Srpsko tržište preplavljeno prislušnim aparatima

B. SUBAŠIĆ

11. 05. 2012. u 21:08

Kupci prislušnih uređaja studenti, ali i ljubomorni supružnici. Korisnici su često i poslodavci koji nadgledaju zaposlene, ali i nepoverljivi poslovni partneri

BALKANSKI špijun danas u Srbiji može da bude svako po ceni od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra, zavisno od želja i prefinjenosti opreme koju želi. Mušterije prodavaca kamera u dugmetu, olovci ili ručnom časovniku, softvera za prisluškivanja mobilnih telefona i GSM prisluškivača prostorija koji se aktiviraju na glas ili pokret nisu samo studenti koji se nadaju da će uz pomoć „špijun-bubica“ položiti ispit.

Špijuni amateri su i ljubomorni supružnici, poslodavci koji krišom nadgledaju zaposlene, nepoverljivi poslovni partneri i zabrinuti roditelji koji žele da provere telefonske i internet komunikacije svoje dece. Prodavci špijunske tehnologije koji nude robu na brojnim sajtovima kažu da su im sve češće mušterije mame i tate koji stavljaju svojim osnovcima „špijun-bube“ u uši u nadi da će svojiti maksimalan broj bodova na maloj maturi.

Naravno, kao i svi ostali trgovci oni prodavci i iznajmljivači špijunske opreme ne govore o njenim nedostacima, pa neupućene mušterije dolaze u nezgodne situacije. Studenti su najgora iskustva imali s legendarnom špijunskom olovkom u koju je ugrađena kamera s predajnikom koja se prodaje po ceni od 45 do stotinak evra, zavisno od modela. Oglasi tvrde da one emituju sliku na daljinu od 60 do čak 300 metara.

- Olovka je idealna za polaganje ispita jer je podešena za snimanje teksta s velike blizine - pokušao je da nas ubedi prodavac koji ima mnoštvo oglasa na internetu, a na „Jutjubu“ čak i kratki reklamni film. - Pomagač jednostavno pročita pitanja na monitoru prijemnika i izdiktira vam odgovore. Naravno, da bi ga čuli, potreban vam je mobilni telefon s „blutut“ predajnikom koji signal emituje do „bubice“ u vašem uhu.

On olovku s risiverom nudi za 150 evra, ali ima ponudu i za plići džep: špijun-olovke s kamerom bez predajnika, koja ima memoriju od 4 do 8 gigabajta. Ova varijanta se koristi kad kandidat na ispitu može sam ili pomoću druge osobe da iznese olovku do saradnika - šaptača koji će je priključiti na računar pogledati snimak ispitnih pitanja i izdiktirati odgovore.

OZVUČENI POKLONI ŠPIJUNSKI softver koji omogućava prisluškivanje razgovora putem mobilnih, ali i prostorije u kojoj se telefon nalazi kao i presretanje SMS poruka prodaje se po ceni od 150 evra. - Špijunski softver često nam traže ljubomorne supruge i nepoverljivi poslovni partneri koji ih poklanjaju osobama koje žele da kontrolišu - rekao nam je prodavac vrhunske špijunske opreme iz Beograda. Kad se kvalitetan špijunski softver instalira u mobilni telefon, onaj ko špijunira taj uređaj može sa svog telefona u svakom trenutku neprimetno da sluša i snima sve razgovore i vidi sve poruke. Softver špijuna obaveštava korisnika kad se nadzirani telefon uključuje, čak i da li je promenjena sim kartica, a moguća je i vrlo precizna GPS lokacija telefona.

Međutim, ima i poštenih „bubičara“ koji tvrde da je špijunska olovka neefikasna za studente koji polažu u velikim amfiteatrima, jer njihov signal ne može da prođe kroz betonski zid.

- „Vajerles“ olovke imaju loš domet čak i bez prepreka, eventualno se mogu koristiti za učionicu u osnovnoj školi - kaže predstavnik „multinacionalne“ firme koja špijunskom opremom trguje u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

- Ono što jeste efikasno je špijun-dugme, za koje garantujem jer sam ga i sam koristio. Kamera se radi u više boja i spolja izgleda kao obično dugme, a objektiv u sredini je praktično nevidljiv. Ona sa zadnje strane ima emiter signala veličine kocke šećera tako da je nerimetan ispod košulje. Na slobodnom prostoru ima domet 300 m, odnosno može da prođe kroz nekoliko zidova.

Slične kamere mogu da se kupe i upakovane u privezak, upaljač ili paklicu „100 s“ cigareta, prodavac tvrdi da rade na specifičnoj frekvenciji koja ne može da se ometa i imaju anatidetektor sistem.

- Preporučujem originalne kamere koje koštaju više od 300 evra, jer kineske koje prevaranti nude za 150 imaju slabu bateriju i igra im slika - objasnio nam je ovaj stručnjak. - Vrhunska kamera u kompletu s risiverom košta 500 evra, a cenu spuštam ukoliko kod mene kupite vrhunsku „student-bubu“ s dodatnom opremom za polaganje ispita ili bilo koji drugi oblik tajne komunikacije.

Naš sagovornik nas je strpljivo ubeđivao da je „bubica“ vrlo korisna jer može da se koristi u najrazličitijim situacijama kad je potrebno da smo u konstantnoj vezi sa sagovornikom koji se nalazi sa druge strane GSM linije i prosleđuje nam važne informacije, a bitno je da niko osim nas ne zna da smo „onlajn“ s njim.

- „Bubica“ se u uvo stavlja pincetom i kvalitet zvuka je odličan. Apsolutno niko osim korisnika ne može da je čuje. U svakom ispitnom roku prodamo nekoliko stotina komada. Ukoliko nemate dovoljno novca da je sad kupite, opremu uz nadoknadu iznajmljujemo.

U standardni komplet osim „bubice“ spada mobilni telefon i induktivna petlja, odnosno „hends-fri“ uređaj koji se kao ogrlica stavlja oko vrata u kom se nalazi izuzetno osetljiv mikrofon, koji kod skupljih modela registruje i najtiše šaputanje. Na kraju istog kabla nalazi se predajnik koji emituje signal do „bubice“, od koje mora da bude udaljen najviše oko 20 cm, pa studenti koji ga nose izgledaju kao tajni agenti.

Egzotičnije verzije iste opreme su ručni sat, hemijska olovka ili naočare, koji se uparuju s mobilnim telefonom i ima ugrađen blutut predajnik za „bubicu“ i mikrofon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

seljakLA

12.05.2012. 07:43

@Resena Misterija - Resena misterija br.2 Mozda je i Tadic tako diplomirao ipak on je mladji a Toma stariji u Tomino vreme je bilo direkno na uvo a i Tadicevo vreme sa ovim ''drangulijama'' bilo kako bilo obojica su nepismeni i alavi na vlast.

vladimir

11.05.2012. 23:16

Ja juce bas setao malo srpskim trzistem i stvarno video sam poplavu ovih aparata.Izbacivali smo ih lopatama da ne bi usli u podrum i ostetili instalacije.Srpsko trziste sam sacuvao ja juce lopatom od poplave ,prosetajte malo danas i vi.