Srpski Votergejt trese MUP

E. V. N.

02. 11. 2012. u 20:57

Državni vrh uzburkan zbog prisluškivanja, očekuju se veliki potresi u MUP, čak i hapšenja. Osim Nikolića i Vučića, prisluškivan i Stefanović. Dačić: Nemam veze sa tim

OSIM šefa države Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, prisluškivan je i prvi čovek Narodne skupštine Nebojša Stefanović - saznaju ”Novosti”.

Velika afera, koju su svi već krstili kao ”srpski Votergejt” žestoko je uskomešala državni vrh. Izbila je baš kada se privode kraju istrage o velikim zloupotrebama i višemilionskim proneverama u nekoliko velikih firmi.

Neviđeni skandal, koji je u intervjuu za naš list otkrio Vučić, preti da izazove velike potrese i prestrojavanja u policijskim strukturama, a ne isključuju se i hapšenja pojedinih rukovodilaca službi u MUP!

Nezvanično saznajemo da se već naziru vinovnici ovog slučaja, među kojima su neki koji su otvorili bolovanje čim je bruka pukla u javnosti. Osim priče o prisluškivanju, paralelno je otkrivena i afera sa listinzima poziva sa mobilnih telefona koje su koristili Vučić i Stefanović.

Veliki zaplet nastao je kada je pre četiri dana BIA obavestila Vučića da je jedna služba Uprave kriminalističke policije tražila listinge njegovih kontakata. Navodno, nalog je potpisao načelnik UKP Rodoljub Milović, ali se sada utvrđuje autentičnost njegovog potpisa, jer postoje osnovane sumnje da je reč o faksimilu.

PRAVO SAMO SLUŽBAMA, UZ NALOG SUDA UVID u telefonske listinge mogu da imaju samo policija i bezbednosne službe, i to isključivo na osnovu odluke suda, i za potrebe krivičnog postupka ili ako se sumnja da je ugrožena bezbednost Srbije. Na zahtevima se ne navode imena korisnika telefona, već samo brojevi. Što se tiče prisluškivanja, ovu mogućnost imaju samo policija, VOA, VBA i BIA, ali takođe uz nalog suda i isključivo u svrhe istražnog postupka ili ako je ugrožena nacionalna bezbednost.

- Afera sa prisluškivanjem predsednika Nikolića i potpredsednika Vučića nema veze sa mnom kao ministrom unutrašnjih poslova, već sa policijom, pošto ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija. Zato su nepohodne promene u MUP - poručio je premijer Ivica Dačić, koji je o aferi u petak razgovarao sa Vučićem.

On tvrdi da je Uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako su mu rekli, da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića.

- Takve stvari ne smeju da se dešavaju. Ne tako davno skidali su i listinge mojih najbližih saradnika. Oni koji u ovome učestvuju ne treba više da budu na svojim funkcijama. Podržavam Vučića u zahtevu da se sve ispita - kazao je Dačić.

Izvori ”Novosti” prenose da se u MUP sada vodi opsežna istraga kako je došlo do toga da se brojevi telefona visokih državnih funkcionera nađu u policijskoj ”obradi”. Nezvanično saznajemo da originala naredbe u policiji nema, a svi pokušaji da se od ”Telekoma” dobije kopija ostali su bezuspešni.

Istoga časa kada je dobio informacije da ga prisluškuju, Vučiću je pojačano obezbeđenje. Sada ga čuvaju i pripadnici BIA naoružani dugim cevima. Karticu u mobilnom koja je bila pod ”nadzorom”, a koju je koristio i dok nije ušao u vladu, više ne koristi.

Velika polemika otvorila se i u javnosti. Ocene se kreću od toga da je reč o neviđenoj blamaži države do toga da je na delu tajni obračun unutar vladajućeg bloka.

Predsednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović kaže nam da će ovo telo uskoro razmatrati izveštaje BIA, VOA i VBA.

Šta je još Ivica Dačić izjavio pročitajte OVDE

- Jedno od pitanja koje možemo da pokrenemo jeste zakonitost primene postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka tih agencija. Javnost će biti redovno obaveštavana o tome, a sve u cilju da Srbija postane društvo u kojem neće moći da se dešava da neko neovlašćeno i nezakonito prisluškuje najviše državne funkcionere.

Liberalno-demokratska partija zatražila je hitnu sednicu Odbora za kontrolu službi, a lider DSS Vojislav Koštunica tvrdi da je afera dovela borbu protiv korupcije do kritične tačke.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da je informacija o prisluškivanju skandalozna, kao i da od odgovarajućih bezbednosnih službi očekuje da objasne celu stvar.

- Ovde nije reč o povredi tajnosti komunikacije bilo koga već visokih državnih funkcionera, uključujući i predsednika. U svakoj zemlji u svetu to bi bio ne samo bizaran već i skandalozan slučaj - rekao je Šabić.

On i ombudsman Saša Janković nedavno su nadzorom telefonskih operatera dokazali da različite službe masovno imaju, najčešće protivzakonit, uvid u listinge poziva građana - i do milion godišnje!

POKRENUTA ISTRAGA

IAKO smo nezvanično saznali da je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu o aferi prisluškivanja, u toj instituciji tvrde da se neće oglašavati u vezi sa tim. - Takve informacije sapadaju u domen državne tajne - izjavio je u petak za ”Novosti” Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Srbinovic

02.11.2012. 22:16

Kuku nama u kakvoj drzavi zivimo. Aparat je toliko truo da bi trebalo raspustiti sve drzavne sluzbe i poceti sa pravljenjem iz pocetka.

Vlado

02.11.2012. 22:42

Dobro, hoće li mi neko reći da se ne snimaju ili prate razgovori bilo kog predsednika u bilo kojoj zemlji? Naravno da se snimaju. Ne mogu da idu u WC, a da se to ne zabeleži. Šta sada misle ovi ili oni - došli na vlast, pa im niko ne može ništa. Praćenje se obavlja da bi se održavala bezbednost funkcionera, a ne da bi se narušavala njihova privatnost. Jedini problem može biti da se sazna nešto što javnost ne zna. Možda se zato neki ljudi nerviraju.

Teca

03.11.2012. 00:21

@Vlado - @Vlado--Ti Vladice mora da si mlad ,zelen i slinav!Ko to sem da radi?Pa jel bio Votergejt u Americi i SAM PREDSEDNIK NIKSON MORA DA ODLETI??Sta rade njiohove sluzbe bezbednosti ako ne prisluskuju?Imaju bre pune ruke posla.Recimo, kada je Dzordz Bus gotovao u jednoj vaznoj zemlji( ne secam se imena) SLUZBE BEZBEDNOSTI SU SKUPLJALE NJEGOV IZ...T i vracali u Ameriku da strane sluzbe ne bi to kontrolisale.Javna je tajna da je Mosad na taj nacin saznao od cega boluje pokojni predsednik Asad iz Sirije

Teca Peca

02.11.2012. 22:43

Predlazem svima da ppogledaju You Tube "Alex Jones 1/2".Autor nam prenosi sta se radi u Americi sa ljudima koji neovlasceno snimaju i prisluskuju.Recimo, jedan je neovlasceno snimao policajca- sta je dobio -15 godina robije! Drugi je dobio DOZIVOTNU ROBIJU ZBOG PRISLUSKIVANJA.Kod nas vrdaju, umesto da ih odmah hapse i procesuiraju.

MiuMau

02.11.2012. 23:03

Asocijacije su cudo. Uvek kad vidim fotku naseg Pabla Ace i Pikasa Tome prisetim se kako smo kao klinci prisluskivali sta pricaju mama i tata u drugoj sobi a kako bi smo znali sta nas ceka i koja kazna.

Zoran1

02.11.2012. 23:45

Ko je zaista u kontroli Drzave? Ocito nije narod a nisu ni izabrani politicari. Ko to iz dedinjskog klana izdaje naredjenja a ko izdaje naredjenja dedinjskom klanu?

DJ Krmak

02.11.2012. 23:57

Zatvori su puni sirotinje i raje koji jadni gladni ukrali su jaje. Zauzela sitna raja, nema mesta za tajkune. Ima li pravde za gladne?...

kimi

03.11.2012. 00:43

Jel nije mogla VBA i VOA ili BIA da uhapsi ove ljude koji neovlasceno snimaju i da im napravi zamku, bez opsteg javnog cirkusa? Zasto nemoze jednom da se ovakve situacije resavaju bez dodira sa javnoscu? Imam utisak da se jednim skandalom skriva/ju drugi (frazom klin se klinom izbija).

cija

03.11.2012. 14:34

@kimi - Kimi pa i oni imaju probleme kako da opstanu zasto te onda to cudi.

nije mi jasno kimi

03.11.2012. 23:21

@kimi - smeta li ti skrivanje ili ne? Meni se upravo čini da kada se stvar ne reši javno, svi ostanu na svojim mestima - samo se izvrši "poravnjanje". Šteta je dupla, a mi "pojma nemamo". Onda se kimi čudi otkud država propada i zašto u vlasti nema nikog hrabrog da to javno saopšti

Miki

03.11.2012. 01:10

Problem je kada prisluškuju Nikolića i Vučića, a to što se ceo narod prisluškivao mimo zakonskih procedura spada u rubriku nebitnog! Gadi mi se ovo licemerje.

savetnik

03.11.2012. 14:31

@Miki - Miki primitivan covek daje komentar .Tvoja glupa primedba je dokaz tvoje inteligencije.Ovde se radi o najozbiljnijim stvarima.

Mišo

03.11.2012. 07:16

Možda bi bilo najbolje da vi gospodine Veljoviće ne prekidate bolovanje a da istragu o prisluškivanju preuzme neko drugi. Postavlja se pitanje da li je neko mogao da prisluškuje državni vrh a da vi niste sa tim upoznati. Treba podržatu Dačića da odmah raspiše konkurs za izbor novog direktora. Nadamo se da taj novi direktor neće biti upoznavan preko novina šta mu radi policija.

Nadzor

03.11.2012. 07:53

Kako je moguće da Dačić inače sve zna, a da za ovo prisluškivanje nezna? Sutra malo.

vlajko

03.11.2012. 08:22

@vladonaravno da se razgovori predsednika država, vlada i svih funkcionera snimaju u ozbiljnim zemljama, ali svrha tog snimanja kao i onaj ko to snima i sluša je nešto potpuno durgo u odnosu na ovo kod nas

Archibald II

03.11.2012. 08:50

Jedan krak hobotnice u policiji, jedan u sudstvu, jedan u obaveštajnim strukturama, jedan u vladi, jedan u skupštini, jedan u zdravstvu, jedan u finansijskim institucijama i sve tako redom do podzemlja. Jesam li "rekao" nešto novo ? SPS i G-17 su bili i ostali, pa ti koordinatore obaveštajnih službi vidi sa kim radiš i šta radiš. Menjaj partnere dok i sam nisi postao "pipak hobotnice".

Smene

03.11.2012. 09:11

U originalnom Watergate-u su nakon toga smenili dobar deo bezbednosnih službi koje su učestvovale u tome.Šta će se desiti kod nas ?Verujem ništa posebno jer patrljci prethodnih vlada i režima uvek ostanu da prave probleme i služe moćnicima .

dragan

03.11.2012. 09:12

vidim da je nekima smesno!? pa Djindjic nije vodio preterano brigu o tome?! cemu ja da se nadam kad sa predsednika,ma ko da je rade sta hoce?

momcilo

03.11.2012. 09:43

hvala vecernjim sto su jedini narodu obajasnili sta znaci listing.Srbija je u momentu glavni stub evropske demokratije, (neinteresuje me sta zaslepljeni misle, a oni iz DSS su najbolje objasnili EU je staljinisticka kominterna , setimo se samo lazi o srbima i odvratnoj propagandi ) Srbi su demokrate po prirodi a ne po zakonu. Policija, elektronske line karte, obicne licne karte , legitimisanje, prijave, treba da bude proslost, a za te crvenozute treba organizovati rezervate kao za indijance

igi pop

03.11.2012. 10:29

Ja sam znao da je država trula iznutra, ali sad počinjem da verujujem da jesu pogodili u osinjak, upravo tu gde su udarili kao i u delu db-a postoji deo najcrnje jezgro kriminala u našoj istoriji, ono koje nikad nije okrnjeno od osamdesetih pa do dana današnjeg, i koje u stvarnosti vuče sve konce. Pitanje je jedino da li imaju snage, moći, volje da odstrane tako velik, rasprostranjen i uigran kancer.

NEUTRALNI POSMATRAC

03.11.2012. 10:31

Verujem da ministar Dacic,nije za to sve znao. Jer rodbinska umrezanost u MUP,u datira jos od vremena dok se on nije bio ni rodio,tezak ce to posao biti uci u sve niti.Ko to bude cesljao neka mu je Bog u pomoci.

sused

03.11.2012. 12:13

Pa ljudi,ne znam tacno,al po meni svi oni treba da se slusaju i snimaju sta rade ko god da je na vlasti da se tacno zna,sta prica u nase ime,sta dogovara,sta potpisuje...ili gresim,a?

Nenad

03.11.2012. 12:42

Gospodin Veljovic je castan i posten covek da posteniji ne moze biti.Porodicu znam od rodjenja i niko od njih nema ni mrlju na svom licu.Ovo sa prisluskivanjem ce biti kao sa izbornim listicima.Zasto se plase ako su casni i posteni ljudi pa i da su predsdnici drzae. Ako Veljovic ostane tu gde jeste bicete ponosni majke Srbije budite u to sigurni.

HMMMMMMMM

03.11.2012. 17:22

@Nenad - Ne zanam mu za postenje, ali on je dobar sa Vucicem, hapse i daju izjave zajedno. Tom logikom, ovog coveka neko uvaljuje, sa ciljem da se oslabi Vucic i da hapsenja prestanu..

istina

03.11.2012. 14:53

Velika greska prisluskivanje Nikolica i Vucica.Policiju i sudije treba prisluskivati da bi se doslo do istine.

Mali bata

03.11.2012. 17:10

U demokratiji i pravnim drzavama je dozvoljena nemilosrdna primena nasilja, jedino pri hapsenju kriminalaca i svih onih koji idu protiv naroda i narodne volje ili onih koji podrivaju suverenitet drzavi a protiv takvih mozese dobiti i pomoc medjunarodne zajednice .

Car Dusan

03.11.2012. 18:51

Pazi ti izjavu Dacica:Ne postoji jasan sistem kotrole i nadzora akcija???Pa gospodine Dacicu ako neznas kako se to radi ,molim te prepusti to meni da ti pokazem.Resio bi taj problem za manje od 24 sata.

borba tajkuna

03.11.2012. 22:46

od kada pade janjusevic,tako padose i prisluskivaci,zna se ko je radio sa motorolinomopremom za prisluskivanjem pre nekoliko godina ali kada pade janjusevic,povuce u kanal i za sobom jos mnoge,tek ce da se vidi ko je je jos u kombinaciji sa kim

žao mi je

03.11.2012. 23:00

Iako u poslednje vreme prilično poštujem Dačića, pa mi je čak i dopadljiva ova kombinacija sa Vučićem.. plašim se da ovo više nije prilika za izvlačenje od odgovornosti- ako na ovo ministar ne daje ostavku, onda koji će i za šta? Iako "ne zna", odlika o ovome ne može biti doneta daleko od njega. U pitanju je ili neko koga je on direktno izabrao, ili najdalje neko koga je taj izabrao.. ako nam se saopšti da je to pak radio neki običan činovničić.. ostavka tim pre

Realno

04.11.2012. 15:10

Jedno je prisluskivanje a drugo je uvid u listing poziva !Imam ja jednu komsinicu, malo je drugacijeg zdravstvenog stanja, non stop ide po komsiluku i zali se kako je prate i prisluskuju, mislim da je isla i u policiju to da prijavi ! :)