Bakarec osuđen zbog diskriminacije gej populacije

Fonet

06. 07. 2012. u 22:46

Gej strejt alijansa saopštila je danas da joj je dostavljena prvostepena presuda kojom je funkcioner Demokratske stranke Srbije osuđen za diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije LGBT osoba

BEOGRAD - Gej strejt alijansa saopštila je danas da joj je dostavljena prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec osuđen za diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije LGBT osoba.

Sudija Tatjana Lemajić je presudu donela na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije i zabranila Bakarecu da ponavlja diskriminaciju, kao i da tužiocu isplati sudske troškove.

Alijansa je tužbu protiv Bakareca podnela zbog njegovog teksta pod nazivom "2. oktobar 2011", objavljenog 16. septembra 2011. godine na sajtu vidovdan.org, u kome je izneo stavove da je homoseksualnost nenormalna i da je treba lečiti psihijatrima i psiholozima.

U presudi se navodi da govor mržnje "predstavlja svaka komunikacija koja omalovažava i zastrašuje osobu ili grupu po osnovu kao što je rasa, boja kože, etnička i nacionalna pripadnost, pol, seksualna orijentacija, religija i druge karakteristike i doprinosi podsticanju nasilja i predrasuda prema pojedincu ili grupi".

Taj sudski slučaj, ali i slučaj koji GSA vodi protiv lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, od strateške su važnosti, jer se radi o presudama zbog zloupotrebe najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama - da su bolesne, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Sten

06.07.2012. 23:30

Da li je osudjen zbog predrasuda ili zbog vredjanja? Da li je vredjanje ili govor mrznje to sto prijateljski dajete savet coveku sa uverenjem da mu pomazete? I ja licno verujem da su bolesni, tim pre sto nikada nije dokazano da nisu. U USA su arbitrarno, glasanjem, odlucili da nisu, mada iza toga ne stoji nikakva naucna studija. Ono sto je dokazano je da to nije posledica genetskih promena.

вук

06.07.2012. 23:43

Још један ''бисер'' жутог ''правосуђа'' у земљи Страдији!!??

Dragan

06.07.2012. 23:56

Licno sam gledao dvocasovni americki dokumentarni film o par psihijatrijskih klinika u Americi koji uspesno lece LGBT populaciju i vracaju ih na heteroseksualni kolosek. U istom dokumentarcu je bio i intervju sa nekoliko izlecenim homoseksualaca koji su izjavili da su bili bolesni i da su veoma zahvalni lekarima jer su ih vratili u normalni zivot. Ogromna vecina njih je bila izlozena teskim traumama tokom detinjstva. Je li ovo govor mrznje ili govor razuma?

Stane

07.07.2012. 00:16

Na osnovu čega može da se neko osudi ako javno iznosi svje ne slganje sadrugim seksualnim opredeljenjem .dali to znači da svi treba da budemo LGBT opredeljeni baš bi voleo da čujem sudiju koja je donela takvu presudu nije li to diskriminacija?

ROGONJA

07.07.2012. 00:23

Bravo!Dobar primer za ostale!Ovaj lik tek treba da se nauči kako treba da se ophodi u javnosti!

Paja

07.07.2012. 04:21

LGBT nisu glavni bolesnici nego oni koji su im dozvolili da setaju bez kontrole. Ko ne veruje neka pogleda medjunarodnu klasifikaciju bolesti pre 1980 god.

zoks

07.07.2012. 05:45

Neka ova "gospoda" iz lgbt sakuplja sto vise mrznje naroda prema sebi!Kada nekome dodje "zuta minuta" nece ga biti briga za svoj zivot!Samo vi tako nastavite!

goran

07.07.2012. 06:23

trazili ste, gedajte. vecina je mislila da kada dodju "ljudska prava" poteci ce med i mleko. tako je reklamirano. e sad, vidi se da od tih prava nema nikakve koristi ali ima dosta stete. ne zivi se od prava nego od rada, odnosno drzava koja se usredsredi na resavanje problema manjina obicno zapusti vecinu. problem sa socijalistima i liberalima je da ne znaju kada da stanu sa svojim zahtevima, sebicni, ograniceni i neodgovorni kakvi jesu i samo se oni iznenade kada se sve okrene protiv njih.

DRAGAN

07.07.2012. 09:27

Jednog dana će tatjana lemajić imati priliku da objasni razloge za svoju sramnu presudu. Živim za taj dan!

grax

07.07.2012. 13:34

A,znaci ovi lgbt su zdravi i potpuno normalni???? E gospodjo sudija, nek ti sin bude tako normalan i zdrav,pa budi ponosna zena.

Asgard

07.07.2012. 20:22

Oni koji vode lgbt organizacije ne cine dobro, i ne zele dobro stvarnim pripadnicima lgbt populacije, jer se oni tu angazuju u nadi da ce postici neki politicki uspeh i tako privuci paznju neke vec etablirane politicke partije da ih primi kod sebe na neku obecavajucu funkciju.Oni, pri tome, ne mare sto svojim napadnim i izazivackim delovanjem stvaraju otpor kod vecine gradjana i prema njima i prema pravim pripadnicima lgbt populacije, oni ce posle svega otici negde dalje.

Срем-Банат-Бачка

10.07.2012. 11:25

Њега је осудио "лгбт" јер имају јак лоби а судство се ту ништа не пита,код нас нема правде.