Otkopavanje istine: Istina više nije pod zemljom

P. VASILJEVIĆ

07. 07. 2012. u 20:58

Tri godine rada Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle septembra 1944. godine: Evidentirano više od 36.000 žrtava oslobodilačkog terora. Oko 200 tajnih stratišta

KADA smo u junu 2009. godine objavili šokantnu i šest decenija skrivanu istinu da je odmah po oslobođenju od nacističke okupacije ubijeno u našoj zemlji više desetina hiljada građana Srbije, stručna i politička javnost se uzburkala.

* Komunističke organizacije su negodovale, tvrdeći da se brojke naduvavaju, a činjenice prekrajaju.

* Intelektualci, pisci, istoričari, akademici, uključili su se u polemiku i zahtevali da istina izađe na videlo.

* Potomci žrtava prvi put osetili su nadu da će posle 60 godina dobiti mogućnost da svojim nastradalim precima zapale sveću.

ZLOČINE NA JEDNO MESTO ISTORIJSKI muzej planira da pripremi izložbu o svim vrstama represije u Srbiji i Jugoslaviji od 1944. do 1953. godine. Tu bi bila prezentovana dramatična saznanja o likvidacijama “narodnih neprijatelja”, Golom otoku, političkim suđenjima... Plan je da se projekat realizuje u saradnji sa relevantnim institucijama u Hrvatskoj i Sloveniji, mnogobrojnim nevladinim organizacijama u regionu. Ideja je i da se u narednim godinama sačini jedinstvena baza podataka o žrtvama na teritoriji čitave bivše Jugoslavije, i to od 1941, kako bi se uključili podaci o zločinima svih strana u sukobu.

Večernje novosti” pokrenule su tada zajedno sa Institutom za savremenu istoriju veliku akciju “Otkopavanje istine”, sa ciljem da hiljade nastradalih, koji su krajem 1944. i početkom 1945. godine pogubljeni širom Srbije, najčešće bez suđenja, a zatim tajno zakopani bez obeležja i imena, dobiju svoje iskonsko pravo na grobno mesto.

I uspeli smo. Posle svakodnevnog pisanja od 9. juna do 3. jula 2009. godine o potresnim sudbinama, čime smo uzburkali stručnu i političku javnost, akcija je na današnji dan pre tri godine dala svoj prvi rezultat: Vlada Srbije oformila je Državnu komisiju za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine.

Ispostavilo se da nismo preterivali, niti falsifikovali istinu i istorijske fakte. Komisija je do danas prikupila potpune podatke i popisala više od 36.000 žrtava na teritoriji Srbije.

Evidentirano je na celoj teritoriji zemlje preko 200 tajnih stratišta, gde su ubijeni zakopani bez obeležja, bez imena i prezimena, kako bi sa njima pod zemlju otišla i tragična istina.

Najveći deo tih pogubljena, kako je utvrdila komisija, bio je bez suđenja ili je sudska presuda “na smrt” stizala po kratkom postupku, često i posle egzekucije. Najčešće bez ijednog dokaza ili verodostojnog svedočenja.

Za protekle tri godine mukotrpnog rada, zahvaljujući velikom broju volontera i porodica nastradalih, pokazalo se da gotovo da nema grada, varošice i sela u Srbiji, koji ne krije u zemlji strašne tajne o likvidacijama političkih protivnika, koji su često olako, i bez ijednog dokaza proglašavani za “sluge okupatora”, “izdajnike” i “kolaboracioniste”.

Od Šapca do Knjaževca, od Leskovca do Subotice, od Beograda i Lisičjeg potoka do kosovskih Dečana i Bubanje u Nišu, posejane su tajne jame.

- Na osnovu istraživanja, po selima se broj žrtava kreće od pet do 20, najviše 40, u varošicama se kreće do stotinu, a u gradovima kao što su Niš i Šabac, na primer, ima i do hiljadu ubijenih ili nestalih - navodi istoričar Srđan Cvetković, sekretar komisije.

Uz podatke do kojih su došli istraživanjem, Komisiji je ustupljena i baza od oko 27.000 žrtava iz Vojvodine, koje je popisao Anketni odbor pokrajinske skupštine.

Do sada su bliže ispitane i snimljene lokacije u Smederevskom, Timočkom, Pirotskom, Jablaničkom, Raškom, Valjevskom, Mačvanskom, Šumadijskom okrugu, kao i u Beogradu... Samo u Zaječarskom okrugu popisane su 774 žrtve i evidentirano oko sedam većih stratišta - dva na Kraljevici, kod Alapinskog mosta, u krugu kasarne, kod Jevika, na Lipovici, i u potoku Zmijanac u Boljevcu.

Snimljene su i detaljno istražene ukupno 33 lokacije, a saslušano je na desetine svedoka.

- U četiri slučaja sprovedene su probne ekshumacije, a u tri slučaja su pronađeni posmrtni ostaci - potok Zmijanac u Boljevcu Guvnište kod Vlasotinca i “Fijat” u Kragujevcu. Pred odborom za istraživanja su dalja ispitivanja lokacija, sondiranje terena i, u određenim slučajevima, i ekshumacije - navodi nam Cvetković.

NA SAJTU SVI PODACI Komisija je izradila i internet sajt “Otvorena knjiga žrtava”, na kome se prezentuju sva otkrića i podaci. To je jedinstven poduhvat u svetu jer omogućava da se pretragom po okruzima i gradovima saznaju svi otkriveni podaci o ubijenima: ime i prezime, zanimanje, nacionalnost, okolnosti pod kojima su stradali i lokaciju, kvalifikacija dela pod kojima su ti ljudi vođeni u tajnim arhivama... - Građani koji su u srodstvu ili imaju interes da nekog potraže ili rehabilituju, preko sajta mogu da dobiju sve najpouzdanije moguće podatke - kažu nam u Komisiji.

Na primer, terenskim istraživanjem Komisije 2010. potvrđeni su navodi o postojanju masovne grobnice u potoku Zmijanac. Iz samo jedne od dve jame ekshumirano je 14. jula prošle godine 26 posmrtnih ostataka i još nekoliko razdvojenih i nekompletiranih.

- Čin sahrane u Boljevcu imao je istorijski značaj s obzirom na to da se radi o prvoj masovnoj tajnoj grobnici nastaloj u vreme komunističkog režima, koja je od zvaničnih državnih institucija - Višeg suda u Zaječaru i državne komisije prvo ekshumirana. Stoga je to i važan datum u suočavanju srpskog društva sa totalitarnim nasleđem - rekao nam je Cvetković.

Tako je i naša velika akcija “Otkopavanje istine” dala rezultate. Nije nam bio cilj da utvrđujemo ili osporavamo bilo čiju krivicu. Nije nam bio cilj da presuđujemo ili razrešavamo istorijske dileme. Nije nam bio cilj da veličamo antikomuniste niti da anatemišemo partizane i posleratnu revolucionarnu vlast. Cilj nam je bio da se izborimo za civilizovan odnos države i našeg društva prema svim žrtvama.

Zato smo zajedno sa Institutom za savremenu istoriju otvorili jednu veliku temu i živu ranu. Verujemo da ovaj veliki posao, koji je u skladu i sa vrednosnim principima Evropske unije, neće zavisiti više ni od političkih turbulencija u zemlji ni od političkih promena i volje autoriteta.

- Po broju obrađenih podataka o stradalim građanima, daleko smo iskoračili ispred Slovenije, Hrvatske ili Bugarske, koji se duže bave ovim poslom. Preostaje još jedan važan posao, ekshumacija na više od 200 lokacija. To su za sada, nažalost, veoma skupi, složeni, a često i nemogući poslovi i nisu u nadležnosti Komisije nego sudova i lokalnih samouprava - kaže Cvetković.

Verujemo da će istina biti otkopana do kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Istina

07.07.2012. 21:35

"Komunističke organizacije su negodovale, tvrdeći da se brojke naduvavaju, a činjenice prekrajaju."Pa sto oni ne daju i dokumentuju brojke za koje tvrde da su prave?

yugovic

08.07.2012. 04:56

@Dejan - hteo bi da se nadodam na Dejanov komentar ,Sto ne posaljete jednu brigadu dole u Boku Kotorsku da ekshumiraju malo one sto su "vasi" ravnogorci i ostala banda uradili nad hrvatskim ziteljima. daj bre prestanite velicati ono sto je ceo svet osudio .

Velimir

08.07.2012. 11:02

@Dejan - Koliko je stradalo od cetnika rece,i ostade ziv,kao da to komunisti nisu dali niti objavili a cesto i preuvelicali tu laz.Zvali su ih koljacima i slicno ali nisu to potkrepljivali dokazima i svedocima na sudu koji je svo vreme vladavine bio jedino njihov.

DejanBg

08.07.2012. 11:24

@Dejan - " Daj bre prestanite velicati ono sto je ceo svet osudio ." Vasa sposobnost samoobmane je zadivljujuca :) Vidite, partizane ne pozivaju na smotre veterana ni u Vasington ni u Moskvu a Ravnogorci su odlikovani, priznati a obelezja im i danas podizu predstavnici Saveznika. Ili najprostije receno, Ravnogorci ponosno marsiraju od Sidneja preko Londona do Vasingtona a upravo komuniste i ustase danas niko ne zeli ni da vidi.

Isidor

08.07.2012. 23:40

@Dejan - Dejane (ako se uopste tako zoves), zeljeni broj ces tacno saznati od tvojih ustasa i komunista.

staracstol

07.07.2012. 22:56

36.000 do sad. Kad se tome dodaa broj onih koji nisu imali zita koliko im je komesar trazio pa zavrsili u Zenici da kopaju so, koliki ce onda broj biti. Mrtva trka Tito - Hitler, stvarno neznam ko nam je vise zla naneo, mada onaj prvi jos uvek i mrtav nanosi stetu.

Realista

08.07.2012. 00:44

Bilo bi lepo kada bismo kao "pravna drzava" (koja de facto nismo) imali pravosudje i istoricare koji bi to onako sistematski i dokumentovano sredili, spakovali i razresili. Prepustanje "kvaziagencijama "i poluzvanicnim komisijama koje pausalno daju ocene i procene ne vode nikuda sem u novu "ideologizaciju "nase istorije. Nije Jugoslavija specificna po tome i u drugim zapdnim evropskim zemljama se desavala "posleratna pravda , Francuska, Holandija... Ljudski zivot tada nije mnogo vredeo ...

Aćim

15.08.2012. 16:08

@Realista - Dragi moj Realisto, vi koristite izraze čije značenje ne poznajete, pa tako otkrivanje i identifikovanje 36 000 žrtava komunističkog terora koje su do sada uradjene nazivate PAUŠALNIM OCENJIVANJEM.. Neznam da li da se smejem ili da plačem..

kolubara

08.07.2012. 10:26

srbi iz srbije su ispali mnogo naivni,dozvolili su da nas titini komunisticki doseljenici podele da bi lakse vladali srbijom i srbima.upadom titinih komunista u srbiju samo su srbi iz srbije ubijani,nasa dedovina poklanjana ljudima iz sada bivsih jugo drzava.poneki srbin iz srbije je takodje dobijao sto bi se reklo da se vlasi ne sete.ali ako je nekada postojala jugoslavija pa smo mi iz srbije imali takav uzasan tretman ,raspadom jugoslavije,srbije i crne gore trebao je natati novi pravnii .

Aćim

15.08.2012. 16:04

@kolubara - Ovo je nešto što svi u srbiji znaju ali nisu smeli da kažu, jer ti , kako rekoste , titini komunisti, a potom i njihovi sinovi i unuci postadoše perjanice SPS.a , koji nam , na moju veliku sramotu a na nepojmljivu štetu srpskom narodu, postadoše i posle " Demokratskih promena" vodje bez kojih " Srbija ne bi postojala" .. Hvala dragom Bogu što niko moj nije bio ni komunista ni SPS-ovac.

kolubara

08.07.2012. 10:33

umesto novog pravnog poretka i vracanja otete imovine srbima iz srbije i kazivanja istine u vezi desavanja 45-e ,komunisti bivsih jugo drzava nastavise da vladaju sada kao kapitalisti.umsto da i srbija slavi nezavisnost,da dostojno sahrani nevino pobijene iz srbije,nacionalni kadrovi bivsih jugo drzava nastavise po starom cak i sa rehabilitacijama.uglavnom se rehabilitacije zavrsavaju sa beskonacnim raspravama o drazi,da se prica nikad ne zavrsi ,odnosno da se ne odmakne dalje od pocetka.

Boro Manjaca

08.07.2012. 16:47

Veoma je zalosno sto se istina toliko skrivala od naroda.Ipak najzalosnije je sto se zrtve komunistickog terora danas otkopavaju pa se prikazuju kao pobijeni muslimani.

dzada

08.07.2012. 17:14

kasno je kasno. Mnogo zla su naneli i veliko zlo posejali. Strah za goli zivot ,pokorio i naterao da trpis i patis. Jos ima veliki procenat nasi Srba sto zale za tim vremenom i nazovi blagostanjem. Ne shvataju da je danasnja kriza ,prerano rasipanje bez kontrole. Zale za morem ,a ne zale za ognjistem Kosovom ,Vojvodinom. Uvukli su se i onda i sada u pravoslavnu crkvu ,onda sa raskolom a sad sa Vatikanom. Jos sa setom se secaju bravara ,Zaboravili sta znace 'pasja groblja'

Simke

08.07.2012. 19:57

Nemastina je plodno tle za manipulisanje sa narodom,pustaju se brojne dezinformacije postepeno preko medija da bi narod ili grajane Srbije sto vise zbunili i lako manipulisali sa njima,drzali pod kontrolom,veliki brat je veliki brat.