Sud brine o Draži

V. N.

28. 05. 2012. u 20:58

Суд брине о Дражи
Novi zaplet oko rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Centar za socijalni rad neće biti određen za staraoca

KOMANDANT Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović uskoro bi mogao da dobije staraoca, nezvanično saznaju "Novosti". Iza ove odluke najverovatnije neće stajati "potpis" Centra za socijalni rad koji se čeka još od marta, već Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Ko će zastupati interese pokojnog četničkog komandanta, još nije poznato. Prema rečima advokata Zorana Živanovića, punomoćnika građana i udruženja koji traže Dražinu rehabilitaciju, spisak kandidata je dugačak.

- Staralac može da bude svaki punoletni građanin bez obzira na profesiju - objašnjava Živanović. - Mi smo dali neke svoje predloge, ali oni apsolutno ne obavezuju sud da ih usvoji. Tek kada sud postavi staraoca, moći će da se zakaže ročište u postupku za utvrđivanje smrti.

Tako, bez novog "aktera" u ovom sudskom procesu, teško može da se završi glavni postupak rehabilitacije. Jer, bez formalne potvrde da je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini mrtav - neće moći da mu se vrate čast i ugled, niti da se dokaže da nije imao fer suđenje.

Živanović je, naime, još ranije tražio da sud postavi Draži staraoca. Ovaj zahtev podnet je pošto je istekao rok od 30 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku" u kome se traži Draža, a Centar za socijalni rad opštine Zvezdara nije postavio staraoca.

Prema zakonu, staraoca može da postavi sud ili centar po njegovom nalogu.

Nezavisno od ovog postupka, glavni proces rehabilitacije se nastavlja u Višem sudu u Beogradu. Na ročište koje je zakazano za 22. jun pozvani su istoričari Kosta Nikolić, Bojan Dimitrijević i Veselin Đuretić. Prva dvojica će, kako se pretpostavlja, govoriti o dokazima koje je pronašla državna komisija za otkrivanje činjenica o streljanju Dragoljuba Draže Mihailovića, dok bi Đuretić, kako je najavio, trebalo da iznese neke nove detalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

zoks

28.05.2012. 22:04

Neka mu je vecna slava i hvala za sve!!A nama Srbima i dalje ostaje neljudski odnos prema Cici i ljaga koju nosimo prema njemu!

TnT

29.05.2012. 06:36

@zoks - Narocito su mu zahvalni poklani iz Vranica i mnogih drugih mesta. Dokazi "ljudskosti" Drazinih cetnika su svakodnevno plutali Drinom. Nista bolja nije ni rehabilitacija ustastva u Hrvatskoj,Uostalom cetnicko ustaska bratija je zajedno i zavrsila kod Blajburga.

Kraljevčanin

29.05.2012. 12:43

@zoks - TNT@ Da znaš samo da četničke uniforme mogu da obuku i komunisti i da ušetaju u Vranić!!

Velimir

29.05.2012. 13:20

@zoks - Kada nekom jedno drvo zaklanja sumu !Vranic,pa niko nije direktno optuzio Drazu da je to naredio.Sa druge strane,komunisti a sa njima u sadejstvu vtrazje divizije,"muslimani hrvatsko cvijece" su pocistile na milion srpskih civila,nejaci i staraca.Trgni se i pogledaj oko sebe sta je uradjeno od one zemlje koja se zvala Kraljevina Jugoslavija i koju je unistio Broz.

Vladimir

29.05.2012. 15:37

@zoks - Druze TnT, Koliko su Srba komunisti pobili kad su ih Sovjeti doveli u Srbiju? Koliko samo u Beogradu? Koliko U Nišu, Valjevu, Kruševcu, Kraljevu... Dosta više sa tim... Vranić i Drugovac... Koliki je broj žrtava ukupno, u ta dva sela? Je l' preko 200? Koliko je to manje od stotina hiljada pobijenih Srba od strane komunista?

komandant 1001

28.05.2012. 23:44

Ne mogu da verujem da se u Srbiji odvija takva pravna procedura koja graniči sa lakrdijom.Koji bre "staraoci" (već sam termin "staraoc" je degutantan), ko to treba da zadovolji "formu", da Komandanta kraljeve vojske u Otađbini i njegov celibritet prema Otađbini stavlja pred nečiji interes?? On je svoje dao,dao za "interes" cele Srbije, a dela su mu poznata, samo nekima polimorfnim licima današnjice nisu, jer se još nisu otrgnuli iz "čvrstog" zagrljaja Broza! Šteta!