DRI: 47 milijardi potrošili bez tendera

S. BULATOVIĆ

sreda, 26. 12. 2012. u 14:42

ДРИ: 47 милијарди потрошили без тендера
Državna revizorska institucija objavila izveštaj o trošenju budžetskih para brojnih korisnika. Od ukupno 78 prekontrolisanih apoteka, svega četiri raspisivale javne nabavke

MINISTARSTVA su se malo popravila, ali organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, javna i komunlna preduzeća i gradovi i opštine širom Srbije i prošle godine su žmurile pred Zakonom o javnim nabavkama. Svi zajedno su potrošili 47 milijardi dinara kupujući robu i usluge mimo pravila. Od toga je čak 39,8 milijardi podeljeno dobavljačima bez sprovedene javne nabavke.

Ovo su samo neke od nepravilnosti koje je otkrila Državna revizorska institucija kontrolišući 46 institucija i sastavljajući 143 izveštaja. Revizori su poslali 778 preporuka, a čak 386 namenjeno je lokalnim samoupravama. Da bi se opisalo kako su sve državne institucije grešile trošeći novac građana Srbije, prema rečima predsednik DRI, Radoslava Sretenovića, potrebno je - najmanje pet dana priče.

GDE JE DUG? DRŽAVNI revizori su utvrdili da je javni dug Srbije na kraju prošle godine dostigao 15,47 milijardi evra, a ne 14,48 milijardi evra, koliko je pokazivala računica Uprave za jvani dug. Već u tom momentu naš dug je, prema računici revizora, iznosio 51 odsto BDP, a zakonski maksimum je 45 odsto BDP.
- Niko neće odgovarati, jer nije predviđena odgovornost za probijanje javnog duga - objasnio je Radoslav Sretenović.
- Zatražili smo od Vlade da hitno donese Zakon o javnom dugu kako bi se razrešio problem metodologije obračuna i predvidela obaveza izveštavanja o njegovom nivou.

ZDRAVSTVO

NA dušu apoteka odlazi skoro 34 milijarde dinara potrošenih protiv pravila javnih nabavki. Javna preduzeća su kriva za osam milijardi dinara, a opštine za blizu četiri milijarde dinara.

- Kontrolisali smo 34 samostalne i 44 apoteke u sastavu domova zdravlja. Samo četiri apoteke su raspisivale javne nabavke - istakla je Radulka Urošević, vrhovni državni revizor.

- One koje nisu, pozivale su se na mišljenja nadležnih. Fond za zdravstveno osiguranje nije prikazao oko šest milijardi dinara kao svoj prihod. Reč je o novcu od participacije pacijenata.

Po ranijem zakonu, kako su objasnili revizori, to je bio prihod Fonda namenjen zdravstvenoj zaštiti. Po novom zakonu smatra se ostalim prihodima, a Fond je svojim uputstvom participacije proglasio sopstvenim prihodima zdravstvenih ustanova. To je, prema rečima Radulke Urošević, suprotno zakonu, a posledica su umanjeni rashodi za zdravstvenu zaštitu.

KADROVI

GRADOVI i opštine bile su velikodušnije prema svojim zaposlenima od onoga što im zakon dozvoljava. Tako je 21 lokalna samouprava prekoračila budžet zarada za ukupno 1,18 milijardi dinara, Agencija za kontrolu leta u iznosu od 281,7 miliona dinara, a Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) za - 116,2 miliona dinara.

- Zaposleni su raspoređivani na radna mesta za koja nemaju potrebne kvalifikacije - istakao je Radoslav Sretenović. - To smo primetili u JKP ”Gradska čistoća” i RFZO. u ”Čistoći” je 14 radnika koji ne ispunjavaju neophodne uslove za pozicije koje obavljaju zašto su isplaćene plate u vrednosti od oko pet miliona dinara.

Na ugovore o delu u 16 institucija, mimo pravila, potrošeno je ukupno 63 miliona dinara, a oko 12,5 miliona dinara su ”teške” neregularnosti u ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

- U 14 lokalnih smaouprava isplaćeno je 142 miliona dinara na ime poklona za Osmi mart, stipendija, kupovinu dioptrijskih naočara, stomatološke usluge, pa čak i prevoz navijača fudbalskog kluba - pojasnio je Sretenović.

OPSTRUKCIJE IZVEŠTAJI za ”Srbijagas” i ”Termoelektrane i kotlove Kostolac” biće objavljeni za najviše mesec dana. U slučaju ”Srbijagasa” predsednik DRI Sretenović je priznao da je bilo pokušaja opstrukcije onih koji je trebalo da im dostavljaju dokumentaciju. Kada je reč o ”Kostolcu” objavljivanje je produženo kako bi se poštovale sve procedure i pravo žalbe.
- U ”Srbijagasu” je bio složen sistem revizije i nije sve išlo glatko - rekao je Sretenović.
- O detaljima još ne mogu da govorim, jer mi zakon to ne dozvoljava.

RAČUNI

BEZ pravnog osnova 20 opština i pet ministarstava je platilo obaveze vredne 1,28 milijardi dinara. Iste te opštine i četiri ministarstva su bez validne računovdstvene dokumentacije platile račune vredne 2,2 milijarde dinara.

U Završnom računu budžeta Srbije ne vidi se oko pet milijardi dinara, kolike su obaveze države prema pet banaka od kojih su uzimani krediti, preko Fonda za razvoj, a za program podrške građevinskoj industriji. Nije evidentirano ni oko 4,8 milijardi dinara, još neplaćenih obaveza izvođačima radova na koridorima 10 i 11, koje su te firme založile za dobijanje bankarskih kredita.

OSNIVALI PREDUZEĆA

OSAM pančevačkih mesnih zajednica su poslove koje im je poverila opština iskoristile za osnivanje novih javnih preduzeća. Javna preduzeća mogu da osnuju samo skupštine opština, a nikako mesne zajenice. Tako je formirano, kako se čulo od Radoslava Sretenovića, ukupno devet javnih preduzeća.

Komentari (12)

Nešto im fali možda?

26.12.2012. 16:39

Sve imaju, a opet nabavljaju, i to za 47 milijardi evra? Pa jasno je ko beli dan da je to korupcija, i to ogromnih razmera. Treba pohapsiti odgovorne.

jaran

26.12.2012. 22:54

@Nešto im fali možda? - objavljivanjem izvestaja za 2011 od pre neki dan postoji sumlja da neki iznosi nisu ili prikazani ili potpuno sklonjeni. S obzirom da su radjeni za vreme bivse vlasti to i ne treba da cudi. Mislim da je ponovna revizija jedino resenje.

jaran

26.12.2012. 22:51

@Dudule - treba ponoviti reviziju za 2011 s obzirom da postoje sumlje oko prikaza nekih izvestaja.

To je pola milijarde evra, i to samo na nabavkama su toliko ukrali

26.12.2012. 18:21

Brale 47 milijardi dinara ukraše - pa to je bezmalo pola milijarde evra i nikom ništa?

jaran

26.12.2012. 21:19

@To je pola milijarde evra, i to samo na nabavkama su toliko ukrali - ne zaboravi samo da je to pisano u vreme Cvetkovica koji sada treba da se saslusava. Pitanje je da li je iznos i veci?

Sladjana

26.12.2012. 19:52

Ne znam zbog čega revizor podnosi prekršajne prijave kada u Krivičnom zakoniku postoji krivično delo iz člana 362a za nenamensko trošenje budžetskih sredstava i zaprećena je kazna do jedne godine! Izgradili su lep drp-sistem i ovakvim radom DRI samo ih podstiče a mi smo ovce!

jaran

26.12.2012. 22:48

@Sladjana - Zasto se ne izvrsi ponovna revizija za 2011 kako bi se odagnale sumlje u vrednosti sa delimicno izmenjenim ljudima?

Aleksa

26.12.2012. 23:06

Koja je ovo banda bila na vlasti.I ovako su nas unazadili 50 godina i samo nas je Bog spasio da su sleteli sa vlasti. Da su oni nastavil da vode drzavu ne bi ostao ni kamen na kamenu.

Kako

27.12.2012. 07:35

Kakvo je to državno uređenje i organizacija kada se tako šta događa i koje je rešenje za taj hohštapleraj i haos.

Goran

27.12.2012. 07:49

Valjda revizorska kuća radi za Vladu valjda će sada kada sve zna Vlada da sredi tu situaciju jer na svo raspomamljeno pljačkanje para ide i plaćanje toj reviozorskoj kući, ja ne vidim sposobnost Vlade da se uhvati u koštac sa haosom u državi, nema povećanja standarda, sve je još gore.

vladimir100

27.12.2012. 08:13

Srbija,pa to je Eldorado. Ma kakvi tenderi,nabavke,konkurencija...otmi sve sto ti dodje pod ruku. Na kraju Pancevo je grad, a nikako da formiraju opstine od MZ. pa se snalaze,