Matematičarima neizvesna olimpijada

I. M.

03. 05. 2012. u 21:03

Đaci Matematičke gimnazije doneli su Srbiji 150 medalja, ali priznanja nema ko da plati. Traže pomoć države i sponzora

ZA poslednjih pet godina đaci Matematičke gimnazije doneli su Srbiji 150 medalja sa svetskih takmičenja. Samo jedno zlato deli jednog od njih, Teodora Fon Burga, da postane najbolji matematičar svih vremena na svetu. A i pored ovakvih uspeha, odlazak na svako takmičenje neizvestan je do poslednjeg trenutka, jer ne znaju da li će da skupe pare za put!

Od učešća na Matematičkoj olimpijadi, koja će sredinom jula biti održana u Argentini, šestočlani tim deli 8.000 evra, potrebnih za kupovinu avionskih karata.

- Svake godine je ista priča. Državi godišnje donesu oko 30 medalja, a kada treba da putuju, moramo da molimo na sve strane i tražimo sponzore - kaže za "Novosti" direktor škole Srđan Ognjanović. - Ministarstvo prosvete je za Argentinu obećalo deo novca, ali nedovoljno za troškove puta. Ova deca nikada ne dobijaju džeparac, to snose njihovi roditelji, a smeštaj i hranu domaćini takmičenja.

KOLA ZA KARTE

DIREKTOR Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da će učenici sigurno ići na Olimpijadu, koja postoji već 50 godina i Srbija nikada nije propustila učešće. Ako treba, dodaje, prodaće i sopstvena kola! Kako nemaju dovoljno sredstava, objašnjava, često mole razne firme da budu sponzori. Tako se na listi donatora, kojima su matematičari zahvalni, našla i jedna kockarnica!

Ognjanović kaže da su njegovi učenici najveće blago koje ova zemlja ima, ali da se ovde malo ko za njih interesuje. Četvorica najtrofejnijih već su, kaže, dobili ponude za studije i stipendije deset najprestižnijih svetskih univerziteta. Oni se već sada izjašnjavaju da će da idu, bez mnogo izgleda da će se ikada vratiti da rade i žive u Srbiji. Ponude iz celog sveta, dodaje, đacima Matematičke stižu svakodnevno. Ali Univerzitet u Beograda nikada nije ni pitao za njih.

- Hoćemo da UB uđe na Šangajsku listu 500 najboljih univerziteta sveta, a ne trudimo se da najbolje đake zadržimo - komentariše Ognjanović. - Razumem da i država nema para, ali mora da odredi prioritete i kaže da li je važno da na neko takmičenje idemo, pa onda taj odlazak i podrži.

Sa ili bez podrške države i kompanija, mladi matematičari, fizičari, informatičari i astronomi gde god da odu vraćaju se sa odličjima oko vrata. Na poslednjem takmičenju, Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Turskoj koja je završena pre nekoliko dana, srpska reprezentacija osvojila je treće mesto u ukupnom plasmanu. Pojedinačno, svih šest takmičara uzelo je medalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Demagog

03.05.2012. 22:36

Sramota. Sta je 8000eur za grad Beograd? Za razne gluposti ima para, a za njih nema. Koliko kosta minut predizbornih reklama? Da se sve stranke odreknu tog jednog minuta, lako bi se skupile pare. To je tolika bruka da bi trebali da skupe sve medalje, odu na Terazije i zamole gradjane za pomoc. Svako bi dao koliko moze. Molim vas da objavite neki ziro racun na koji moze da se uplati novac za njih.

SSF

04.05.2012. 04:28

Direktor bi to trebao malo suptilnije da organizuje - npr. Zamoliti vladu da posalje delegaciju od jedno 20 clanova da poseti Argentinu i usput da povedu 5-6 matematicara da im nose prtljag. Obavezno sa presedanjem u Londonu, Njujorku i Riju.

vladimir

04.05.2012. 23:40

Ali ajmo da razmotrimo iskreno i ovako bez patetike,ok su deca talentovana su ali ako mislite da treba sve da finansira drzava ja se ne slazem.Ko ce posle da ga obaveze da ostane ovde i oduzi se.ne postoji taj zakon.Ko ce da obaveze stotine nasih hirurga da rade posteno i ne primaju mito posto su svi zavrsili titove besplatne skole.Realnost je to.Dakle neka plate sami takmicu se pobede i odu.Kao i svi koji mogu.

Miro Markovic

07.05.2012. 05:41

Nedavno je onom srpkom siledziji, Kovacevicu, koji je prebio nekog u nocnom baru u New York-u, drzava platila 900.000,00 dolara da ga ne bi morala da isporucuje u SAD na sudjenje. Nije imala problema sa tim ni jednog minuta. Ali, ako treba nasoj najpametnijoj deci da se pokloni put na Matematicku olipijadu, eh, godospodo, to ne moze, jer nemamo pare. Kakva hipokrizija Ministarstva za sport i kutluru Srbije! Stidite se, hipokriti!