DELEGACIJA nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su u subotu u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu.

Ovaj dogovor omogućio je da se deblokraju svi putni pravci u Vojvodini i delu centralne Srbije, na kojima su zemljoradnici nezadovoljni načinom isplate podsticaja, od 25. aprila organizovali proteste i onemogućili normalno odvijanje saobraćaja.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

PORUKA NOVOJ VLADI NA pitanje zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, Miroslav Ivković je kazao da je ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika, dodajući da protest nije imao političku pozadinu.

Ministar je naglasio da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije.

- Ostaje uslov za ostvarivanje subvencija da se postigne referentan prinos, zavisno od okruga - dodao je Petrović.

On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Miroslav Ivković, član Organizacionog odbora paora koji su protestovali, rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima koji su odlučili da deblokiraju puteve. Inače, poljoprivrednici i predstavnici Vlade pregovarali su i u petak uveče. Ali, uprkos načelnom dogovoru, paori su u subotu ujutro opet su blokirali puteve.