SUDIJE mnogo više veruju ženama nego muškarcima, jer u brakorazvodnim parnicama u čak 79 odsto slučajeva starateljstvo nad decom dobije majka. Tako se, samo u prošloj godini, raspravljalo o sudbini čak 4.212 dečaka i devojčica, čiji su roditelji odlučili da stave tačku na svoj brak. A pod tatinim krovom završilo je njih samo - 643.

- Tradicionalno je uverenje u našoj kulturi da majka neposredno neguje dete i brine o njemu, pa se od toga i polazi pri odlučivanju kome će pripasti - objašnjava psiholog Marija Milić, iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, i dodaje da socijalni radnici samo predlažu, ali sud odlučuje. - U praksi se dešava da mi damo prednost očevima, ali to ne bude uvaženo na sudu. Ipak, u većini slučajeva se starateljstvo dodeljuje ženama, a naročito nad decom nižih uzrasta, jer je to i biloški i psihološki adekvatnije. U obzir se uzima i želja maloletnika, ali se to ispituje vrlo suptilno da ne bi došlo do "konflikta lojalnosti".

I psiholog Žarko Trebješanin kaže da je odnos između majke i deteta intenzivniji od samog rođenja, jer je novorođenče biološki upućeno na majku zbog dojenja. Ipak, kako kaže, ima i slučajeva da se deca dodeljuju po inerciji:

BRAČNE PUCAJU SVE BRŽE PAROVIMA su u toku prošle godine veze češće pucale nego ranije. U 2010. su razvedena "samo" 6.644 braka, a u 2011. čak 8.251. Parovi se najčešće razvode u prve četiri godine, a najređe oni u prvoj (samo 2,6 odsto). Statistika pokazuje da se na odluku o raskidu retko odlučuju supružnici sa dugim stažom, pa je tako lane među razvedenim brakovima samo 9,5 odsto trajalo duže od dve decenije.

- Ponekad se zanemaruje činjenica da ima mnogo očeva koji su jednako brižni, nežni i posvećeni. Zato ne bi trebalo da se pravi tolika razlika.

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da je čak 45 odsto razvedenih parova bilo bez dece, a 2.436 ima samo jedno. Oko starateljstva nad dvoje mališana raspravljala su 1.752 para, a čak 279 supružnika se borilo da preuzme brigu o troje dece. Sudije su većale i oko 41 para sa četvoro, sedmoro sa petoro dece i dva para sa šestoro dece.

Primetne su i regionalne razlike. Na jugu Srbije sudije su mnogo liberalnije od beogradskih kolega, pa je tako u svakoj četvrtoj parnici presuđeno u očevu korist.

- U južnoj i istočnoj Srbiji je 180 dece dodeljeno očevima, a 571 majci. A u glavnom gradu je tata dobio starateljstvo nad samo 94 mališana, a mama čak nad 1.064 - kažu u Zavodu za statistiku.

I u Udruženju razvedenih očeva i očeva samostalnih staratelja kažu da se ne bune protiv toga što majkama svi daju prednost jer je to prirodno, ali se bore protiv predrasude da je "otac kolac".

- Majci se strateljstvo oduzima samo u slučaju da je prestupnik, da se vodi neki postupak protiv nje ili da je u zatvoru. U svim ostalim slučajevima ona ima aspolutnu prednost u vaspitanju - kaže Dejan Višekruna, predsednik Udruženja.