Listing i to kako ko hoće

R. Dr. - V. C. S.

07. 07. 2012. u 20:57

Službe bezbednosti krše prava pojedinaca kada bez odluke suda ”upadaju” u telefonske komunikacije. Ivica Dačić: MUP spreman da doprinese kako bi se i građani i policija osećali bezbednim

DA bi se obezbedilo poštovanje privatnosti građana neophodno je hitno osnivanje nacionalne agencije koja bi bila jedini provajder za presretanje komunikacija. Potrebna je i hitna promena zakona i precizno određenje koji sud će biti nadležan za odobravanje zahteva policije i Vojnobezbednosne agencije za pristup razgovorima građana.

Ovo su samo neke od mera koje su, ukazujući na alarmantno stanje u oblasti pristupa i korišćenja telefonskih listinga građana, novoj vladi predložili zaštitnik prava građana Saša Janković i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. Njihova reakcija usledila je posle izvršenog nadzora o raspolaganju podacima o telefonskim komunikacijama, koji je pokazao da su sudovi, MUP i službe bezbednosti napravili oko milion uvida u listinge razgovora građana!

Podrška predloženim merama neočekivano brzo u subotu je stigla od ministra policije Ivice Dačića. MUP se javno založio za što brža zakonska rešenja koja bi isključila zloupotrebe informacija o komunikacijama građana.

VBA ODBIJA SARADNjU POVERENIK Šabić i ombudsman Janković smatraju i da je posebno zabrinjavajuće što Vojnobezbednosna agencija često odbija saradnju sa kontrolnim telima. Loše je, prema njihovim rečima, i to što vojna služba bezbednosti osporava zakone na osnovu kojih bi se sprovodila kontrola njenog rada. Razlog za ”packu” na račun VBA je to što je primećeno da ova agencija kažnjava zaposlene koji daju podatke o njenom radu, bez obzira na adresu primaoca informacija.

- MUP je apsolutno spreman da konstruktivno doprinese da se i građani i policija osećaju bezbednim - smatra Dačić. - Želimo da prava građana budu zaštićena, ali i da se stvori takav zakonski okvir da policija obavlja svoj posao i da se definiše ustavni i zakonski okvir za delovanje policije.

Crvenu lampicu na koju su reagovali ombudsman i zaštitnik građana upalio je podatak da je od samo jednog telefonskog operatera za godinu dana podneto čak 4.400 zahteva za pristup tzv. zadržanim podacima. Reč je o osetljivim detaljima razgovora iz kojih se vidi ko je sa kim, koliko često i dugo, ali i sa kog mesta razgovarao. To je protumačeno kao kršenje ustavnih garancija i međunarodnih standarda.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je građanima prihvatljivo da se poslovi bezbednosti obavljaju samo na način koji isključuje sumnje u zloupotrebu podataka.

- Razvnoteža između bezbednosti i prava građana ne postoji. Nema bezbednosti ako su ugrožena prava građana - jasan je Šabić. - Zbog toga je dobro što je MUP podržao svih 14 naših predloga mera za poštovanje prava građana.

Posebno zabrinjava podatak da listinge o razgovorima građana MUP i službe uglavnom zahtevaju bez pravnog osnova, a telefonski operateri pod silom njihovog autoriteta uglavnom popuštaju i dostavljaju im informacije. Time se grubo krši zakon, jer je podatke o komunikacijama građana moguće dobiti samo na osnovu sudske odluke. To se odobrava samo u dva slučaja - za potrebe krivičnog postupka ili ukoliko je ugrožena bezbednost države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dejan

08.07.2012. 22:04

Dacic je odgovoran i pametan, nece protiv ove dvojice, a i zasto bi - ocigledno da se ne uzimaju ti svi silni listinzi po njegovom nalogu. I nije 4.400, vec su rekli da je toliko bilo pisanih zahteva jednom operatoru, a bez zahteva, same, sluzbe su od tog istog operatera listinge uzele preko 250.000 hiljada puta za godinu dana. Ostali nisu ni brojali. Necuveno.