Žalba: Draža je umro ranije

V. N.

24. 10. 2012. u 20:54

Жалба: Дража је умро раније
Srpski liberalni savet izjavio je žalbu na sudski utvrđeni datum smrti Dragoljuba Draže Mihailovića, tvrdeći da je on streljan dve nedelje ranije nego što je navedeno u rešenju
SRPSKI liberalni savet izjavio je žalbu na rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojim je 31. jul 1946. određen kao datum smrti Dragoljuba Draže Mihailovića. SLS smatra da to nema nikakve veze s danom smrti i da daje prostor za razne manipulacije oko procesa rehabilitacije generala koji je u toku.

Advokat Zoran Živanović je predložio da prvostepeni sud preinači rešenje, tako što će utvrditi kao datum smrti 17. jul 1946. godine, podsećajući da je iz dokaza utvrđeno da je Mihailović tada streljan. On navodi i da predlagači nisu podneli predlog za proglašenje nestalog lica za umrlo, već predlog za utvrđivanje smrti, jer ”Mihailović nije nestao, već je streljan po sudskoj presudi”.

Prvi osnovni sud u Beogradu početkom oktobra je Dražu proglasio mrtvim, a kao datum njegove smrti odredio je 31. jul 1946. To rešenje je neophodno, jer bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Micun

25.10.2012. 12:40

@Alex Miles - Znamo veoma dobro pa si nam to ti sa svakim tvojim besmislenim iznosenjem misljenja.

Alex Miles

26.10.2012. 04:08

@Alex Miles - Mora da ima i poneki sto je pismen u zemlji Srbiji, pa da nauci Micuna.