Mere zapretile Dražinoj časti

V. C. S.

08. 08. 2012. u 22:00

Šta dalje posle odluke Vlade da se pripreme mere koje će sprečiti da sporni događaji iz prošlosti ugroze dobre međunacionalne odnose u Srbiji

ODLUKA Vlade kojom se zadužuju ministarstva pravde i kulture da pripreme predlog mera koje će sprečiti da "sporni događaji iz prošlosti ugroze dobre međunacionalne odnose u Srbiji", još nije stigla ni u jedno od ova dva ministarstva.

Nadležnima još nije sasvim jasno u kom pravcu bi mere mogle da idu, a, kako saznajemo u Vladi, nije dat ni rok za njihovo pripremanje. Ovaj zadatak ministarstvima dodeljen je pod tačkom razno, na sednici Dačićevog kabineta u utorak.

Ideja je, objašnjavaju u Nemanjinoj 11, da se ubuduće ne dozvole proslave godišnjica pravno i istorijski spornih događaja i ličnosti. U pitanju su pojedinačni ili masovni zločini tokom burne srpske istorije, kao i istorijske figure čija uloga je, pre svega u Drugom svetskom ratu, bila sporna. Tačnije, reč je o onima koji do sada nisu ili nikada neće ni biti rehabilitovani. Među njima je i Aćif Hadžiahmetović, čija spomen-ploča je i izazvala lavinu, a koji je zbog saradnje sa okupatorom streljan 21. januara 1945. Ali, u "istom košu" mogli bi da se nađu, kako tvrde naši izvori, i Dimitrije Ljotić i ljotićevci, a možda čak i Milan Nedić, pa i Draža Mihailović. Toga se plaši i Aleksandar Jugović, šef poslaničke grupe SPO, ali sumnja da je to moguće ukoliko je sudstvo nezavisno:

- Zakonsko izjednačavanje ravnogorskog i partizanskog pokreta, 2005. godine, nedvosmisleno je odredilo antifašističku ulogu ravnogoraca.

Sa ovim se ne slaže Meho Omerović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava. On veruje da će predstavnici tih ministarstava otići i do Ade Ciganlije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

pitam ,pitanje

08.08.2012. 22:45

ako je "ovaj" Acif H odbranio muslimane sandjaka od cetnickog pokolja ,kako to da su cetnici antifasisti.

komentator

08.08.2012. 23:09

@pitam ,pitanje - Nije lako izgleda sada tacno razgraniciti ko se borio za sta, protiv koga i kada. Ali je onima koji to zele, izgleda lako naci da imaju razloga da mrze sve ostale, znaju oni zasto.

baćo

09.08.2012. 13:51

@pitam ,pitanje - Valjda zato ,što su muslimani "Sandjaka" bili na onoj ,kontra strani. Čast, malobrojnim pojedincima.( a,jesi ćuo za hanđar diviziju), i da odeš malo do kakve škole, pa i muftijine, ti što pitaš, a, znaš, samo se praviš naivan.

bambi

08.08.2012. 23:18

Da nije bilo Draze nebi bilo ni srba u srbiji zbog takvih kao sto je acif i njemu slicnih.a ti sto sada spominju u sandzaku cetnicki teror treba da znaju jednu stvar,kako radis tako ti se i vrati.zasto drzava hronoloski ne prikaze ko je prvi poceo sa zlocinima u toku i nakon okupacije kraljevine.cak su ucestvovali i u takmicenjima u klanju a sad se zale na cetnike.