PROMENA tekuće agrarne politike trenutno nije moguća, jer bi to značilo ukidanje svih uredbi, a svi koji su dosad uzeli subvencije morali bi da ih vrate. Do sada je 250.000 gazdinstava koristilo regres za gorivo, a vlasnicima 230.000 domaćinstava je do sadaisplaćeno 2,3 milijarde dinara avansa za prolećnu setvu - istakao je u četvrtak Dušan Petrović, ministar poljoprivrede u Palati Srbije.

Prema njegovim rečima, promena agrarne politike je bila neophodna, a to dokazuju i brojke. Kako je rekao, prošle godine 80.000 poljoprivrednika koristilo je državne subvencije, a ove godine tu mogućnost imaće oko 250.000 gazdinstava.

- U sistemu subvencija lane je bilo obuhvaćeno oko milion hektara površine, a ove godine će biti veća od 1,6 miliona hektara - naglasio je ministar. - Nije moguće prihvatiti ni predlog o uvođenju dva paralelna sistema subvencionisanja, po površini i količini, jer su oni nespojivi, a mogućnosti zloupotrebe u takvoj situaciji bile bi nesavladive. u tom slučaju trebalo bi nam duplo više novca za subvencije i to prema procenama oko 35 milijardi dinara.

Ministar poljoprivrede podsetio je da je prošle godine za davanje po hektaru, bilo izdvojeno ukupno 15 milijardi dinara, a sad je za davanje po količini proizvedene robe planirano 12 milijardi dinara, plus 10 milijardi za regresirano gorivo.

- Uporno insistiranje na davanju subvencija po površini budi određenu sumnju, da na nekim površinama nije ni bilo ništa zasejano i da su zloupotrebe bile veoma značajne - rekao je Petrović. - To znači da su poreski obveznici u Srbiji izdvajali ne tako mali novac, a zauzvrat nismo imali nikakav efekat.


POZIV UDRUŽENJA

DESET udruženja poljoprivrednika saopštilo je u četvrtak da ogromna većina afirmisanih i legitimnih udruženja poljoprivrednika ne organizuje trenutne proteste i blokade na teritoriji Vojvodine. Potpisnici saopštenja su predsednici Udruženja stočara Bečeja, Udruženja farmera Južni Banat, "Jubanagro" Alibunar, "Starčevački paori", "Miker", Udruženja malinara Zlatna malina, Prijepolje, Unije poljoprivrednih proizvođača, Sremska Mitrovica, Šabačko udruženje odgajivača goveda, Asocijacija poljoprivrednika Laćarak i "Ekofarmer" Kovilj.

SASLUŠANA TROJICA PAORA

Pančevačka policija saslušala je danas trojicu učesnika u protsetima poljoprivrednika koji su osumnjičeni za napad na ovlašćeno službeno lice, rekao je Tanjugu načelnik Policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković.

Reč je o osobama iz Pančeva, Banatskog Novog Sela i Omoljice koje su traktorima nasrnule na policijske službenike, pojasnio je Radojković.

On je dodao da su u pitanju dva odvojena incidenta.

"Osoba iz Omoljice, koja se sumnjici za napad na ovlašćeno službeno lice, juče je traktorom nasrnula na policajca u kordonu koji tom prilikom povređen", precizirao je Radojković dodavši da su druga dvojica danas na isti način krenula na policajce koji su bili iza zaštitne ograde.

Radojković je kazao da su oni nakon saslušanja pušteni i da će protiv njih biti podnete krivične prijave.

PALMA MORAO DA POMERI TRAKTOR

Lidera Jadinstvene Srbije Dragana Markovića - Palmu su, pri povratku sa tribine Koalicije SPS-PUPS-JS iz Zrenjanina, nezadovoljni ratari Vojvodine, pustili na barikadi, ali je morao da uđe u traktor, da ga upali i pomeri.

Na drugoj barikadi su ga pustili, bez probleme, uz reči da samo on može da prođe, dodao je Marković.