Šutanovac: Bumbar novi izvozni adut vojne industrije

Tanjug

26. 04. 2012. u 14:29

Ministar odbrane Dragan Šutanovac danas je izrazio očekivanje da će laki protivoklopni sistem "bumbar" biti novi izvozni adut i da će tokom leta ući u upotrebu u Vojsci Srbije

VALJEVO - Ministar odbrane Dragan Šutanovac danas je izrazio očekivanje da će laki protivoklopni sistem "bumbar" biti novi izvozni adut i da će tokom leta ući u upotrebu u Vojsci Srbije.

Posle obilaska valjevske kompanije "Krušik", Šutanovac je istakao da će se o izvoznoj ceni "bumbara" tek pregovarati, ali da je već sada poznato da će biti dva do tri puta jeftiniji od sličnog oružja koje proizvodi Francuska.

On je naveo da će u junu ili julu biti završena konačna ispitivanja tok raketnog sistema i da će potom biti uveden u naoružanje Vojske Srbije.

Ministar odbrane je dodao da će taj sistem imati jednu cenu za VS, a drugu za izvoz.

Generalni direktor "Krušika" Jovan Damjanović je rekao da je projektovana cena "bumbara" oko 35.000 evra, dok slično oružje koje proizvodi Francuska košta 90.000 evra.

Razvoj tog raketnog sistema za dejstva na blizinu i iz zatvorenog prostora počeo je 1994. godine, ali je sa tim išlo sporo da bi tek pre tri i po godine iznova počelo da se na njemu radi.

Kompaniju "Krušik" zajedno sa ministrom odbrane obišao je i načelnik Generalštaba VS, general potpukovnik Ljubiša Diković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bora

26.04.2012. 14:57

Taj "Bumbar" se debelo obrukao u Libanu pre tri godine. Nisu unistili ni jedan izraelski tenk Merkava, jer se svaki Bumbar projektil odbijao od oklopa. U svetu naoruzanja se pamte takve stvari.

Predrag Zdrale

26.04.2012. 17:40

A ja izrazavam ocekivanje da od Djurdjevdana Sutanovac nece biti ministar odbrane.

sd

26.04.2012. 20:22

Das li su ti "hameri" sigurno dobro opremljeni odasiljivacima koji bi pokazivali mesto polozaja, kako ih nebi morali dugo traziti pri sledecem bombardovanju i da li su otporni na municiju obogacenu uranom? Ova prica zvuci na pricu decaka iz decijeg obdanista.