SVETI arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve suspendovao je episkopa Konstantina (Đokića) sa Srednjoevropske eparhije i protiv njega otvorio crkvenosudski postupak.

Ovo je epilog višegodišnjeg trvenja između vladike srednjoevropskog, njegovih vernika i vrha SPC. Upražnjenom eparhijom do okončanja crkvene procedure upravljaće kao administrator patrijarh srpski Irinej.

- Sveti sinod je na sednici održanoj u petak uzeo na znanje postojeće izveštaje i ukupno raspoloživu dokumentaciju o teškom stanju Srednjoevropske eparhije SPC u pogledu međuljudskih odnosa, funkcionisanja eparhijskih tela, finansijsko-materijalnog poslovanja i kanonskog stanja uopšte, i, na osnovu toga, sa žaljenjem doneo odluku da povede postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti Njegovog preosveštenstva episkopa srednjoevropskog Konstantina za to stanje - saopšteno je iz Srpske patrijaršije.

Za mnoge sveštenike, ali i vernike Srednjoevropske eparhije, ova odluka Svetog sinoda je "dugo očekivana i željena".

I BRAT EPISKOP VLADIKA Konstantin, inače potiče iz poznate semberske porodice, iz Republike Srpske, iz familije Đokić, a njegov brat Georgije je episkop kanadski, dok mu je jedan brat ugledni sveštenik u bijeljinskom kraju, u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Poslednjih godina i brojni sveštenici i vernici žalili su se na račun tog arhijereja SPC, pored ostalog i zbog, kako su isticali, "velikih nameta". U ovoj eparhiji poslednjih godina pljuštale su optužbe na račun vladike zbog pronevera novca, zloupotreba u vođenju crkvenih poslova, "nameštanja" na svešteničke pozicije. U sukobu vernika i episkopa morale su da intervenišu čak i svetovne vlasti Nemačke i Švajcarske.

Kako "Novosti" saznaju iz krugova bliskih vrhu SPC, sada praktično sledi kanonski postupak protiv vladike Konstantina.

- Sinod je pred sobom imao mnoge optužbe i argumentaciju, a da bi doneo konačnu odluku podrazumeva se da će u postupku pred Velikim crkvenim sudom svoju odbranu i argumentaciju da iznese i sam vladika - kažu naši sagovornici. - On je suspendovan kako bi postupak mogao da se sprovede na nepristrasan način u okolnostima kada on ne upravlja eparhijom, kako bi oni koji ga optužuju, mogli da ostanu pri svojim stavovima.

VLADIKE BEZ EPARHIJA VLADIKA Konstantin drugi je velikodostojnik koji za kratko vreme napušta čelo eparhije SPC. Pre njega, napuštanje trona za proleće je najavio vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda). Razlog povlačenja ovog kontroverznog episkopa, kako je saopštio Sinod SPC, su "zdravstveni razlozi".

Prvi korak u uklanjanju vladike Konstantina napravljen je pre godinu i po, kada je Sabor SPC doneo odluku da patrijarh bude nadležan za berlinsku parohiju Srednjoevropske eparhije. Iz ove episkopije, potom, izuzete su Austrija i Švajcarska. Crkveni organi posle toga u nekoliko navrata su razmatrali probleme u ovoj crkvenoj jedinici, posle čega je doneta odluka da se ovaj slučaj zatvori.

Prema crkvenom pravu, moguću krivicu vladike Konstantina utvrđivaće Sveti arhijerejski sabor, koji je zadužen za suđenje episkopima. Konstantin će do donošenja presude biti u režimu suspenzije, što znači da će zadržati titulu i zvanje, ali ne i praktičnu vlast u eparhiji. Nije isključeno ni da će njegovu odgovornost utvrđivati Veliki crkveni sud, koji čine trojica vladika koji su i članovi Sinoda. Poslednju reč imaće, gotovo je sigurno, Sabor koji će svoju sednicu imati u maju sledeće godine.