Skupština Vojvodine: Složno protiv zločina

Đ. V.

14. 12. 2012. u 20:03

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili na inicijativu SNS, DSS i SPS jednoglasno Deklaraciju o osudi zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije

SKUPŠTINA Vojvodine usvojila je u petak jednoglasno Deklaraciju o osudi zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije. Reč je o dokumentu koji su inicirali poslanici triju opozicionih stranaka - SNS, DSS i SPS.

- To je pitanje iznad stranaka, a iz te svesti je i proistekla jedinstvena podrška našem predlogu - rekao je u petak potpredsednik SNS Igor Mirović.

Mada te odredbe u osnovnom predlogu nije bilo, u tekst deklaracije je, na predlog Vlade Vojvodine, uneta i osuda zločina počinjenih nad pripadnicima drugih naroda.

- To je u skladu sa načelnim stavom Srbije da se nijedan zločin ne može i ne treba pravdati - obrazložio je prihvatanje dopune Branislav Ristivojević, predsednik PO DSS.

Prema rečima Borislava Novakovića, šefa kluba DS, deklaracija u kojoj se osuđuju zločini nad Srbima, ali i svi drugi zločini je potrebna zbog pomirenja u regionu.

Obrazlažući podršku poslanika SVM, Šandor Egereši je naveo razočarenje poslednjim odlukama Tribunala, koje je označio kao šamar pravosuđu, pravdi i pravičnosti:

- Mi ovu deklaraciju doživljavamo i kao kontinuitet sa deklaracijom o nepriznavanju kolektivne krivice, iz 2003.

Bez obzira na to što su izneli dosta oštrih kritika, glasali su i radikali.

Skupština je u petak usvojila i predlog Zakona o Fondu za razvoj APV. Osnivanje fonda, deo je dogovora republičke i pokrajinske vlade o gašenju Razvojne banke Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mikeli

14.12.2012. 22:11

Predlog za ovu deklaraciju trebali su da daju sve partije a ne samo opozicione. Ipak dobro je da su makar podrzali jer dosta smo se mi drugima izvinjavali red je da ispostujemo sve nase zrtve a bilo ih je mnogo.

Bosnjak

14.12.2012. 22:42

Ma moze i Njemacka usvojiti deklaraciju o osudi zlocina pocinjenih nad pripadnicima njemackog naroda u drugom svjetskom ratu ali to ne bi znacilo nista.Zato sto je Njemacka bila agresor kao sto je Srbija bila agresor 90-ih godina na susjedne drzave.

KATARINA

15.12.2012. 04:15

LDP glasao ZA??!?!?!?!?!? Da li ja to mirisem presedan u politici Cedomira Jovanovica?? Priznao srpske zrtve???

Novica

15.12.2012. 09:29

Za pohvalu je jer smo prestali sa jednostranim izvinjavanjem i okrenuli se osudi zločina nad srpskim narodom za koji niko nije kažnjen.

Mika

15.12.2012. 11:13

Ne razumem ko bih mogao glasati protiv ovakve deklaracije, naročito posle oslobađanja hrvatskih generala i Haradinaja. Taj bi bio neprijatelj ovog naroda.

Marko

15.12.2012. 14:54

Svaki drugačiji ishod glasanja na ovu temu bi me iskreno zabrinuo. Drago mi je što su poslanici u Vojvodini pokazali odgovornost prema srpskim žrtvama.

Mnemozina

15.12.2012. 22:54

Deklaracija je došla u zadnji čas, drago mi da je skupština Vojvodine usvojila ovu deklaraciju, i da će možda usvajanjem ove deklaracije država pokrenuti neki proces. Vlast zaista radi za interes naroda i države. Nadam se da će se stanje u našoj državi zaista promeniti na bolje.