Draža dobio staraoca

E. R.

05. 07. 2012. u 20:55

Дража добио стараоца
Sud je postavio advokata Radišu Bogdanovića da štiti sva prava komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Bogdanović: Dražu treba rehabilitovati

BEOGRADSKI advokat Radiša Bogdanović štitiće sva prava komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića u postupku za utvrđivanje njegove smrti, koji se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Rešenje kojim je Bogdanović postavljen za privremenog staraoca izašlo je u četvrtak iz suda, ali je on za vest saznao od "Novosti".

- Moja uloga će biti vrlo formalna - kaže advokat Bogdanović. - Jer, ovaj postupak se odnosi samo na utvrđivanje činjenice njegove smrti.

Da će Bogdanović dobro zastupati Dražine interese nema sumnje, jer je i sam veliki poštovalac i poznavalac njegovog lika i dela.

NIJE BIO SPOSOBAN ZA SUĐENJE MIHAILOVIĆ je, prema rečima čoveka koji će, 60 godina od njegove smrti, zastupati njegove interese pred sudom, koji će dokazati činjenice o njegovoj smrti, bio žrtva režima. Kako kaže, Mihailović niti je bio sposoban za suđenje, jer su ga napili, niti je imao pravo na žalbu.

- Smatram da Draža treba da se rehabilituje jer njegov pokret nije bio kvislinški - kaže Bogdanović. - Naime, njegov saradnik Veselin Piletić dočekao je Crvenu armiju. Partizani su se sve vreme borili za vlast. Ništa im nije bilo sveto, niti su poštovali srpskog domaćina.

Advokat Zoran Živanović, punomoćnik Udruženja građana u glavnom postupku za rehabilitaciju, koji je i predložio Bogdanovića za Dražinog privremenog zastupnika, očekuje da će postupak utvrđenja Dražine smrti biti gotov vrlo brzo.

- Sudija bi sada trebalo da zakaže ročište na kome će pozvati nas, advokata Bogdanovića i članove Državne komisije za utvrđenje okolnosti pod kojima je streljan Mihailović. Mislim da će se sve završiti na jednom ročištu, pošto smo dostavili sve što treba: krštenicu, dokaz da je osuđen na streljanje, nalaz Državne komisije. Pored toga, do sada niko nije osporio da je Draža streljan. Zbog svega toga se nadam da će se ovaj postupak što pre završiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Simke

05.07.2012. 21:38

Ako se Draza Mihajlovic rehabilituje onda treba i Nedica takodje jer oni su jednako se borili protiv antifasista i to vrlo revnosno.

Jabre

05.07.2012. 22:42

@Simke - Pa ako mogu komunisti koji su ih dočikavila kao oslobodioce i pričali narodu kako su Nemci prijatelji do napada na SSSR onda mogu i oni. Ali budalama ne vredi govoriti važno da se trabunja nije bitno jel tačno.

Fica.

06.07.2012. 00:49

@Simke - U svim bivšim republikama SFRJ, pa i na prostoru pokraina, proces rehabilitacije i veličanja kvislinških ideologija, neprekidno teče. To ide na ruku našim zajedničkim okupatorima, koji sve to neprekidno podstiču. Najveći deo naroda, ipak zna ko se je tukao sa okupatorom, a ko je sa njime sarađivao i pravio zločine.

dinarac

06.07.2012. 00:12

Velimir Piletić je otišao u Rumuniju u susret Crvenoj Armiji,Velimir ne Veselin.

Radovan

06.07.2012. 23:33

@dinarac - Piletic je bio najvisi cetnicki oficir u emigraciji i radio je za sovjetsku obavestajnu sluzbu do smrti! Niko nije naneo vise stete cetnickoj emigraciji u Francuskoj od Piletica! Bio je zadojeni komunista bez obzira sto je imao titulu vojvode!Bio je u tesnoj vezi sa komunistima Zorza Marsea i oni su ga i fizicki obezbedjivali! U to sam se licno uverio prilikom posete njemu na tri meseca pre njegove smrti!Sa serdarom Jolom Pileticem, nije imao krvne veze, ali se lazno predstavljao da jeste!

alex miles

08.07.2012. 05:13

@alex miles - Drago mi je da vidim da si dosao pameti !To je tamo kod vas inace retkost.

Ziv je Draza...

06.07.2012. 04:55

Nedic je slucaj za sebe. On je stalno bio izvan zakona, bez legalnosti, bez legimiteta. Pravno gledano, a o pravu se i radi, taj slucaj nikako ne moze da se mesa sa slucajem Draze Mihajlovica.

Dojčilo

06.07.2012. 06:43

Nema od te rehabilitacije ništa. Ono što je za nas Pavelić za Hrvate je Draža. Isto tako i za Muslimane.Rehabilitacijom bi se samo pogoršali odnosi u regionu. Siguran sam da bi i Hrvati rehabilitovali Pavelića ali ne smeju zbog međunarodne zajednice koja traži da se uspostave koliko-toliko normalni odnosi. Naravno, da Draža i Pavelić nisu isto ali svako od nas ima svoj ugao gledanja. To su dva sasvim suprotna gledišta i uz to potpuno nepomirljiva.

ZIKA

06.07.2012. 06:44

I da je pocinio to sto mu komunisti stavljaju na teret je nista sta su Srpskom narodu uradili Tito Jovo Kapicic i VI licka pa niko nije odgovarao.Nepismeni ljudi dobili marsalske i generalske cinove a ruke krvave do laktova.

Dojčilo

06.07.2012. 06:50

Lično na Dražu gledam kao na tragičara dok je Pavelić klasični vođa terorističke organizacije (ubistvo Kralja 1934, kamp u Janka Pusti...) čija je ideja u osnovi bila i ostala zločinačka. Draža je bio samo vojnik a vojnik ne treba i ne sme da donosi političke odluke. On je bio vojni a gde je bio politički predstavnik države? U takvim okolnostima već se u startu sve otelo kontroli.Draža , praktično, ni u jednom momentu nije bio komandant svih četničkih jedinica.

kolubara

06.07.2012. 11:32

i danas raznorazni komunisticki tudjinci ne daju rehabilitaciju srbije,srba iz srbije.njihove drzave se otcepile,a oni bi i dalje da odredjuju ko je kvisling,a ko heroj.zamislite one koji poubijase mnogo nevinih srba iz srbije po upadu usrbiju,odlucuju i danas.

zoks

06.07.2012. 14:12

Rehabilitacija se vise i ne dovodi u pitanje!Pod hitno srusiti "kucu smeca" do temelja i unistiti svaki materijalni dokaz o postojanju "bravara",ostaviti samo pisane dokaze,a sagraditi Memorijalni centar Cica Draza Mihajlovic!Otvoriti ziro-racun da se skupe prilozi za izgradnju Memorijalnog centra! Naravno da ce "bravar"izmisliti protivtezu pavelicu da se ne bi govorilo kako su samo hrvati bili sradnici fasista!Trebalo je to sve izmisliti zarad nakaznog bratstva i jedinstva i da hrvati ne bi...

Radovan

07.07.2012. 08:27

@zoks - Sagraditi memorijalni centar ZRTAVA DRAZINIH ZLOCINA! U selu Vranic, na primer, po direktnom drazinom naredjenju zaklano je 72 coveka za jednu noc.Klanjem je rukovodio komandant avalskog korpusa porucnik Lazar Savic. U selu Balinovic kod Valjeva 25. maja 1943. Nikola Kalabic je svezao za razanj i ispekao Zivana Djurdjevica, a stanovnike sela naterao da gledaju, ukljucujuci i moju majku koja je tada imala 12 godina! DEMOKRATSKI NEMA STA!!!Ko ce rehabilitovati zrtve DRAZINOG TERORA???

zoks

06.07.2012. 14:16

.....prosli onako kako su bili zasluzili da prodju!Komunjare i "bravar" misle da smo mi bas toliko glupi i ne znamo sta su radili!Znamo mi ko je velicao veliku nemacku kad je potpisan sporazum o nenapadanju na SSSR(u koji je samo blentavi Staljin verovao i niko drugi,a hitler s tim sporazumom obrisao d... ),a kad je napao na SSSR onda ni "bravaru" hitler nije valjao,,a znamo mi da su i "bravar" i pavelic iz iste kuhinje!Pavelica je pustio da pobegne,ali je Cicu zato kukavicki ubio !

Radovan

06.07.2012. 23:25

bruka srpskog naroda je sto je, uopste, nekome palo na pamet da rehabilituje coveka koji je direktno odgovoran za smrt toliko srba koliko skoro da ni nemci nisu uspeli pobiti! Malo se zna, pogotovo u ovoj revizionistickoj istoriografiji o njegovoj direktnoj odgovornosti za KAZARACKU TRAGEDIJU u junu i julu 1942. njegov clan nacionalnog komiteta Rade Radic ( po direktnom drazinom naredjenju) ucestvovao je zajedno sa odredima Marcetica i Drenovica u zatvaranju obruca na Kozari.

Radovan

07.07.2012. 08:09

Celokupno stanovnistvo Kozare zavrsilo je u Jasenovcu i Staroj Gradisci. Zanimljivo je da su u blizini Jasenova partizani imali, tokom celog rata svega 150- 200 boraca dok je Draza imao oko 2000. Drazi na pamet nije palo da napadne Jasenovac jer je imao potpisane sporazume u kojima priznaje NDH! Zasto u celokupnoj procetnickoj istoriografiji nema NI SLOVA O KOZARACKOJ TRAGEDIJI? Zato sto je to najveca mrlja u biografiji ovog zlocinca! Braco srbi uzmite se u pamet i zlocince ne rehabilitujte!!!