Partije nas koštaju 105 miliona

D. M. S.

03. 08. 2012. u 21:07

Država finansira dvadeset pet stranaka koje su zauzele mesta u Skupštini Srbije, a nema za plate i penzije. Dovoljan samo jedan mandat kako bi se osigurao prihod i do milion dinara, najveća cifra 25 miliona

IZ državne kase na račune političkih partija mesečno se sliva tačno 105.403.551 dinar. Tu sumu deli 25 stranaka, koje su samostalno ili zahvaljujući koalicionim aranžmanima, uspele da pređu prag Skupštine Srbije. Za razliku od penzija, njima je garantovan prihod, jer uplate preko Ministarstva finansija stižu redovno između 10. i 15. u mesecu.

Zahvaljujući novom obračunu, koji je propisao Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, broj osvojenih mandata više nije ključan pri raspodeli novca. Jer, sada na iznos uplata u dobroj meri utiče i koliko je koja partija dobila glasova. Tako se dogodilo da stranke s jednim mestom u parlamentu dobijaju od 380.000 do milion dinara.

U dokumentu, koji je „Novostima“ dostavljen iz resornog ministarstva, vidi se i da postoje značajne razlike u prihodima partija koje imaju sličan broj mandata. Na primer, G 17 plus sa 10 mesta ima oko 5,4, dok SDPS s jednim poslaničkim mestom manje dobija čak dva miliona manje.

U većini stranaka rečeno nam je da su zadovoljni iznosom, jer su pojedinima uplate duplo, a nekim i triput veće nego što im je sledovalo tokom prethodnog saziva Skupštine. Međutim, u partijskim centralama sumnjaju da im neće još dugo kapati ovoliko novca. Oni veruju da će iznos biti srezan čim bude sročen rebalans budžeta, koji prprema nova vlada.

IZBRISANI RADIKALI, DOPISANI BOGATI ZAJEDNO sa gubitkom mesta u parlamentu, radikali su ostali i bez oko 11 miliona dinara, koliko su ranije svakog meseca dobijali iz državne kase. Posle đurđevdanskih izbora na platni spisak države dopisani su: Zeleni Srbije, Nijedan od ponuđenih odgovora, Bogata Srbija, Narodna partija. Ostali su stari korisnici novca iz državne kase.

- Sredstva koja dobijamo iz budžeta na osnovu zakona dovoljna su da sastavimo kraj s krajem. Jer, dobro je poznato da SPO ne dobija sredstva od tajkuna, niti iz drugih izvora. Jedino imamo pojedinačne uplate članova, ali iznos nije određen - kaže nam Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, čija partija mesečno dobija skoro dva miliona dinara.

Funkcioner NS Dubravka Filipovski, čija stranka ima prihod od oko 2,8 miliona dinara, kaže da su zadovoljni:

- To što imamo, mi rasporedimo i zadovoljni smo. U ovoj krizi to nisu male pare, iako se iznos deli na 100 odbora.

Dejan Mihajlov, direktor DSS, navodi da je oko 9,9 miliona triput više nego što su imali ranije i dodaje da im je suma dovoljna za finansiranje redovnog rada odbora.

- Uplate su nam određene na osnovu zakona i toliko nam pripada. Naravno da bi bilo dobro da imamo više - kaže nam Karolj Pal, izvršni potpredsednik SVM, na čiji konto stiže skoro 2,8 miliona dinara.

Inače, prema odredbama novog zakona, stranke koje su u parlament ušle u „zagrljaju“ s velikim partijama novac dobijaju na osnovu procenata koji su odredile svojim koalicionim partnerima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

To nas koshtaju po Sekundi

03.08.2012. 22:32

Svaki sekund koshta toliko. Ipak je ovo prenos uzivo

Violeta Horn

03.08.2012. 23:05

"Za razliku od penzija, njima je garantovan prihod, jer uplate preko Ministarstva finansija stižu redovno između 10. i 15. u mesecu." Sve je rečeno.

alex miles

04.08.2012. 04:53

Jednostavno resenje. Uskratiti financiranje svih partija koje imaju manje od deset poslanika, stim ta te partije same sebe financiraju. Uskratiti im mogucnost da postoje je i najmanju ruku nelogicno, ali bez financija one bi same od sebe prestale da postoje (mozda). Trenutna situacija je u najmanju ruku suluda i neodrziva. Koliko vidim novi predsednik je napravio par dobrih poteza, pa se nadam da ce i po ovom pitanju postupiti "domacinski". Bilo bi vreme za presavijanje "tabaka". Dosta je dosta