SLEDEĆE godine bez posla će biti 33 odsto radno sposobnog stanovništva naše zemlje, prognoze su Veća Saveza samostalnog sindikata Srbije. Sindikati ne kriju pesimizam i očekuju da će bez posla u 2013. godini ostati bar još nekoliko hiljada radnika, a najgore će, kako kažu, proći metalski sektor.

Na radnoj i svečanoj sednici Gradskog sindikata u Jagodini, Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata poručio je da je mala stopa rasta zaposlenosti od prethodnih par meseci kratkotrajna. Kako napominje, sledeća godina biće još gora od ove kada je socijalna politika u pitanju.

- Zbog katastrofalnog stanja u privredi, stopa nezaposlenosti će preći 30 odsto - kaže Mihajlović. - Bez novih investicija i stvaranja ambijenta strana ulaganja i sa tendencijom odlaska stručnjaka, sigurno je da će u toku sledeće još mnogo ljudi ostati bez posla.

NAJTEŽE U VOJVODINI BROJ građana Srbije koji su bez posla trenutno je manji za tri odsto u odnosu na april ove godine. Stopa nezaposlenosti najviša je u Vojvodini, pa je tako bez zaposlenja 25,7 odsto radno sposobnih građana, dok je u Beogradskom regionu ta brojka 20,1 odsto. U Šumadiji i zapadnoj Srbiji nezaposleno je je 20,3 odsto stanovnika.

Mihajlović tvrdi da će tako visoka stopa nezaposlenosti stvarati nezadovoljstvo u narodu koji će rešenja potražiti na ulici. Metalski kompleks je, prema njegovim rečima, u najtežoj situaciji, jer je pretrpeo velike udare u poslednjih deset godina.

- Mnoge firme iz bivše Jugoslavije još uvek nisu privatizovane - dodaje Mihajlović. - Sudeći po svim ekonomskim pokazateljima, ta preduzeće se ni ove godine neće prodati. Teško će se naći strateški partneri, a država nema para da uposli ljude. Otkaz im, očigledno, ne gine.

Sindikat ne krije da nije zadovoljan onim što je država uradila da suzbije nezaposlenost u ovoj godini, ali dodaju da će i sindikalna organizacija morati da se menja i prestrojava u skladu sa potrebama zaposlenih.