Ništa od pomirenja partizana i četnika

V. C. S.

01. 10. 2012. u 20:59

Ништа од помирења партизана и четника
Ustavni sud oduzeo većinu prava članovima Četničkog pokreta, pa SUBNOR najavljuje korake kojim bi obezvredili njihovo učešće u NOB

POSLE odluke Ustavnog suda da se ukinu delovi Vladine uredbe iz 2005. koji se odnose na boračko-invalidska prava ravnogoraca, polemike između nekadašnjih partizana i onih koji veruju da je Ravnogorski pokret bio antifašistički, dodatno su se rasplamsale. Tako od dugo najavljivanog pomirenja - nema ništa!

- Mi smo podneli zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o pravima boraca i vojnih invalida, za čije je delove USS pre nekoliko meseci ocenio da su neustavni. Na osnovu toga i Vladina uredba je, po automatizmu, morala biti proglašena za neustavnu - kaže dr Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR.

On kaže da je to samo prva faza. Sledeći je na udaru Zakon o rehabilitaciji!

Pošto je osporen antifašistički karakter Ravnogorskog pokreta, njegovi članovi sada se tretiraju samo kao učesnici rata, pa im je po tom osnovu, ostavljeno pravo na penziju i rehabilitaciju. Međutim, SUBNOR je već tražio da se oceni ustavnost Zakona o rehabilitaciji.

NISU DOČEKALI BORAČKI STATUS U poslednjih osam godina, od kad je usvojen zakon kojim se izjednačavaju četnici i partizani, Ministarstvu rada i socijalne politike obratilo se 3.000 ravnogoraca tražeći da im se prizna borački status. Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali bili ”na čekanju” do danas.

Ako bi USS zaista osporio ovaj zakon, pravna posledica bilo bi poništavanje mnoštva presuda koje su u međuvremenu donete. Od 2.012 presuda o rahabilitaciji, bar pola se odnosi upravo na nekadašnje neprijatelje partizana.

I dok SUBNOR smatra da je bivša vlast ”političkim zakonima” pravila ustupke koalicionim partnerima, iz SPO poručuju da su upravo potezi USS politički.

- USS je ukinuo prava ravnogorcima, koja oni nikad nisu ni dobili zato što su institucije dezavuisale zakon o izjednačavanju prava pripadnika tog pokreta i partizana. Nijedan ravnogorac nikad nije dobio penziju. Deci komunista koja su na svim rukovodećim mestima u Srbiji smeta istina, a to je da je Ravnogorski pokret bio prvi antifašistički pokret u Evropi - kaže Aleksandar Jugović, šef poslaničke grupe SPO i DHSS.

Nasuprot njima, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović ocenjuje da je odluka USS ”očekivana, ispravna i pravedna”:

- Svi iskreni antifašisti znaju još od početka Drugog svetskog rata da su pripadnici ravnogorskog pokreta učestvovali u tom ratu - ali na strani okupatora.

Inače, članovi Ravnogorskog pokreta, prema odluci USS, nemaju više pravo na zdravstvenu zaštitu, borački dodatak, invalidninu, dodatak za negu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko lečenje, na ortopedska i druga pomagala, porodičnu invalidninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

ravnogorac

01.10.2012. 21:25

komunisti su unistili jugoslaviju i srbiju, oni su u pocetku bili saradnici fasista, a na kraju su bili isto, ili vece zlo sto i fasisti.ravnogorci su branili Kraljevinu Jugoslaviju, oni su bili legalna i regularna vojska, dok su komunisti/partizani bili paradrzavna i paravojna formacija, koja je sluzila raznoraznim okupatorima srpskog naroda, unistili su sve srpsko sto su mogli.smrt fasizmu i komunizmu! zivjele ujedinjene srpske zemlje!

dzems bond

02.10.2012. 10:00

@ravnogorac - Ravnogorci su branili Kraljevinu Jugoslaviju koja je bila trula i pred raspadom (stvaranje banovina pred rat).Ko je Kralja Aleksandra Karadjordjevica posle 1.sv.rata bio po usima da stvara Jugoslaviju kada je za zelenim stolom mogao dobiti Srbiju do Karlovca (masoni ocigledno). Ravnogorci nisu bili legalna vojska kao i partizani jer je Kraljevina Jugoslavija kapitulirala. Drugo je legalno pravo na otpor.Ono sto Drazi M nije poslo za rukom (da objedini pod cvrsto komandom sve jedinice)

dzems bond

02.10.2012. 10:03

@ravnogorac - Nastavak ... i cinile zlocine poslo je za rukom JB Titu. Takodje treba uzeti u obzir i medunarodni faktor i nepristajanje D Mihailovica da izvrsi naredbu Kralja Petra II i stavi se pod komandu JB Tita (posle toga su sve njegove formacije po medjunarodnom pravu bile ilegalne i de fakto ne antifasisticke. O zlocinima partizana takodje ne trerba cutati.

Vladimir

02.10.2012. 11:55

@ravnogorac - Kralj Petar II nije izdao naredbu nego poziv putem radija i to pod pritiskom britanske vlade. Po medjunarodnom pravu, JBT je postao legalan tek 29. novembra 1945. godine tj. tada su ga priznali "saveznici".

Vladimir

02.10.2012. 12:16

@ravnogorac - Kraljevina Jugoslavija nije kapitulirala vec je nastavila borbu protiv okupatora. Imala je vladu, koja je izbegla u London, kao i vecina evropskih vlada. Imala je regularnu i legitimnu vojsku, koja je nastavila borbu. Imala ja ministra vojnog i komandanta vojske, koji se nalazio u drzavi. Nema ni jednog parametra po kome moze da se kaze da je drzava kapitulirala. To je samo komunisticka propaganda.

dzems bond

03.10.2012. 10:04

@ravnogorac - Gen.Kalafatovic je u ime Vrhovne komande potpisao kapitulaciju Jug. vojske. Znaci Jugoslavija je kapitulirala. Kralj Petar ii je trebao da ostane u zemlji i deli sudbinu naroda ( bio bi od strane okupacione sile interniran ili stavljen u kucni pritvor) i to bi bio visoko moralan cin. Tako ne bi bio izlozen pritiscima Britanaca kojima je opet morala radi trebao da se odupre. Zbog nedovoljno vojnih aktivnosti prema nemackoj sili odluka trojice da napuste DM i pomognu JBT ovome daje legitimitet.

Vladimir

03.10.2012. 11:08

@ravnogorac - Kalafatovic nije mogao da potpise kapitulaciju jer je bio zarobljenik, automatski je njegov potpis nevazeci i neobavezujuci za drzavu. A i to sto su mu dali da potpise, nije bila kapitualcija vec primirje. Ta prica, o nedovoljno vojnih aktivnosti prema okupatorima je britanska, a posle i komunisticka propaganda. Poslednju opstu mobilizaciju vojska je proglasila 1. septembra 1944. godine za novu ofanzivu na okupatora. 4-5 Dana kasnije, Sovjeti su poceli da prelaze Dunav i ulaze u Srbiju.

dzemsbond

04.10.2012. 10:12

@ravnogorac - Zasto bi Vladimire sloboda oficir potpisivao. Kapitulaciju po medjunarodnom pravu potpisuje predstavnik porazene strane.I u tom dokumentu je jasno naznaceno da sve jedinice poloze oruzje i stave se na raspolaganje okupacionij sili koja ce se prema njima ponasati u skladu sa medj.pravom. Ja ne dovodim u sumnju zelju narocito na pocetku DM da se bori. Ali suvise taktiziranja ga je puno kostalo. Mobilizacija 1.9.44 bila je ocajnicki potez i zelja da saveznicima dokaze ispravan stav...

dzems bond

04.10.2012. 10:17

@ravnogorac - ... tako da je u susret jedinicama Sovjetske armije poslao Piletica ali su saveznici odavno doneli odluku da podrze JBT.DM je ocito jedna tragicna figura koji svakako nije trebao da zavrsi onako kako je zavrsio. Bez cvrste konade razne samozvane vojvode i odmetnuti komandanti ;inili si ipak teske zlocine. Naravno i komunisticke zlocine treba istraciti i osuditi, ali se partizanskom pokretu nikako ne moze osporiti antifasisticki karakter. Kraj

bo

02.10.2012. 09:52

@Draza - Istina je to, ali su ubrzo postali fašistički. Jeste teško prihvatiti, ali je fakat.

Mladi Srbin

01.10.2012. 22:47

Aj čiče pobite se već jednom, pa nas pustite na miru. Zaboli me ko je manje klao svoje, klali ste i jedni i drugi. Jedni za kralja drugi za Staljina, što se mene tiče kralj je bio naš a Staljin ni ruski a kamoli naš. Zbog komunista danas Kosova nema, Srbe su protjerali iz Hrvatske, Bosna i Hercegovina se izgubila u krvoproliću, to vam je nasleđe, ne kažem da bi pod monarhistima bilo bolje, ali znamo da pod vama i nakon vas sigurno nije bilo. Rešite to, i pustite Srbe i Srbiju na miru.

Vasilije

02.10.2012. 01:37

@Mladi Srbin - Podržavam... Dosta mi je tih gluposti, ovo je moja zemlja i neću dopustiti da je inatljive čiče unište i odnesu u još dublja govna jer su se pre 50 godina zaklele nekom brki kako će da mu ljube kokardu ili petokraku. Rešite to u kafanama, a Srbiju ostavite onim Srbima koji za nju svoj znoj i krv iz dana u dan daju. Mene lično zaboli hoće biti komunisti ili četnici u knjigama, ili i jedni i drugi. Najbolje i jedni i drugi, pa da se to završi.

MilosBg

02.10.2012. 02:12

@Mladi Srbin - Nemoj tako, uopste mije nevazno. Vidis da smo obespravljeni u svojoj zemlji a to je pocelo jos od sukoba partije komunista Sovjetskog saveza i srpskih monarhista. Dok ne resimo te udaljenije dogadjaje, ne mozemo ni da gradimo savremeno drustvo po meri coveka i pravde. Ne moze se na truloj podlozi graditi kuca, bas zato svoju drzavnu kucu i nemamo. Zato treba taj stari sukob da se resi ali prema dokazima i pravdi a ne zeljama jednog "koalicinog partnera" i slicnih prolaznih politikanata.

Realista

02.10.2012. 00:18

Naravno da se svedesava ovako posto i ovoga pputa "kucu gradimo naopako". Oda kada to sudovi kroje i prekrajaju istoriju? Zar je toliko tesko angazovati istoricare podeliti im zadatke dati uvid u sve moguce spise i sacekati njihov izvestaj. Jos uvek postoje svedoci.Ocigledno je da bismo pre " gurnuli svoju prljavstinu pod tepih " Nije nam bas svejedno ako bi se saznala prava istina. Znamo da je nasa istorija puna i crnih i crvenih ali i dosta sivih licnosti! Ne ide to tako gospodo i drugovi!

Sasa

02.10.2012. 04:08

Kada god se pokrene tema partizana i cetnika, prica pada na komuniste. Ja sam relativno mlad, u dusi zakleti antifasista, nisam bas pro-komunista ali volim partizane jer se zna da su bili protiv fasizma (pomislimo samo na sve one velike i male bitke protiv okupatora). E sad pitanje za pro-cetnicki orentisane komentatore.. Ako su se cetnici borili protiv okupatora onda nam vec jednom navedite par njihovih velikih bitaka (i gubitke) protiv Nemaca i Bugara? Ja licno nikad cuo nisam za tako nesto.

Vladimir

02.10.2012. 10:01

@Sasa - Treba da procitas knjigu "General Draza Mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta", autora Miloslava Samardzica. "Srbi protiv Vermahta", istog autora. Za pocetak.

Vladimir

02.10.2012. 10:48

@Sasa - I onda Bibliju, za kraj. *Ako budes imao jos para da izdrzis ovu cestnicku vlast...

Uterivac

02.10.2012. 14:41

@Sasa - ajd nadji nekog pouzdanijeg od pomenutog"istoricara". Naucni metod je jedno a tendenciozno tumacenje drugo!

Vladimir

02.10.2012. 19:44

@Sasa - Naucni metod je kad koristis dokumenta iz arhiva, nastala u ratu i to svih zaracenih strana. Komunisticka propaganda se pise uz pomoc "secanja", izjava "svedoka" i koriscenje prideva - "zli, masni, prljavi, nesnalazljivi, prekaljeni, mekani, uredni, krvolocni, hrabri, plasljivi, lukavi, naivni..." itd.

Sasa

03.10.2012. 03:52

@Sasa - E cetnici... Ja sam postavio konkretno, lako razumljivo pitanje, ali ocigledno da odgovora nema. Ovo je kao uporedba izmedju Srba i Hrvata kada su u pitanju bitke, pogledas srpsku istoriju i ne znas koja je bitka veca iili vaznija od koje a mnostvo ih ima, pogledas hrvatsku istoriju mozda ima nesto malo protiv Madjara tj. Ugara a inace su uvek vagali kome zastitniku da se prikljuce ili su povijali ledja pred vecom silom. Jedino su u 20. veku bili odlucni prema Srbima, i to samo sa kamom u ruci.

Vladimir

03.10.2012. 10:37

@Sasa - Evo nekoliko gradova oslobodjenih u bitkama protiv okupatora - Loznica 1941, Bajina Basta 1943, Visegrad 1943, Krusevac 1944... Ima ih malo vise od trideset ali ne mogu sada da trazim knjige. Ako te interesuje, vec sam naveo knjige u kojima mozes da procitas i o bitkama, i o oslobodjenim gradovima i o gubicima. I ne moras da kupujes knjige, mozes da ih pozajmis iz biblioteke.

Tako reci nezvanicno

02.10.2012. 09:38

Zasto Ustavni sud Srbije ne osudi SUBNOR za rusenje YU.Cetnici Ravnogorskog pokrta u otadzbini nisu se borili protiv partizana vec protiv komunistickih partizana i toboze Krvnikove "narodne armije".Kralj nikad nije pravio 6republika 6 vera 6 nacija i 6 azbuke.A to sto je M.Pijade crtao mape pijan zastolom nek Hrvati okace na Golom otoku u znak zahvalnosti sto Ravnogorcinisu mogli protiv svih da se bore.

Vladimir

02.10.2012. 09:48

Trebalo bi da drzavni istoricari objasne razliku izmedju cetnika generala Draze Mihailovica, odnosno Jugoslovenske kraljevske vojske i "vladinih cetnika" (vlada Milana Nedica), odnosno cetnika Koste Milovanovica Pecanca. I to da objasne narodu. Subnor zna, ali njihovo je da ponavljaju komunisticku propagandu, da stite pozicije i privilegije. Obican narod, posle 70 godina propagande, to ne zna.

Slobodan

02.10.2012. 16:02

@Vladimir - Vladimire, ovaj i drugi tvoji komentari, ukazuju na to da ti jako malo znaš, pa je neophodno više da čitaš, saznaješ,... Nije dovoljno čitati ono što ti je "milo", već ako bi da u ovakvim pitanjima i pisanju da učestvuješ, onda moraš da budeš i odmeren, nepristrasan,... Ukrsti sudove i istraživanja objektivnih istoričara, i ne drži se i ti i neki drugi, tako slepo onog što je "istorijsko istina" gospodina Samardžića.

HitmanSRB

02.10.2012. 10:52

Deda mi je bio partizan, a pradeda sa mamine strane u četnicima. Nikada nisam znao kako da se postavim prema tome. Pravno gledajući, četnici su bili regularna vojska tadašnje države, ali takođe je pitanje da li je to važilo i posle kapitulacije. I nemojte da se zavaravate da su jedni sarađivali sa neprijateljem i okupatorima, a drugi ne. Bilo je isto kao u ratu u BiH, kada je svako sa svakim sklapao saveze kako mu je odgovaralo. I ne zaboravite da istoriju, ipak, piše pobednik.

Miodrag Belic

02.10.2012. 11:41

"Ne laje kera da selo brani, vec da sebe hrani", ovo je samo pocetak, hoce i na rehabilitaciju da udare, a zasto, kada su svi ako su zivi devedesetogodisnjaci!!!To se njihovi ("Partizanski") sinovi bore da sacuvaju otete vile i palate, imanja i fabrike... Pa bre, ako Folksdojceri (Vojvodjanski Nemci), ostvare svoje pravo na restituciju, ne samo sto ce ih isterati iz kuca, fabrika i salasa, vec ce morati da kupe kosti pokojnika (jer su i Nemacka groblja uzurpirali) i vrcu ih odakle su dosli...

Profa

02.10.2012. 14:01

Ovo je samo dokaz da Ustavni sud radi po Titovim arsinima! Treba nastaviti borbu za oslobodjenje Srbije od komunistickog jarma! Ovo pitanje treba internacionalizovati. Uslov za ulazak u EU treba biti rasvetljavanje komunistickih zlocina u Srbiji, narocito posleratnih!

Slobodan

02.10.2012. 15:42

Odluka Ustavnog suda je pravilna i utemeljena na istorijskim činjenicama. Čestitke za USS i SUBNOR, koji je bio uporan u tome da se konačno istoriske činjenice moraju poštovati. Očekujem da se, odmah, u školama, na osnovu odluke USS, oglase nastavnici istorije i objasne deci da četnički pokret nije bio antifašistički, te da se, odmah izvrše izmene u udžbenicima istorije u vezi sa istim. Do pomirenja četnika i partizana došlo je davne 1944. god. i više se nemaju oko čega miriti!

Darko LO

02.10.2012. 16:14

Ako poturceni Srbi poput Mehe kazu da su samo Partizani bili antifasisti onda je to tako...........Sramno!!!!!

Luka Andre Raznatovic

02.10.2012. 19:49

Nisam verovao da ovo ikada moze da se desi...Konacno se opet javlja nada da se koja rec progovori o velikim junacima koji su to po jednostavnoj cinjenici:svi su poginuli od neprijateljskog i cetnickog oruzja,nasuprot polemike o Cici i Ravnogorcima,koji da su bili ikakvi heroji ne bi ginuli presudama posle rata,vec herojski-u ratu.Neka ovo bude pocetak obnavljanja pravih vrednosti i neka nam deca ponovo odrastaju uz velikane SAVU KOVACEVICA,BOSKA BUHU,IVU LOLU i ostale junake.Smrt fasizmu!

tale

03.10.2012. 01:07

Sramota je ovo sto se radi.Pa svi zivi znaju da su cetnici Draze Mihajlovica pod komandom Vojvode Dragutina Keserovica 1945 god. oslobodili Krusevac od Bugara,Nemaca i Ljoticevaca.Posto su po povlacenju cetnika i dolaskom Sovjeta usli partizani u oslobodjeni grad te iste noci i narednih dana streljali 800 najvidjenijh i skolovanih Srba na Bagdali.Dosli susteri i drejari na vlast i pobili sve skolovano.I dan danas unuci i deca tih partizana vladaju Srbijom i sluzeci se svim i svacim.