Draža Mihailović i zvanično mrtav

E. R.

05. 10. 2012. u 10:28

Sud u petak, posle 66 godina, doneo odluku o proglašenju smrti Dragoljuba Mihailovića. ”Presuđeno” da je izgubio život 31. jula 1946, a navodno streljan 17. jula

KOMANDANT Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović zvanično je proglašen mrtvim, posle 66 godina od kako su ga streljale komunističke snage na, i dan danas, nepoznatom mestu. Prvi osnovni sud u Beogradu, u kome je pokrenut postupak za utvrđenje Čičine smrti, ”presudio” je da on umro 31. jula, 1946. godine.

- Ne znam zbog čega je sud utvrdio taj datum kao datum smrti, ali dok ne dobijem rešenje suda ne mogu da kažem ništa više - kaže advokat udruženja i građana koji su predložili Dražinu rehabilitaciju Zoran Živanović. - U svakom slučaju, dovoljno je da sud utvrdi datum smrti, mesto i ne mora.

Radiša Bogdanović, advokat koga je Prvi osnovni sud postavio za privremeneog staraoca Mihailoviću, kaže, ipak, da postoji zakonska mogućnost da se, kada se ne zna tačan datum kada je neko preminuo, navode poslednji dan u mesecu.

- Mi smo rekli na ročištu da je Dragoljub Mihailović streljan 17. jula, 1946. godine. Sada moramo da odemo u sud i da se odreknemo prava na žalbu kako bi rešenje što pre postalo pravnosnažno - kaže Bogdanović.

Proces za utvrđenje činjenice smrti pokrenut je na inicijativu Višeg suda u Beogradu, u kome se vodi glavni postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini. Naime, pošto Dražinu umrlicu nisu dostavili ni arhivi niti opština Ivanjica, na čijoj je teritoriji on rođen, morao je da se pokrene poseban postupak i da njegovu smrt utvrdi - sud.

Mada su se ova dva procesa vodila odvojeno, po rečima Zorana Živanovića, rešenje Prvog osnovnog suda, kojim je utvrđena činjenica Dražine smrti, bilo je neophodno kako bi se nastavio proces vraćanja časti i ugleda.


BIĆE TU JOŠ MNOGO SPORENjA

IstoriČar Srđan Cvetković kaže da je dobro što je konačno utvrđeno da je Draža streljan 1946. godine - Pitanje rehabilitacije je osetljivo i ljudi se nikada neće složiti oko interpretacije nekih događaja, ali bitno je reći da li je to suđenje bilo fer i pravno valjano u trenutku kada Ozna bira tužioca, vrši pritisak na advokate i ne dozvoljava da se izvedu svi svedoci odbrane - objašnjava Cvetković. - Mislim da tu nema mnogo spora. Istorijska rehabilitacija, koja traje nekoliko decenija, imaće puno pitanja i sporenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Prota

05.10.2012. 10:37

Rehabilitovati fasistickog slugu moze samo bolestan narod. A onda se pitamo zasto nam je ovako. Pa nismo bre normalni, jer da smo normalni bilo bi nam normalno.SMRT FASIZMU-SLOBODA NARODU

Урота

05.10.2012. 10:58

@Prota - Нека неко Проти саопшти да је Броз преминуо. Ал' пажљиво, да се не шокира човек.

Vladimir

05.10.2012. 11:00

@Prota - Zapitaj se da li si ti normalan, kad koristis takvu terminologiju i tu idiotsku parolu. Koju je proturila jedna minorna paravojna grupa, podrzana iz inostranstva, pre 70 godina. A na stetu, kako je pokazala istorija, SrBskog naroda.

Prota

05.10.2012. 11:24

@Prota - Srbski narod ne postoji , moramo ipak priznati da smo genetski turci a pravi srbi su izumrli u mijesanju s turcima. Vise srpske krvi ima u muslimanima u BiH nego u danasnjim srbima u Srbiji. E tako je to, al hvala Bogu imamo mi nase istoricare koji to uredno okrenu u nasu korist. Pa nam deca kasnije ginu zbog mitova i legendi.

Vladimir

05.10.2012. 12:17

@Prota - Najveci mit su stvorili komunisti od svoje "narodno oslobodilacke borbe". Da bi ti bilo jasnije, priseti se sta je "oslobodilacka vojska Kosova". Ko je njih podrzavao i sta su radili. Uopste, sve te kvazi oslobodilacke vojske nisu imale sanse protiv regularne vojske, ali su uvek dobijale podrsku iz inostranstva. Verovatno zato sto su bile antisrBske?

Zlo i zlo

05.10.2012. 11:46

To je bilo zlo za nesrpski narod ,ne samo nesrpski već i za srpski narod isto kao Pavelić.

Fašistička Italija

05.10.2012. 15:06

@Zlo i zlo - 1942.god u talijanskoj okupacijskoj zoni osniva se antikomunistička milicija koja je sastavljena od četnika ,koji je formalni saveznik ustašama i to s jednim ciljem-borba s partizanima kao konkurentima za vlast.Svi Srbi u Hrvatskoj koji su prešli u partizane četnici su obavijestili talijasnku i ustašku vlast (pismenim putem).Jedan od mnogobrojnih svirepih zločina u Hrvatskoj nad civilima (žene.djeca i starci) je mjesto GATE gdje su poklali 100 mještana.

Vladimir

05.10.2012. 16:00

@Zlo i zlo - Cetnici i ustase su bili neprijatelji. Cetnici = legalna i legitimna jugoslovenska vojska. Ustase = zlikovci, paravojna formacija marionetske "NDH". Okupatorska tvorevina na tlu kraljevine Jugoslavije. Komunisti = banditi, paravojna formacija. Italijani - zvanicno okupator, u praksi na srbskoj strani, stitili narod od ustaskih zlocina. Takticka saradnja sa Italijanima je podrzana od legalne i legitimne vlade kraljevine Jugoslavije.

Legitimitet

05.10.2012. 16:20

@Zlo i zlo - To koliko su četnici bili legitimni govori suradnja sa talijanskim fašistima i poslije kapitulacije Italije 1943 suradnja sa Nijemcima Knin,Drniš.Gračac i Senj.Po elaboratu iz ožujka 1942 četnici popa Đujića su trebali osigurati zapadne granice velike Srbije etnički čiste.Sam kralj je iz Londona poručivao da ne ratuju protiv partizana.S obzirom na dokumente u Hrvatskoj četnici su počinili genocid nad nesrbima a svi oni Srbi koji su prešli u partizane su predani ustašama.

Deportacija

05.10.2012. 16:39

@Zlo i zlo - Jesu talijani su štitili, deportirali 100 000 Hrvata i Slovenaca u Italiju i osnovali niz logora.

Jabre

06.10.2012. 02:40

@Zlo i zlo - haha kako je smešan pokušaj ustaša da nađu sebi partnera u zločinu. Italijani su štitili Srbe od genocida zauzvrat su imali mir nađi pismo italijanskog fašiste Musoliniju koji opisuje masakar u jednoj školi ni horor filmovi nisu sposobni takvog nedela. A Da su Četnici bili fašisti zašto su ih napali partizani zajedno sa Nemcima u operaciji Schwarz ? 150 000 Švaba i 36 000 partizana ? Zašto je đilas leteo u Zagreb da pregovara sa Nemcima ?

voja

05.10.2012. 18:47

Sačuvaj bože čime se sve sudovi u Srbiji bave, pa koga to još zanima, zar nije na hiljade nerešenih predmeta važnije od ovog bezsmislenog??? Uzgred, na koji se pravni osnov sud poziva u donošenju ove odluke, Zakon o vanparničnom postupku takav osnov ne propisuje???