Studenti FPU štrajkuju glađu zbog školarina

M. V. MITROVIĆ

26. 04. 2012. u 08:15

Студенти ФПУ штрајкују глађу због школарина
Oko 50 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti započelo je u četvrtak ujutru štrajk glađu, jer nije rešen problem akademaca koji su dali sve isipite a ne mogu da upišu godinu

NEŠTO manje od 50 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti započelo je u četvrtak ujutru štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete i nauke u Nemanjinoj ulici, jer nije rešen problem uplate školarine za najbolje akademce koji su dali sve isipite a ne mogu da upišu godinu. Oni su transparentima na kojima je ispisano "Koliko vredi vaša reč", "Ostajemo ovde", "Ni 60 bodova nije dovoljno da upišemo godinu" pokazali svoje nezadovoljstvo. Studentima se javio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i poručio im da će problem biti rešen i zakazao razgovor za subotu.

Štrajk glađu započeo je oko 9 sati, kada se okupilo oko 15 studenata, a uskoro su im se pridružile kolege sa novim transparentima.

- Ministarstvo nije uplatilo školarine za oko 120 studenata, od kojih 109 imaju 60 bodova i treba da budu oslobođeni plaćanja u celosti, i za 13 akademaca koji imaju više od 48 bodova i treba da plaćaju polovinu školarine - rekla je Vesna Đoković, predstavnica studentskog parlamenta. - Ministarstvo je, prema ranijem dogovoru, trebalo da uplati oko 23 miliona dinara.

Studente je podržao i Vladimir Kostić, dekan FPU, koji je rekao da ta školska ustanova godinama ima isti problem - da se studentima stalno obećava da će im biti plaćene školarine, a fakultet je "doveden na rub finansijske propasti", zbog čega će se ovih dana raspravljati o njegovoj smeni sa mesta dekana.

OBRADOVIĆ: STUDENTI SU U PRAVU MINISTAR prosvete Žarko Obradović rekao je da su akademci u pravu u vezi sa zahtevom za rešavanje njihovog statusa i da ne mogu biti žrtve odnosa na fakultetu. On je najavio poseban protokol kojim će se regulisati način prenosa finansijskih sredstava za rad fakulteta sa jasno utvrđenim rokovima, a što mora potvrditi i Vlada Srbije. Time će biti otklonjene sve prepreke da studenti polažu ispite u junskom ispitnom roku.

Predstavnike studenata je nešto posle devet sati primila Mira Vesović, koja je zadužena za visoko obrazovanje u Ministrastvu prosvete, i predložila da protest nastave u ponedeljak, ukoliko im do tada ne budu rešeni problemi, ali su studenti to odbili.

U Ministarstvu prosvete i nauke je oko 13 časova održan sastanak predstavnika Ministarstva sa delegacijom studenata. Žarko Obradović je tom prilikom rekao da su studenti u pravu i da je uprava fakulteta u obavezi da na osnovu Zakona o visokom obrazovanju studentima obezbedi da pohađaju nastavu.

ŠTRAJK NA FAKULTETU

MILOŠ Kuvekalović, predstavnik studentskog parlamenta, na završenoj sednici rekao je da je Savet fakulteta ostao pri odluci da za studente FPU nema nastave, dok država ne uplati novac za njihov upis naredne godine. Studenti su u četvrtak posle odluke Ministarstva nastavili štrajk glađu u sedištu fakulteta, gde su spremni da provedu noć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Tanja

26.04.2012. 10:19

Muko moja kulturna!!Bruka i sramota,kulturna beda.Ovoj zemlji ne treba kultura i umetnost samo tajkuni,Grand,Pink i slicni edukatori nase omladine.Ustvari to je vecina a ono malo kulturnih neka im je Bog u pomoci.Ne dajte se kolege!!!!Umetnicima je u svakom vremenu bilp tesko pa su pregurali,imate Boziji dar i ne dozvolite da Vam neznalice umanje vrednost!!!

jasna Jasna

26.04.2012. 23:19

Pre nego sto se "skoci" na rukovodstvo fakulteta treba da se zna da je u slucaju omogucavanja besplatnog polaganja master rada talentovanom studentu, koji nije imao novca za to, aktuelni ministar kulture izjavio da fakultet nije socijalna ustanova i da je ucinjen finansijski prekrsaj.Pre desetak dana zaposleni i studenti sa tog fakulteta su na pijaci prodavali grafike studenata po 400 dinara kako bi pokrili troskove tog ispita. Nisam cula da se ministar prosvete oglasio tom prilikom.