DVA žarišta tuberkuloze otkrivena u poslednje dve nedelje u javnosti su probudila sumnje da se bolest, za koju su mnogi mislili da je iskorenjena, u 21. veku vraća "na velika vrata". Ministarstvo zdravlja i specijalisti koji se bave lečenjem ove zarazne bolesti, međutim, tvrde da se ne dešava ništa neoubičajeno, i da je sa 21 obolelim od TBC na 100.000 stanovnika, Srbija gotovo na granici koja se smatra niskom stopom obolevanja (20 obolelih na 100.000 stanovnika).

Tu ocenu u resornom Ministarstvu potkrepljuju činjenicom da je broj obolelih od TBC sa 2.800, koliko ih je bilo 2003. godine, 2010. "pao" na 1.500. A, do 2004. godine, kada je počeo nacionalni projekat kontrole tuberkuloze, koji pomaže Global fond, kod nas je od "bolesti siromašnih" obolevalo 37 na 100.000 stanovnika.

- Od tuberkuloze se sada manje oboleva, ali se o njoj više govori - kaže za "Novosti" dr Nataša Lazarević, menadžer projektne jedinice za tuberkulozu u Ministarstvu zdravlja. - Tuberkuloze uvek ima i u školama, i u zatvorima, i ovo što se sada događa ni na koji način nije vanredna situacija. Od nje može da oboli svako bez obzira na socijalno-ekonomski status. Loši uslovi života nisu zanemarljiv, ali ni jedini faktor rizika.

ULOŽENO 7,4 MILIONA DOLARA
U projekat kontrole tuberkuloze, započet u decembru 2004. godine, do sada je prema rečima dr Nataše Lazarević Global fond uložio 7,4 miliona dolara, od kojih je 873.000 dobio Crveni krst, a ostatak Ministarstvo zdravlja. Trenutno je pri kraju prva faza drugog projekta na prevenciji, ranom otkrivanju i lečenju TBC, a za drugu fazu je traženo ukupno 3,5 miliona.

Profesor dr Gordana Radosavljević Ašić, lekar kliničar i predsednica Republičke komisije za tuberkulozu, kaže da se u Srbiji u zatvorima godišnje otkrije ispod 20 slučajeva TBC.

Procenjuje se da u svetu jedna trećina stanovništva nosi bacil TBC, a od 10 inficiranih oboli jedan, i to kada dođe do pada imuniteta. Od svih oblika TBC, zarazna je samo plućna tuberkuloza i to u početnom stadijumu, ili kada se ne leči. Bacilima koje oboleli izbacuje kašljanjem, kijanjem, ili dok govori, može da se zarazi samo onaj ko je dugo u njegovoj blizini, pa to, opet, ne znači i da će oboleti.

U Srbiji kapaciteti za lečenje TBC postoje u svim opštim bolnicama, na odeljenjima pulmologije, a na Ozrenu, pri Centru za TBC formirano je izolovano odeljenje sa 10 kreveta za obolele od tzv. multirezistentne tuberkuloze, otporne na standardnu terapiju, koja se inače sastoji od četiri leka.

Kod nas se od TBC štiti obaveznom vakcinacijom pri rođenju.

- Kod nas se još i ne razmišlja o eventualnom ukidanju obavezne vakcinacije protiv TBC - kaže prof. Radosavljević Ašić. - A, što se tiče dijagnostike i terapije, mi u lečenju sada ne zaostajemo za razvijenim svetom, iako smo do pre tri godine imali problema u snabdevanju terapijom za multirezistentnu TBC.