BEOGRAD - Bez dogovora je završen sastanak delegacije dela nezadovoljnih paora i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine, iako je prethodno saopšteno da je postignuta načelna saglasnost o načinu isplate subvencija u agraru tokom ove godine.

Razgovori u Vladi Srbije trajali su oko tri sata, a kako je novinarima rekao pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović, dogovor nije postignut "zato što zahtev zemljoradnika prevazilazi novac koji ministarstvo ima u budžetu".

Milovanović je rekao da je to jedini razlog što nije postignut konačan dogovor o modelu isplate subvencija u agraru za ovu godinu, uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine preuzelo inicijativu prema Ministarstvu finansija i rešilo jedan od zahteva dela nezadovoljnih paora da se promeni sistem poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Prema rečima Milovanovića, ministarstvo je omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.

Na pitanje šta je bio kamen spoticanja u postizanju ranije najavljenog dogovora o subvencijama, Milovanović je precizirao da su poljoprivrednici na subvenciju od 12 hiljada dinara po hektaru tražili i refakciju, odnosno povraćaj akcize za 60 litara nafte po hektaru obradive površine.

Kako je ukazao Milovanović, u budžetu ima novca samo da se izvrši povraćaj akcize za količinu od 32 litra dizel goriva i ništa više od toga. Pomoćnik ministra trgovine i poljoprivrede je na kraju obraćanja novinarima ponovio spremnost čelnika ministarstva da produže razgovore sa nezadovoljnim zemljoradnicima, ali povodom zahteva koji su u okviru raspoloživog budžeta i na liniji nacionalne agrarne politike, koja podrazumeva povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvdnje i proširenje broja korisnika državnih subvencija.

Predstavnik dela nezadovoljnih paora Miroslav Ivaković tvrdi, međutim, da dogovor nije postignut zato što poljoprivrednici "nisu dobili ono što je bilo tokom prošle noći ponuđeno u pregovorima."

Ivaković je rekao, na pitanje novinara da li će nezadovoljni zemljoradnici nastaviti blokadu puteva koju su u petak praktično obustavili, da će on i njegove kolege koji su učestvovali u razgovorima upoznati paore sa rezultate tih pregovora i nakon toga doneti odluku o daljim akcijama protesta.

*****
PRETHODNO JE POSTIGNUT NAČELAN DOGOVOR

RATARI će pomoć države dobijati po hektaru, uz dokaz za svaku zasejanu brazdu - dogovor je poljoprivrednika i ministra poljoprivrede Dušana Petrovića.
Ovakav dogovor neće poništiti subvencije države koje su zemljoradnici već dobili na osnovu prethodno usvojenih uredbi u agraru.

- Dogovorena politika se ogleda u povećanju produktivnosti, rastu obima proizvodnje i broja korisnika državnih podsticaja u agraru - rekao je Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede. - Rešenje tekućih problema u domaćem agraru se nazire u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i „preskoči“ određeni minimalan prag produktivnosti.

Maksimalna isplata subvencija po hektaru neće biti veća od 12.000 dinara, a od te sume će biti odbijen iznos sredstava koja su poljoprivrednici već dobili po osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. To konkretno znači da će zemljoradnici imati samo pravo na razliku, naravno ukoliko se o svemu postigne konačan dogovor, i potpuno deblokiraju svi putni pravci.

I ratari kažu da su zadovoljni ishodom razgovora u ministarstvu, ali blokade puteva neće ukloniti dok taj dogovor ne bude overen potpisima.

- Ako smo dobro shvatili, trebalo bi da se subvencije od 12.000 dinara po hektaru, isplaćuju za svaki obrađeni i prijavljeni, registrovani hektar, i to svim registrovanim gazdinstvima, bez obzira na to plaćaju li PIO doprinose - navodi Miroslav Ivković, lider poljoprivrednika.

- Nećemo imati obavezu da dostavljamo fiskalne račune za nabavljeno gorivo, obradu zemlje, niti račune za seme i đubrivo. Subvenciije moramo da opravdamo time što ćemo dostaviti neki dokaz da smo zemljište obradili, odnosno da smo sa njega „skinuli“ neki rod. U pitanju su otkupni listovi, kantarske potvrde i slični dokumenti, kojima se dokazuje da je naš rod negde primljen, otkupljen, ili uskladišten.

Uz ovo, dodaje Ivković, izuzetno je značajno i to što je dogovoreno da se poljoprivrednicima refundira vrednost goriva za obradu zemljišta, od 60 litara po hektaru.
- Dogovoreno je, takođe, da država obezbedi i podsticajna sredstva za investicije u agraru - kaže Ivković. - Država će, naime, bespovratno dodeljivati trećinu, odnosno 30 odsto vrednosti investicije, bilo u izgradnju kapaciteta za stočarstvo, nabavku opreme, gradnju skladišnih kapaciteta, a takođe i nabavku mehanizacije.


OBEZBEĐEN
NA pitanje da li će biti dovoljno novca u budžetu za ovu godinu za isplatu subvencija, a na osnovu predviđenog modela, Milovanović je odgovorio da je rešenje - pronađeno. On je rekao da neće ponovo biti uvedeno plaćanje obaveza za PIO fond, niti će biti ograničenja u pogledu površina koje će se subvencionisati.