Kompjuterski rad: Plata iz sopstvene kuće

B. STJELJA

12. 04. 2012. u 20:58

Najmanje 50.000 informatički potkovanih građana zarađuje ne napuštajući stan u kome živi. Najsposobniji u baratanju modernim tehnologijama imaju i po 15.000 evra mesečno

Najmanje 50.000 ljudi u Srbiji zarađuje a da ne mora ni iz kreveta da ustane. Oni koji umeju da barataju modernim tehnologijama imaju retku sreću da odlično zarađuju, a vreme provode kod kuće. Internet-stručnjaci, veb-dizajneri, programeri i ostali kompjuterski magovi zarađuju od dve do tri prosečne republičke zarade, a oni najvičniji među njima i po 10.000 do 15.000 evra - mesečno.

- Najčešće kod kuće rade programeri i veb-dizajneri - objašnjava za "Novosti" Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primenu interneta i potpredsednik "Internet grupe". - Ova zanimanja su sve popularnija, a njihova ekspanzija se može objasniti time što ne morate da budete fizički prisutni na poslu. Uz to je mnogo lakše prodati nematerijalne proizvode, kao što je softver ili slika, jer ne moraju da se izvoze i nemaju dodatnih dažbina.

JOŠ SMO SLABI TRGOVCI NA MREŽI Kupovina i prodaja preko interneta u evropskim zemljama sve je zastupljenija, ali je u Srbiji tek na začetku. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da iskustva sa "onlajn" trgovinom ima svega 18,1 odsto naših građana.

Varagić kaže da je znanje na sve većoj ceni i da, sedeći u Srbiji, može da se zarađuje svetski.

- Oni koji rade u takozvanom autsorsingu mogu da budu plaćeni i po više hiljada evra mesečno. To su poslovi koje, za strane kompanije, možete da vodite sa bilo koje tačke u svetu. Tako i naši građani sve više rade promocije "na daljinu", uređuju prioritete na pretraživačima za američke, nemačke, holandske i druge firme širom planete.

Njihovi su poslovi ujedno i najplaćeniji, pa tako honorar ovih stručnjaka može da iznosi i po 15.000 evra mesečno.

Da su kompjuterski maheri sve više na ceni, smatraju i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Prema rečima Srđana Andrijanića iz NSZ, u ovom času na birou se nalazi 1.044 stručnjaka za informacione tehnologije sa završenim fakultetom i oni se u proseku zapošljavaju u roku od godinu i dva meseca. Sa trogodišnjom višim IT obrazovanjem na njihovoj evidenciji je 1.075 nezaposlenih i oni se poslu mogu nadati za godinu i četiri meseca. Posao čeka i 60 programera i oni će ga najverovatnije dobiti za dve godine. Nikome se od njih, međutim, previše ne žuri jer dok čekaju zvanični posao mogu da zarade koji dinar "tezgarenjem" i prodajom svojih usluga za solidan honorar.

Samo kroz konkurse NSP za veb-dizajn se osposobilo 862 nezaposlenih. Za programske jezike "Ce", "Ce plus" i "Java" obučilo se 889, a za "3D studio" 784 nezaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

freelancer

31.05.2012. 14:52

Teks prilicno nema veze sa realnoscu. Ogromne zarade mesecne freelancera su do 5000eur i to ima samo jako mali broj ljudi. SVI koji uzimaju preko 1000EUR mesecno imaju registrovanu firmu (ili agenciju ili doo) posto je tako mnogo lakse. Preko 1000eur je gotovo nemoguce primiti svaki mesec legalno (nisi ni oni u banci sisali vesla).. tako da je cela prica smesna, "ilegalni outsorseri" zaradjuju ispod 50eur mesecno, ako je to toliko strasno i hocete da ih oporezujete, razmislite jos jednom