VANU - udruženje građana

J. SIMIĆ

15. 01. 2013. u 20:47

Postignut dogovor Republike, Pokrajine i SANU o novom statusu vojvođanske akademije. Nikola Hajdin: Preimenovanje je prihvatljivo. Dragoslav Petrović: Neće biti na budžetu

NA osnovu prošlogodišnje odluke Ustavnog suda Srbije kojom je osporen način finansiranja, ali ne i postojanje VANU, na pomolu je kompromisno rešenje.

Predstavnici resornog ministarstva, pokrajine i SANU dogovorili su da se početkom februara VANU preregistruje kao udruženje građana. Kako saznaju ”Novosti”, naredni korak je preimenovanje u ANKUV - Akademiju nauke, umetnosti i kulture Vojvodine.

- To je sasvim prihvatljivo za nas - rekao je ”Novostima” akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU. - Poznato je da smo se mi žestoko protivili reosnivanju vojvođanske paralelne akademije koja je imala za cilj da istisne postojeći Ogranak SANU u Novom Sadu.

HRONOLOGIJA NASTANKA VANU * 1979. - osnovana VANU
* 1992. - VANU reintegrisana u SANU, osnovan Ogranak
 * 2003. - Skupština Vojvodine reosnovala VANU
* 2009. - VANU ”ušla” u Statut
 * 2011. - LSV ”progurala” amandman da se VANU vrati imovina
* 2012. - USS osporio finansiranje VANU
* 2013. - VANU postaje udruženje građana ANKUV

Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović potvrdio nam je da će

ANKUV promeniti i način finansiranja.

- To znači da neće biti na budžetu, nego će, kao i druga udruženja, morati da konkuriše za sredstva kojima će finansirati svoje projekte.

Predsednik dosadašnje VANU dr Julijan Tamaš kaže da će ANKUV imati i prava sukcesora, što znači da će automatski ”preuzeti” postojećih 17 redovnih članova i trojicu dopisnih akademika iz inostranstva.

- Nadamo se da će sukcesija obuhvatiti i deo prostorija koje su nekada pripadale VANU, a preuzeo ih je Ogranak SANU, devedesetih godina, kada je osnovan - kaže Tamaš.

Predsednik VANU misli na zgradu Platoneuma u centru Novog Sada. To zdanje imao je na umu i lider LSV Nenad Čanak kada je, 2011. godine, u Narodnoj skupštini ”progurao” amandman o vraćanju imovine

VANU. Posle promene vlasti na republičkom nivou i u Novom Sadu, kao i odluke USS, očigledno je da ogranak SANU neće biti iseljen iz Platoneuma kao što je ranije bilo u planu.

ANKUV će, najverovatnije, ostati u prostorijama koje im je pokrajina dodelila na korišćenje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije