Ukinuta presuda Palmi zbog vređanja gejeva

Tanjug

19. 09. 2012. u 16:16

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu Draganu Markoviću Palmi, izrečenu za tešku diskriminaciju LGBT populacije, i naložio da se ponovi suđenje

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu narodnom poslaniku i predsedniku Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi, izrečenu za tešku diskriminaciju LGBT populacije i naložio da se ponovi suđenje, saopštila je Gej strejt alijansa, koja je Markovića tužila sudu.

Prvi osnovni sud u Beogradu u novembru prošle godine doneo je presudu kojom je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik dikriminacije homoseksualaca i zabranio mu da to dalje čini. Takođe mu je naložio da plati sudske troškove.

Sud je tada doneo takozvanu "presudu zbog propuštanja", jer Marković u zakonskom roku od 30 dana nije odgovorio na tužbu podnetu sudu 22. avgusta.

To je bila prva presuda koja je izrečena na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, a po osnovu seksualne orijentacije, po tužbi koju je protiv Markovića podnela Gej strejt alijansa.

Apelacioni sud je ukinuo presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika, pošto je utvrdio da Markoviću tužba nije uredno dostavljena i da mu nije dostavljena lično ili njegovom punomoćniku već članu njegovog domaćinstva, što je u suprotnosti sa Zakonom o parničnom postupku.

Gej strejt alijansa je najavila da neće odustati od tužbe protiv Markovića jer, kako navodi, ovaj slučaj posmatra kao strateški važan zbog toga što se radi o zloupotrebi najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne.

Marković je tužen zbog izjave - "Stav jedinstvene Srbije i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest, da je normalno".

Gej strejt alijansa podnela je protiv Markovića i krivičnu prijavu zbog pomenute izjave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

alex miles

20.09.2012. 04:49

Bilo bi daleko bolje da ti nadju sebi posao, umesto sto tuzakaju coveka koji je daleko iznad njihovih mogucnosti.Sta se desilo sa slobodom govora ? Naravno to ne postoji u Srbistanu.Jadni li ste !

Jabre

20.09.2012. 13:44

Pazite se, ne smete govoriti šta mislite ili u suprotnom vam preti osveta udruženja lgbt.

Pavle

20.09.2012. 14:48

Pa ima Palma pravo, pa bolest ili ne bolest ali nije normalno. Da je normalno ne bi bilo 2 pola, zenski i muski. I treba zabraniti paradu ponosa. Sta ce nam, nema nikakve potrebe za istom. A ti tamo neka svoju sexualnost pokazuju i ispoljavaju u svojoj kuci a ne na ulicama. A ako to treba da nas vodi u Evropu onda bolje i da ne idemo. Ja tako.