito imao bilo je nepravedno i na račun ovog jadnog iscrpljenog naroda.Mislim samo na Srbe.Mi smo jedini najviše ispaštali zbog te Jugoslavije.Najgore smo prošli.A Tito je dobijao mnogo toga što ne zaslužuje.Uništio je Srbiju,od nje njegovi ne zaslužuju da dobiju baš ništa!

QQ-LELE

06.02.2013. 23:12

@ - Ono sto se nadje u trezoru, da se proda i obestete ljudi koji su propatili pod titovim rezimom

nole

07.02.2013. 12:25

@Kole - Svojom politikom prethodni presednik je pripremio teren za priznavanje Kosova,a ne Toma.

Слободан

07.02.2013. 00:40

Имовину прво треба вратити свима онима које је та сподоба покрала, а не његовој копилади коју је сејао по свету. Најурите ту багру из Србије да нам не кваре ваздух више.

hranmil

07.02.2013. 20:15

@Слободан - Izvini puno ali, kad si tako glup i ne vidis da sam sebi "kvaris vazduh" onda bolje ZAVEZI!!!Hvala "kotepitazaime",izvanredan komentar..Pozdrav svim srbima, vernih tog imena..

Pjotr Cibukov

07.02.2013. 07:38

Trebalo bi doneti rezoluciju kojom se Velji Ilicu i Mladjenu Dinkicu zabranjuje prisustvovanje otvaranju trezora cak i bez dugih cevi pa makar i samo u kupacim gacama.

Mileva

07.02.2013. 10:12

Bilo bi ocaravajuce ako bi na svecanom otvaranju trezora vrpcu u estradnoj pratnji presekao ministar Mrkonjic.

Mikica....

07.02.2013. 10:57

Mozete zamisliti otvore trezor a ono tamo Josipa Lisac pjeva- magla svuda magla oko nas... ::::))))))

kotepitazaime

07.02.2013. 17:29

Sumnjam da je tu jos puno ostalo pitajte miru slobinu gde je Titova zaostavstina Pa razgrabili su i ono sto je dobijao kao privatno lice a ne kao predsednik drzave ali eto Bog pozive Jovanku pa se nadam da ce bar ona progovoritiA vi koji ... protiv njega upitajte svoje roditelje kako su ziveli za razliku od ovog sto vi danas zivite Dok je njega bilo dotle nas je svet i uvazavao a danas pljuju po nama

Deda Miloje

08.02.2013. 11:27

@kotepitazaime - Tito je bio mason. Imao je zadatak da unisti Srbiju i to je uradio. Koja bre Jovanka? Ona i ne zna ko joj je muz.

Бранко Стеванович

08.04.2013. 09:29

@kotepitazaime - Ona neZna ko joj je muz, a ti kao znas. Kakav je bio Tito, videlo se je i sahrana njegova govori o njemu, a kakvi smo mi vidi se i zasluzeno smo tamo gde smo.On je mogao ni od cega da napravi nesto, a mi mozemo od necega da napravimo nista.

Za neka bolja vremena

07.02.2013. 21:55

Da se mi pitamo mi bi opet vratili one radne akcije pa da nemaju vremena ova jadna djeca da po cijeli dan vise ispred racunara i prodaju zjale na ulici.Naucili bi da se druze i pomazu jedni druge,a ne da jedni druge vrijedjaju i svadjaju se ko je ko.A politicari ih zavadili da bi mogle da vladaju.I samo da kazem ovima sto se busaju sa popovima i hodzama na Titovoj sahrani je prisustvovalo 211 drzavnika iz 128 zemalja svijeta i najposjecenija sahrana nekog drzavnika u istoriji

pera

08.02.2013. 09:35

koje glupost i zlonamera Brozovih naslednika.Pa upravo Dolanc-hrvat, je bio sef DBa,u vreme titove smrti,i sada kada su sve pokrali ostavljaju Srbiji da se bakce sa naslednicima.Isto kao deoba zlata iz borskog rudnika!? ko je bio lud da deli zlato ,kao nacionalno dobro Srbije!?