Za poplave izdvojen dodatni novac

B. SUBAŠIĆ

04. 12. 2012. u 20:58

Republički štab za vanredne situacije doneo je odluku o izdvajanju dodatnog novca za prevenciju poplava na vodama prvog reda - velikim rekama. Stanje nasipa na rekama loše, ne zna se ko sanira klizišta

REPUBLIČKI štab za vanredne situacije, kojim je predsedavao premijer Ivica Dačić, doneo je u utorak odluku o izdvajanju dodatnog novca za prevenciju poplava na vodama prvog reda - velikim rekama. Zbog sve više elementarnih katastrofa odlučeno je da se pored nacionalnog centra za vanredne situacije u Nišu formira još pet regionalnih centara i to: u Zaječaru, Užicu, Loznici, Vranju i Novom Sadu.

U Sektoru za vanredne situacije zadovoljni su što se problemi više ne guraju pod tepih.

- Taj problem neprestano se pogoršava u poslednjih 20 godina zbog sve manjeg budžeta za izradu novih i popravku starih nasipa i vodoutvrda - kaže za “Novosti” Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije. - Sad su obezbeđena dodatna sredstva Direkciji za vode za najelementarnije potrebe, ali ovaj problem i dalje ostaje na dnevnom redu.

Na sednici štaba je prihvaćen i predlog izmene zakona koji se odnose na sanaciju klizišta, jer trenutno vlada pravi galimatijas u toj oblasti.

SPREMNO 700 ZAŠTITARA NOVA služba civilne zaštite počinje da funkcioniše u 2013. godini, najavljuju iz Sektora za vanredne situacije. - Od sledeće godine imaćemo 700 obučenih i opremljenih ljudi u novim uniformama - kaže Predrag Marić. - U sledeće četiri godine Srbija će dobiti Civilnu zaštitu sa 7.000 ljudi.

- Iako je 21 odsto zemljišta Srbije podložno klizanju i registrovano je 3.200 aktivnih klizišta iz postojećih zakona uopšte nije jasno ko treba da ih sanira - kaže Marić. - Usvojen je Predlog za izmenu zakona, kojim će se precizno definisati ko je zadužen za sanaciju klizišta.

Razmatran je i problem sistema za javno uzbunjivanje koji je poslednji put obnovljen 1985. pa od 1.300 sirena radi oko 900, ali tek ako neko stigne do njih i zavrti ručicu uređaja.

- Sistem nije automatizovan što je nonsens u 21. veku - kaže Marić. - Potrebno je oko 185 miliona dinara za dovođenje sistema u red.

Na sednici je analizirano i funkcionisanje štabova za vanredne situacije na svim nivoima, od opštine do države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije