Sa terapijom do veće penzije

Biljana STJELJA

10. 06. 2012. u 20:51

Са терапијом до веће пензије
Najstariji građani sve češće pokušavaju da ojačaju kućni budžet na osnovu medicinskih nalaza. Fond PIO potrošio više od 14 milijardi dinara za isplatu raznih naknada

RUPE u novčanicima penzioneri sve češće pokušavaju da dopune raznim drugim naknadama iz republičke kase kako bi bar malo olakšali život u hroničnoj besparici. Ipak, većini to ne polazi za rukom jer se dodatni novac dobija samo na osnovu medicinske dokumentacije, a ne socijalne karte, pa zato, osim što zaposlenima u Fondu PIO zadaju dodatni posao - ne postižu mnogo toga.

Ipak, spisak Penzijskog fonda na kojem su pobrojani svi oni koji sa ovog računa dobijaju novčane naknade nipošto nije kratak, naprotiv. Na njemu se svake godine povećava broj i radnika i penzionera kojima je lekarska dijagnoza bila ulaznica u još jedan platni sistem Fonda PIO.

Tako je, prema podacima Penzijskog fonda, na spisku korisnika naknada za tuđu negu i pomoć trenutno čak 75.234 onih koji primaju 15.136 dinara mesečno, a naknadu za telesno oštećenje od prosečnih 1.315 dinara dobija njih 82.143.

Zato ni rashodi nisu zanemarljivi jer je, prema računicama finansijskog sektora, Fond lane potrošio čak 13 milijardi dinara za isplatu naknada za tuđu negu i pomoć i još 1,4 milijarde dinara za isplatu naknada za telesno oštećenje.

- Naknada za tuđu negu i pomoć nije socijalna već medicinska kategorija i ona pripada nepokretnoj osobi ili onim osiguranicima ili penzionerima čije je stanje toliko teško da nisu u stanju da se samostalno kreću ni uz određena pomagala, kao ni da se sami hrane, presvlače, održavaju ličnu higijenu - objašnjava dr Milan Avakumović, načelnik Odeljenja za kontrolu nalaza pri Sektoru za medicinsko veštačenje u RF PIO. - Ovo pravo imaju potpuno bespomoćne osobe, nepokretni, slepi, osobe sa teškim stepenom demencije...

POVIŠICA NAKNADE su, na isti način kao i penzije, ovog proleća povećane za 3,46 osto, čime se nadoknadio gubitak koji je u međuvremenu napravila inflacija. Tako su do aprila korisnici primali 14.630 dinara, a od maja podižu 15.136 dinara.

On kaže da je prošle godine Fondu PIO podneto čak 48.119 zahteva, ali da je pozitivno rešeno samo 20.106.

- Više je ovih zahteva nego onih za invalidsku penziju i to se može objasniti teškom ekonomskom situacijom, kao i time da jedan broj penzionera sa niskim primanjima veruje da ima pravo na nadoknadu kao dodatak uz penziju - objašnjava dr Avakumović. - Zato je jedan broj zahteva sasvim neopravdan, a, nažalost, postoje i pokušaji zloupotrebe. U praksi smo viđali „uslužne“ nalaze, najčešće oftalmološke i psihijatrijske, ali je naša funkcionalna dijagnostika odlično opremljena, u njoj rade iskusni lekari specijalisti, što nam omogućava da proverimo verodostojnost sumnjivih papira i da obavestimo zdravstvenu inspekciju u slučaju pokušaja zloupotreba.

Sve je više i onih koji se zbog ove mogućnosti obraćaju centrima za socijalni rad. U njima mogu da podnesu i zahtev za takozvani uvećani dodatak, na koji imaju pravo svi sa telesnim oštećenjem u visini od sto odsto po jednom osnovu ili sa najmanje dva od 70 odsto.

MLADI I STARI NAJVEĆI broj mladih koji dobija dodatak za tuđu negu i pomoć imaju teške povrede nastale u saobraćaju i uglavnom je tu reč o oduzetosti donjih ekstremiteta. A od bolesti su najčešća neuromišićna oboljenja, kao što je multipleks skleroza, mišićne distrofije... - nabraja dr Avakumović. - Kod starijih preovlađuju teške demencije, moždani udari, gubitak vida, teške kardiorespiratorne slabosti, karcinomi sa metastazama.

- U aprilu ove godine sa računa Ministarstva rada uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji iznosi 22.997 dinara, isplaćen je na 32.684 adrese i za to je, samo u tom mesecu, potrošen 501 milion dinara - računaju u ovom ministarstvu.

U Fondu PIO kažu i da sve više korisnika traži da veštaci utvrde postojanje telesnog oštećenja. A da bi zbog njega ostvarili i pravo na novčanu naknadu, ono mora biti uzrokovano povredom na radu ili profesionalnom bolešću. S druge strane, svima kojima lekari veštaci Fonda PIO priznaju telesno oštećenje imaju pravo i na druge olakšice u svakodnevnom životu.

- To su popusti pri plaćanju računa za struju, internet, komunalije, telefoniju, međugradski prevoz, kablovsku... - nabrajaju u Sektoru za medicinsko veštačenje. - A u zavisnosti od stepena oštećenja, imaju pravo i na uvećane dodatke, beneficirani staž, popust kod plaćanja registracije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

gale

11.06.2012. 08:01

Znam veliki broj onih koji primaju dodatak za tudju negu i pomoć a radeu selu gotovo sve poslove. "Uslužni nalazi", kako doktor reče, ipak postoje u ogromnoj meri. Sve je moguće, jedino poštenim radomnije moguće doći do penzije, jer se stalno pomera granica. I kad jedočekaju, kod većine bude niža od navedenog iznosa nege.

Kikindjanin

15.06.2012. 23:41

Ovaj zadnji pasus mi nije jasan.Imam telesno ostecenje 80%.Pokusao sam u SBB u da ostvarim to pravo,receno mi je da ne mogu jer moram da imam 100%.Ovde u Kikindi takodje sam odbijen,u opstini,za parking mesto rezervisano za invalide.Ovo ostalo ( STUJA,KOMUNALIJE ) nisam ni pokusavao.Mislim da bi mogli ,Vi novinari,da malo pojasnite ko i sta ima pravo.

BEOGRAD 202

10.05.2017. 11:46

srcani sam bolesnik i invalid 100 posto sa primanjima invalidske penzijeod 13700 gde za lekove odvajam oko5000kako da ostvarim pravo na dodatak za lekove?