SVINJSKI grip se vratio! Virus A(H1), koji je pre tri sezone izazvao pandemiju, izolovan je u virusološkoj laboratoriji Instituta ”Torlak” u uzorcima dva pacijenta lečena na Odeljenju pulmologije u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara. Do sada je obolelo devet pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju i četiri zdravstvena radnika KBC Zvezdara. Epidemiolozi, ipak, tvrde da virus sada nema istu snagu kao kada se pojavio u cirkulaciji i ne veruju da bi mogao da izazove masovnije obolevanje.

- Virus koji je izazvao pandemiju 2009/2010. godine sada ima sve karakteristike običnog sezonskog gripa - kaže profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog. - To nije više onakav virus o kome se govorilo kada se pojavio. On nije više smrtonosan, posledice i terapija su uobičajene kao i kod sezonskog gripa.

U Srbiji su sada, zvanično, u cirkulaciji tri virusa gripa - pandemijski A(H1), A(H3) i virus tipa B, ali epidemije nema.

- Vakcina protiv gripa za ovu sezonu štiti od sva tri virusa koja su dosad kod nas izolovana - kaže za ”Novosti” dr Jelena Obrenović, šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut”. - Epidemija u KBC Zvezdara je lokalizovana i nema potencijal za dalje širenje.

MANJE OBOLELIH NEGO LANE PREMA podacima Instituta ”Dr Milan Jovanović Batut” od početka godine je registrovano oko 40.000 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu. To je za 10.000 manje nego u istom periodu lane.

Epidemilozi procenjuju da je bar trećina populacije imuna na virus svinjskog gripa: 149.938 stanovnika je svojevremeno primilo protivpandemijsku vakcinu, još oko 400.000 je 2010. i 2011. godine zaštićeno sezonskim vakcinama koje su sadržale i protivpandemijski soj, a ostali su se ”prekalili” u kontaktu sa virusom.

- Činjenica je da se virus svake sezone menja i dobija druge karakteristike, ali kod A(H1) dosad nisu uočene veće promene zbog kojih bi mogao da izazove masovno oboljenjanje - kaže dr Obrenović. - Kraj raspusta, i završetak praznika, međutim, pogoduju širenju gripa, jer smo više u zatvorenom prostoru. A, koliko će ljudi oboleti, zavisi od kolektivnog imuniteta. Vakcinacija i u ovom trenutku može da pomogne. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje, što znači da za vakcinu nije kasno, s obzirom na to da se kod nas od gripa najviše oboleva u februaru i početkom marta.

U Evropi su u cirkulaciji isti virusi kao i kod nas, aktivnost virusa je niska sa izuzetkom jedino Velike Britanije gde je grip poslednjih dana uhvatio ”zalet”. Na američkom kontinentu, međutim, virus gripa pokazuje ”zube”. U državi Njujork, proglašeno je vanredno stanje, jer je grip ”oborio” 20.000 ljudi.