Sud tati ne veruje

B. STJELJA

21. 08. 2012. u 20:55

Суд тати не верује
U brakorazvodnim parnicama lane čak 79 odsto dece dodeljeno ženama. Očevi preuzeli brigu tek o 643 deteta. Čak i kad socijalni radnici daju prednost ocu, sud to ne uvaži uvek

SUDIJE mnogo više veruju ženama nego muškarcima, jer u brakorazvodnim parnicama u čak 79 odsto slučajeva starateljstvo nad decom dobije majka. Tako se, samo u prošloj godini, raspravljalo o sudbini čak 4.212 dečaka i devojčica, čiji su roditelji odlučili da stave tačku na svoj brak. A pod tatinim krovom završilo je njih samo - 643.

- Tradicionalno je uverenje u našoj kulturi da majka neposredno neguje dete i brine o njemu, pa se od toga i polazi pri odlučivanju kome će pripasti - objašnjava psiholog Marija Milić, iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, i dodaje da socijalni radnici samo predlažu, ali sud odlučuje. - U praksi se dešava da mi damo prednost očevima, ali to ne bude uvaženo na sudu. Ipak, u većini slučajeva se starateljstvo dodeljuje ženama, a naročito nad decom nižih uzrasta, jer je to i biloški i psihološki adekvatnije. U obzir se uzima i želja maloletnika, ali se to ispituje vrlo suptilno da ne bi došlo do "konflikta lojalnosti".

I psiholog Žarko Trebješanin kaže da je odnos između majke i deteta intenzivniji od samog rođenja, jer je novorođenče biološki upućeno na majku zbog dojenja. Ipak, kako kaže, ima i slučajeva da se deca dodeljuju po inerciji:

BRAČNE PUCAJU SVE BRŽE PAROVIMA su u toku prošle godine veze češće pucale nego ranije. U 2010. su razvedena "samo" 6.644 braka, a u 2011. čak 8.251. Parovi se najčešće razvode u prve četiri godine, a najređe oni u prvoj (samo 2,6 odsto). Statistika pokazuje da se na odluku o raskidu retko odlučuju supružnici sa dugim stažom, pa je tako lane među razvedenim brakovima samo 9,5 odsto trajalo duže od dve decenije.

- Ponekad se zanemaruje činjenica da ima mnogo očeva koji su jednako brižni, nežni i posvećeni. Zato ne bi trebalo da se pravi tolika razlika.

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da je čak 45 odsto razvedenih parova bilo bez dece, a 2.436 ima samo jedno. Oko starateljstva nad dvoje mališana raspravljala su 1.752 para, a čak 279 supružnika se borilo da preuzme brigu o troje dece. Sudije su većale i oko 41 para sa četvoro, sedmoro sa petoro dece i dva para sa šestoro dece.

Primetne su i regionalne razlike. Na jugu Srbije sudije su mnogo liberalnije od beogradskih kolega, pa je tako u svakoj četvrtoj parnici presuđeno u očevu korist.

- U južnoj i istočnoj Srbiji je 180 dece dodeljeno očevima, a 571 majci. A u glavnom gradu je tata dobio starateljstvo nad samo 94 mališana, a mama čak nad 1.064 - kažu u Zavodu za statistiku.

I u Udruženju razvedenih očeva i očeva samostalnih staratelja kažu da se ne bune protiv toga što majkama svi daju prednost jer je to prirodno, ali se bore protiv predrasude da je "otac kolac".

- Majci se strateljstvo oduzima samo u slučaju da je prestupnik, da se vodi neki postupak protiv nje ili da je u zatvoru. U svim ostalim slučajevima ona ima aspolutnu prednost u vaspitanju - kaže Dejan Višekruna, predsednik Udruženja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

sm

21.08.2012. 22:34

Zene su apsolutno privilegovane pri vodjenju brakorazvodnih parnica na sve moguce nacine.To govorim iz vlastitog iskustva jer mi tekovinski spor traje 11 godina i jos ce potrajati.I ne treba se cuditi sto mnogi ne izdrze psihicki pa osvanu mnogi u crnoj hronici.A dobar broj zena po izlasku iz braka stara se o deci dok se ne uda a onda deca postanu teret pa se neretko vracaju ocu!Okolina se obicno podsmeva,sudije i advokate boli briga a deci?Tesko njima...

dragan cvetkovic

22.08.2012. 00:32

Upravo tako,Sud je kod mene presudio u koris zene samo iz inercije! Dete je imalo tri godine i to je bilo dovoljno za sudiju da cak i ne pogleda ko pruza bolje uslove za negu deteta! Proslo je puno godina i gotovo je ali da li se ponekada sudija pita cini li dobro?Ne verujem! A da, borci za jednakost,posebno zene,zasto se nekad ne oglasite i o ovom pitanju?

Paun

22.08.2012. 08:04

Zene su dosta povlascenije,a diskriminacija prema muskarcima fantasticno raste.Nije samo rec o brakorazvodnoj parnici,vec ako sagledate i ostale segmente,shvaticete jako brzo da zene danas imaju lakse poslove koje basi ne obavljaju tako savesno sa veoma visokim platama u odnosu na muskarce.Nije to problem,ali jako pocinje da smeta njihova kuknjava kako su ugrozene sto vise nema nikakve logike.

pravda

22.08.2012. 12:06

To samo u nasoj Srbiji ima,da tako presuduju i Centri za soc,rad i Sudovi kome da dodele starateljstvo.U danasnje vreme smatram da su ocevi mnogo vise savesniji i odgovorniji kada je starateljstvo u pitanju.Mame treba pustiti da zive svoj zivot,da jure karijeru i da slusaju svoje mame.Jer te iste mame su upropastile svoje cerke, tako sto im prvo nisu dale domace vaspitanje,pa tek ostalo...............

Alex

22.08.2012. 12:27

Majka je majka....ona nosi 9 meseci dete u svojoj utrobi, radja, doji,...muskarci se uvek lakse odluce na drugi brak. Ljubav se ne moze meriti ali izmedju majke i deteta postoji prirodna veza, dok se veza izmedju oca i deteta stvara. Priroda je sve sama regulisala. Naravno, ovde govorim o zdravim i normalnim osobama.

Dusko

07.12.2012. 17:03

@Alex - sve je to tacno ali je tacno i da majka nije videla svoju decu 6 godina a niko joj nebrani

kerber52

22.08.2012. 17:01

znaci samo ako je majka dokazani kriminalac otac moze da dobije dete... kakva smo mi zemlja, majke dobijaju starateljstva da bi dobile alimentaciju, zato se brakovi i raspadaju, dodje njena mama, pa razvedena ili neudata drugarica ili sestra i onda dzav dzav ostavi ga nacices boljeg, morace da te izdrzava, sud je pri tome na njenoj strani i to je to, muskarci opametite se, prvo predbracni ugovor pa brak, ako te voli i nema neke skrivene motive pristace, u danasnjem svetu to je dokaz ljubavi

DiplomiraniDuduk

22.08.2012. 21:12

79% je netačan podatak jer se tu ubrajaju i deca kojih su se majke odrekla pa ih je otac zato dobio. Kada uz dete ne ide i stan ili znatna alimentacija majka se sama složi da se dete dodeli ocu. Tačan podatak je preko 95% jer treba razmatrati samo slučajeve kada oba roditelja traže starateljstvo.

Dejan

19.02.2013. 07:46

I ja sam slicno prosao. Majka dokazana prostitutka, njena rodjena majka joj je makro. Dete je dodeljeno njoj...