NAJVEĆA gužva za upis prvaka je u razrede koje u ponudi imaju italijanski, španski, grčki ili neki drugi jezik koji se tek poslednjih godina uči u osnovnim školama u Srbiji. Zbog sve manjeg broja dece, većina škola kuburi sa brojem učenika, a samo tamo gde se nude „moderni“ jezici traži se mesto više u klupama.

Tradicionalni ruski uči tek svaki deseti osnovac ili ukupno - 63.000! Engleski, po pravilu, uče baš svi, ili zvanično 600.000 učenika od prvog do osmog razreda. Najveći broj osnovaca uči ga kao prvi jezik, od prvog razreda. Tako je engleski preuzeo nekadašnji primat ruskog, koji je sada potisnut čak na četvrto mesto. Pre njega su i nemački, koji uči 90.000, i francuski koji „parla“ 80.000 osnovaca.

Osim engleskog, francuskog, nemačkog i ruskog, kao drugi strani jezik đaci uče i španski i italijanski. Časove italijanskog pohađa oko 8.000, a španskog nešto više od 3.000 đaka. Ukoliko žele da uče još neki jezik, to može da bude samo kao treći, fakultativni.

Od prošle školske godine oko 2.500 učenika osnovnih i srednjih škola ide i na časove kineskog. Da se sporazumeju i napišu osnovne znakove, uče ih nastavnici iz Kine. U dve beogradske škole uči se čak i grčki! A u OŠ „Petar Petrović Njegoš„ italijanski je potpuno istisnuo ruski. Uveden je u jedno odeljenje da bi posle nekoliko godina sva deca htela da ga uče.

U NOVOM SADU ODUZETE SVE ŠANSE PROFESOR Radojka Stepanov Tmušić godinama bije bitku za očuvanje ruskog jezika u školama. U podacima koje prilaže kao argumente za sistematsko istrebljenje ruskog iz srpskih škola navodi i da nijedna osnovna škola u Novom Sadu nema ovaj jezik u ponudi. Ona navodi i da je, time što je uvedeno da srednjoškolci uče samo jezik koji su već savladavali u osnovnoj školi, ruskom oduzeta još jedna šansa.

Da bi deca mogla da uče neki novi jezik, moraju da budu ispunjeni različiti uslovi. Prvi je da se ne zapošljava novi nastavnik i ne otpušta stari, samo da bi se promenio jezik.

Ukoliko škola ima nastavnika koji je kvalifikovan za još neki jezik za koji se izjasni dovoljan broj đaka, može da zatraži dozvolu da organizuje tu nastavu.

Posebno je moderna dvojezična nastava, koju je do sada imalo 18 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a od septembra će se paralelno na srpskom i francuskom učiti i u gimnazijama u Pirotu, Sremskim Karlovcima i Valjevu. Dvojezična nastava postoji i na nemačkom, italijanskom, španskom i engleskom jeziku. Ovog juna ni sto bodova nije bilo dovoljno za upis u bilingvalna odeljenja Treće beogradske gimnazije ili Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.