Ukidaju se prijemni za fakultete?

I. MIĆEVIĆ

07. 08. 2012. u 07:15

Prosvetni stručnjaci već od septembra prionuće na izradu projekta uvođenja stručne, opšte i umetničke mature

PROSVETNI stručnjaci već od septembra prionuće na izradu projekta uvođenja stručne, opšte i umetničke mature. Generacija učenika koji sada kreću u drugi razred srednje škole biće prva koja će školske 2014/15. godine polagati maturu umesto prijemnog ispita za fakultete.

Već naredne školske godine svi planovi moraće da budu završeni, kako bi se škole pripremile na vreme. Opštu maturu polagaće gimnazijalci, a proveravaće se znanje iz biologije, fizike, geografije, hemije, istorije, matematike, srpskog jezika i književnosti i stranih jezika. Ovaj test zameniće prijemne ispite i omogućiti prohodnost na većinu fakulteta, osim, recimo, umetničkih, gde će se dodatno proveravati talenat, ili sportskih, za koje će maturanti morati da pokažu dodatne veštine.

- Projekat je izuzetno složen i već sada se javlja niz dilema - kaže za "Novosti" Mirjana Bojanić, iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. - Pitanje je, recimo, kako organizovati test iz matematike, jer sada se ne polažu isti zadaci na matematičkom, na elektrotehničkom, fizičkom ili nekim drugim fakultetima, zato što svi oni proveravaju specifična matematička znanja.

Na Univerzitetu u Beogradu smatraju da projekat treba pažljivo osmisliti.

- Nisam protivnih uvođenja mature, ali bar nekoliko generacija trebalo bi paralelno da polaže i maturu i prijemni, dok se ceo sistem ne uhoda - kaže prof. dr Neda Bokan, prorektor za nastavu UB. Ona naglašava i da je projekat uvođenja mature, koja bi zamenila prijemne ispite, veoma skup. A za troškove izrade projekata za opštu, stručnu maturu i ispit za zanatlije, EU i Ministarstvo prosvete i nauke već su izdvojili četiri miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

sinisa

07.08.2012. 07:57

Ako deca polazu malu maturu a to je 10-tak predmeta pa jos i prijemni od nekoliko ispita i cetvrtu godinu srednje skole koja ima 15-predmeta ,ta deca bi odmah po prijemu na odredjeni fakultet dobili diplome jer je sada 30-tak ispita dovoljno da bi se neki fakultet zavrsio.

twilight

07.08.2012. 08:13

Napraviće neke banalne testove što nema veze s pameću. Logičnije je da maturanti kao i dosad uzimaju maturski iz predmeta koji ih najviše zanima i koji im najbolje ide a potom da se iz odgovarajuće literature što bolje i kvalitetnije spremaju za prijemni. Prošli put ste pisali da hoće da ukinu ponavljanje razreda, da je matura u osnovnim školama bila prelagana itd. Načisto ćemo upropastiti školstvo.

Tod

07.08.2012. 09:58

"EU i Ministarstvo prosvete i nauke već su izdvojili četiri miliona evra." Bacaju pare na budalastine. Vecu glupost nisam cuo. Drzava nam propada u svim segmentima.

englez

07.08.2012. 10:01

Glupost, sto se igrate, uvedite samo vise discipline i stroziji sistem, i eto vam skolstva. Pravilnom selekcijom se sve rjesva, al sta se moze.

Dragan

07.08.2012. 10:37

Boze, svi se nadamo promenom vlasti necem boljem. A samo stizu gluposti za glupostima ..........

Goran

07.08.2012. 10:44

Katastrofa, doticni ministar sve cini da urusi prosvetu i Beogradski univerzitet. U pitanju su licni interesi , jer doticni gospodin predaje na Mega trendu.Na sve moguce nacine pokusava da degradira Beogradski univerzitet. Sramno za Srbiju, koja dozvoljava da joj se unistavajau jedine vredne stvari koje su preostale !!!

rade

07.08.2012. 11:19

Ja se jedino nadam da ce ova vlada iako je ministarstvo prosvete ostalo isto resiti da Crnogorski drzavljani nece moci da se skoluju na budzetu republike Srbije kao do sada. Dok nasi studenti nemogu da se upisu ni kao samofinansirajuci u Crnoj Gori njihovi dobijaju i smestaj u domovima. Dokle cemo ovako ministre  ako ista znas ili cekas sledecu predizbornu kampanju?

Stevan

07.08.2012. 12:26

Nista pametno necete cuti od novog-starog ministra. Njegov zadatak je promocija Mega trenda !!!!! On je uspeo u predhodnom mandatu da izdejstvuje da studenti koji upisu Mega trend imaju pravo na dom isto kao student na budzetu na BU. To je ta ekipa, ministar Obradovic, Natasa Bekvalac i ostali..........

draza91

07.08.2012. 12:31

Ta 4 miliona bi im bilo bolje da izdvoje na vise budzetskih mesta, kako bi imali vise ljudi sa visokim obrazovanjem. Nije svako u mogucnosti da plati skolarinu, kao sto nije svako sposoban da dodje do budzeta na nekim fakkultetima na kojima je velika konkurencija. Ponovo su pljunuli u lice studentima i buducim studentima uvodjenjem ove besmislene lakrdije i ulaganjem u to radje nego ulaganjem u same ljude.

Ivana96

07.08.2012. 12:43

Ja sam 1996. godiste i ne znam kako zamisljate da mi radimo te testove. Dzabe odvajate i bacate pare, jer su sve to gluposti. Toliko znanja iz toliko predmeta ja ne mogu da imam u glavi.

Pera

07.08.2012. 17:23

@Ivana96 - Ne zamislja niko. Nevezano za ovu apsurdnu ideju oko izbacivanja prijemnog fakultet i nije za vas koji ne mozete da drzite 'toliko' znanja iz toliko predmeta. To 'ogromno' znanje iz srednje skole je smesno u poredjenju sa onim za koje bi trebalo da budete sposobni da zapamtite.

havarizmije

07.08.2012. 20:09

@Ivana96 - Pa gospodjice ja sam stariji 16god od Vas i malo mi je smesno kada vidim da tako razmisljate. "Toliko znanja iz toliko predmeta nemogu da imam u glavi"!!! Pa to su osnovna znanja jednog normalnog coveka, ako bas hocete intelektualca. Pa sto ste onda uopste upisivali srednju skolu i jos razmisljate o fakultetu. Zar mislite da je dovoljno platiti negde 50-60k dinara za godinu i dobiti diplomu nekog menadzera pa reci "e, ja sam diplomirao", a ovamo nemate blage veze, pa ni za menadzera. Strasno.

D.N.

07.08.2012. 12:46

Sta ce nam fakulteti. Ako neko zeli da postane predsednik drzave, predsednik skupstine, guverner ili slicno, oni su cist promasaj.

SMatejic

07.08.2012. 12:50

Zašto bi onaj koji želi da upiše jezike morao da polaže test iz fizike ili ako želi da upiše Matematički fakultet da polaže npr. istoriju ili geografiju? Ne mogu svi sve da znaju, ovako se razvodnjava kadar i guraju privatni fakulteti na čelu sa Mega-Brusom našeg ministra prosvete.

Sega-Mega

07.08.2012. 14:14

Evo kako će to funkcionisati. Zamisli da si genije za medicinu, tvoji roditelji su lekari, ti si od malenih nogu išao sa mamom i tatom na lekarske konferencije, imaš gomilu knjiga iz oblasti medicine kojih si pola pročitao jer te sve to zanima. Međutim, na maturskom ne uradiš dobro geografiju i istoriju i zbog toga si ispod crte na listi Medicinskog fakulteta. Šta mislite da li će taj neko da upiše npr. Hemijski fakultet, gde je iznad crte, ili će upisati privatni Medicinski fakultet?

Danica

07.08.2012. 14:22

uvođenjem ovakve mature dobiće se realniji pokazatelji za upis na fakultet. Da bi neko bio akademski građanin treba da mnogo toga već zna do upisa na fakultet. U školi se buba za sutra zaboravlja već prekosutra, nastavnici popuštaju pod pritiskom roditelja kojima je u većini slučajeva stalo samo do brojčane ocene 5. Nikad više odličnih odličnih đaka nije bilo sa tako malo znanja.

Milan

07.08.2012. 14:23

Rapidno se povećava šansa da neko studira matematiku samo zato što bolje zna istoriju! Tako će elita iz matematičke gimnazije bukvalno biti oterana da studira u inostranstvu! Možda je to i cilj!

Srdj

07.08.2012. 14:34

@Milan - Sta lupas? Ovo je dobra stvar, jer ce, konacno, fakulteti morati da budu bolji prema studentima ukoliko zele da privuku one koji su dobro prosli kroz srednju skolu. Do sada je bilo, ''oni dolaze nama (fakultetima) na prijemni'', dakle njima treba (studentima), ''pa im mozemo nametati svoju volju'', a sada ce - ''ako cemo pare od drzave (209.000 po budzetskom studentu), moracemo da popravimo uslove studiranja''.A priori sudis, kao i vecina slabomislecih.

Nikola

07.08.2012. 15:57

Znavajuci kakva je nasa prosveta ovo nece na dobro da izadje. Inace ima tu i par stvari koje mi se svidjaju, to sto gimnazijalci polazu sve ovo, jer su sve to i ucili i imaju pravo da upisu sta hoce. A ovi iz strucnih da ostanu samo u svojoj struci. Kada neki fakulteti daju lake prijemne(ekonomski u bg itd) mnogo dolazi do izrazaja uspeh iz skole. Necu da ja koji sam bio u gimnaziji, citao sve i svasta da jedva budem odlican imam manje poena od nekog iz ekonomske koji u 4. god odgovara 2+x=-5.

MILAN

07.08.2012. 16:58

ocigledno niko ne vidi da se ponovo uvodi komunizam u skolstvo.tu svi moraju da budu odlicni iz svega, nema veze sto neko nema talenat da bude muzicar, mora da svira violinu, ili da slika kao poznati slikari.kao da su zaboravili da niko nije genijalac za sve, osim jedan slucaj u milion.to je slicno kao sto je bilo pre na fakultetima 5 posto je zavrsavalo u roku i oni su ostajali kao asistenti, ostali su studirali 6, 7 ,8, 9 ili vise godina tehnicke fakultete. NEMA DOVOLJNO GENIJALACA ZA OVO.

Sloba

07.08.2012. 17:25

@MILAN - Ko nam je ministar prosvete takvo i školstvo.Više ne važi parola povratak u 90-e.Sada je već dobro došli u 90-e ! Nema ništa bez proverene stvari,najbolje mućke su u haosu !?

Andjela

07.08.2012. 17:07

Ljudi,pa mi imamo prosvetne stručnjake !?....blago nama sa njima.Kakvo je stanje u prosveti bolje je da i dalje živim u zabludi da ih nemamo!Samo da pitam,jel' i druga Ministra prosvete ubrajate u te prosvetne stručnjake?...hi,hi,hi

Nik

08.08.2012. 09:27

Ovo uopste nije dobro! Pogledajte samo koliko je djaka sa svim peticama ispod upisnih crta na fakultetima, sve sami mamini i tatini sinovi i cerke,, a ukoliko se ukinu prijemni, takvi ce biti medju prvima!!!!

M.

08.08.2012. 10:07

Opet kvare prosvetni sistem? Kako može matura koja se razlikuje od škole do škole da zameni prijemni koji je objektivan pokazatelj znanja stečenog u srednjoj školi? Ministar prosvete trebalo bi da spreči ovo eksperimentisanje sa srpskom prosvetom, jer stvarno do sada nijedna reforma od 2000te godine nie valjala.

Realista

08.08.2012. 11:57

Ovo je kriminalno! Fakultetsko obrazovanje , nije obavezno i stvar je izbora pojedinca. Fakulet odrdjuje koji profil prethodnog znanja je neophodan njegovim studentima i zato su potrebni pre svega klasifikacioni ispiti za upis na fakultet. Drugim recima neko ko je zavrsio medicinsku skolu objektivno nema znanje za neki tehnicki fakultet sto ne znaci da se naknadno ne moze pripremiti i polagati prijemni tehnickom fakultetu . Ovako se pravi "jednosmerna ulica" ? "novo usmereno" obrazovanje?

SkoroPaGimnazijalac

09.08.2012. 03:53

Ajoj, ljudi da vam priznam, ocajan sam u gimnaziji, ali ovo je jos ocajnije... Sta oni ovim pokusavaju? Gledao sam ove sto su upisali medicinu, mnogo je njih bilo ispod crte koji su sva 4 razreda prosla 5,00 j a jedna ucenica koja je prolazila od 2,70 do 3,20 je uspela da se upise sa 2 greske na ispitu. Dakle kad bi neko hteo elektrotehnicki faks da upise (nasumicno odabran) - on mora da zna hemiju i biologiju? Mislim da je ovo cista glupost... Teranje mladosti u ocaj ili u megatrend :p

Nikola-gimnazjalac

09.08.2012. 21:35

Ovo mi se ne svidja, npr. : Neki decko,kojeg zanima medicina i to je voleo od malena,ima dosta knjiga i citao dosta o medicini,ne uradi dobro geografiju,fiziku,istoriju,itd. On ce biti ispod crte. I zasto bi neko ucio istoriju da polaze,ako ide na medicinskom fakultetu ??