Na kvarno nas snima 200.000 kamera

R. DRAGOVIĆ

03. 04. 2012. u 20:59

Srbija nema zakon o video-nadzoru, iako građane snima 200.000 ovih uređaja. Samo u Beogradu oko 100.000 kamera, ne zna se ko koristi podatke

GRAĐANI Srbije svakodnevno su u objektivu najmanje 200.000 kamera, koje su postavljene na ulicama, ulazima, javnim zdanjima, pa čak i na privatnim kućama. Nijedna od njih, međutim, nije propisno postavljena, jer Srbija nema zakon koji reguliše oblast video-nadzora. Ovo pitanje, između ostalih, naći će se na spisku problema čije je rešenje uslov za stupanje u Evropsku uniju.

Precizni podaci o broju uređaja za snimanje, koji prate kretanje građana, ne postoje. Procene govore da je samo u glavnom gradu instalirano oko 100.000 kamera, a bitno drugačije nije ni u ostalim većim gradovima. "Veliki brat" motri bukvalno na sve - ulice, ulaze, parkinge, garaže, parkove, škole, čekaonice, pa čak i autobuse. U strahu od kriminalaca i vandala, zaboravlja se da "svevideće oko", vireći na ulaze i prostorije, osim privatnosti, krši i - zakon.

Na ovaj problem u svom izveštaju o radu nedavno je upozorio i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić. Na oblasti video-nadzora, ali i obradi biometrijskih podataka i sektora privatne bezbednosti, kako kaže, lomiće se poglavlja 23 i 24, kojima će početi pregovori Srbije o ulasku u EU.

LEGALNO SAMO ZA SAOBRAĆAJ NALEPNICE na mestima pokrivenim kamerama, zabrana njihovog postavljanja u liftovima, toaletima, spavaćim sobama, i "katanac" na pristup snimcima preko interne ili spoljne kablovske televizije ili interneta - samo su neke od odredbi propisa o video-nadzoru zemalja iz okruženja. Srbija je gotovo jedina zemlja u regionu koja nije rešila ovo pitanje. Jedine legalne u zemlji su kamere koje pokrivaju saobraćaj.

- Video-nadzor nije uređen nijednom odredbom, osim opšteg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je nedovoljan - kaže, za "Novosti", Šabić. - Moja kancelarija je uputila Vladi i nacrt novog propisa, koji bi trebalo da popuni prazninu koja postoji u ovoj oblasti. Ovaj tekst, međutim, nikada nije stigao u skupštinsku proceduru. U međuvremenu, na nas motre desetine hiljada kamera a da ne znamo ni ko nas snima, za šta se snimci koriste, čuvaju, niti ko ima pristup ovom materijalu.

Poverenik podseća da je za "čisto" snimanje potrebna saglasnost osobe koja je pred kamerom, što je nemoguće obezbediti, ili jasan propis, koga trenutno nema.

Problem divljeg postavljanja uređaja i snimanja objekata i ličnosti, o kojima brinu privatne agencije, delimično bi bio rešen da postoji zakon o privatnom obezbeđenju.

- U predlogu zakona, koji čeka na glasanje u Skupštini, jasno smo predvideli kada i na koji način može da se koristi video-nadzor - kaže Dragiša Jovanović iz Udruženja za fizičko-tehničko obezbeđenje Privredne komore Srbije. - U dodiru sa video-materijalom mogu da budu samo ovlašćena lica, a snimci bi trebalo da se deponuju na bezbednim mestima. Potrebno je i da se jasno odredi vreme čuvanja snimaka, kao i način brisanja.

On napominje i da postoje i dobre strane video-nadzora, zahvaljujući kome veliki broj provalnika i lopova odustaje od ulaska u objekte i od drugih dela.

SNIMAJU ZA 100 EVRA

KAMERE za video-nadzor u slobodnoj su prodaji, a mogu se kupiti i za manje od 100 evra. U prodavnicama koje se bave prometom ove vrste robe kažu da postoji veliki broj modela, sa bezbroj funkcija, kao i da je prodaja stabilna. Najbolje idu jeftine, koje su jednostavne i lako se ugrađuju. Kvalitetnije deponuju snimke, a postoje i "nevidljive" kamere, uređaji za noćno snimanje...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

MatijaBG LDP

03.04.2012. 21:14

I sta je tu lose.....koliko je ****** treba svakog dana da nas snima 3 miliona kamera,ili jos bolje na svakog gardjanina po jedna.....onaj ko je nevin i cestit nema potrebe da se plasi bilo kakvih kamera.

ivan

03.04.2012. 21:48

@MatijaBG LDP - Sta hoces da kazes, da bi ti bilo ok da te neko posmatra a ti si svestan toga?Ti si onda neki egzibicionista ili tako nesto.

ne

03.04.2012. 22:13

@MatijaBG LDP - Ne, nego ti kaze da privatnost imas u svojoj kuci ili stanu, a na javnim povrsinama (osim toaleta naravno) nema sta da se boris za nekakvu svoju privatnost! Uz mnogo kamera bice manje prekrsaja, kriminalce ce lako hvatati i ljudi ce se libiti da se ponasaju kao stoka jer se bas tako sada ponasaju! Tako su uhvaceni debili koji su cupali bus plus, tako su pohvatali one sto su palili po londonu, itd, itd.....

AntiTroll

03.04.2012. 22:18

@MatijaBG LDP - Ne odgovaraj toj osobi na komentare, njemu je dusevna hrana to sto ce ga neko napasti, sto ce izazvati buru i raspravu.

srle

03.04.2012. 23:34

@MatijaBG LDP - Ameri su odavno shvatili da uz pomoc snimaka s ovakvih kamerica i uz pomoc naprednog softvera mogu doci do veoma "zanimljivih" operativnih podataka o skoro bilo koga. Kada bi se ovakvi "zanimljivi" podaci odnosili i koristili samo za sankcionisanje prekrsaja niko pametan ne bi imao nista protiv. Medjutim, oni vrlo lako mogu da postanu sredstvo ucene ( bio si tad i tad tu i tu i ako to kazemo tvojoj zeni... - banalan primer ) kako od "nadleznih", tako i hakovanjem istih podataka.

nije to resenje

04.04.2012. 12:07

@MatijaBG LDP - i pored svih kamera kriminal, ubstva, pljacke, kradje, otmice u americi postoje i dalje.

Nn

03.04.2012. 21:25

I to me bas briga ko me snimaju, postujem zakon, savest mi cista, i cemu problem snimanje. Sta da se radi sa korupcijom, kriminalom. ludim vozacima, .

Teca Peca

03.04.2012. 21:34

Prvi sam protivnik "Velikog Brata"tj. zloupotrebe snimljenih materijala o gradjanima i njihovm aktivnosti u neke druge svrhe koje tim gradjanima nisu poznate i za koje nisu dali apriori saglasnost.Medjutim, u danasnje vreme tempa zivota, rastuceg kriminala, kamere su neminosvnost.U Velikoj Britaniji, na primer, kamere su na svakomo koraku, i policija ih odgovorno koristi da bi uhvatila prekrsioce zakona.Verovatno tamo ima neko ko vodi racuna o privatnosti SSTV sistema.Kod nas , kao i sve drugo!!

deutschland

03.04.2012. 21:38

Nazalost ovo je sve tacno i vecina gradjana ne zna nista o ovome a ni ne razume da niko nema pravo da vas snima tek tako. Najopasnije su izjave ja sam cist ne plasim se, i slicno. Potrebna je edukacija gradjana i ovo je prvi ozbiljan clanak na ovu temu.

rebro

04.04.2012. 00:26

@deutschland - Jeste potrebno je da se gradjani obrazuju (edukacija nije srpska rec). Nego da te ja pitam nesto. Znas li ti koja drzava na svetu ima najvise kamera? Nisu Kina i Rusija. Velika Britanija ima 14 miliona kamera. Snimaju svaki cosak. Eto sad znas ko je veliki brat. Kamera treba da bude jos vise jer kad god si u javnosti moras da se ponasas u skladu sa pravilima. Tako je bilo a tako ce i biti.

@rebro

04.04.2012. 09:59

@deutschland - Kamere su prvi korak ka stvaranju Policijske Države i za to će se uvek naći i sredstva i razlozi. Velika Britanija barem može da se pozove na zaštitu od terorizma a režim u Beogradu na "javnu sigurnost" i "zaštitu građana". Ali jedno je kada te neko ubedi da je to za tvoje "dobro" a drugo kada to radi u tajnosti.

Invinsible

03.04.2012. 22:12

Mnogi veliki mislioci su se slozili da je demokratija stepenik ka tiraniji.Sta ce biti sa vama, kad dodje neko ko ce znati sve te podatke o vama da zloupotrebi na najgore nacine ?! Kada se pojavi neko ko ce vas sankcionisati zbog misljenja, interesovanja, koja se danas smatraju sasvim normalnim, seticete se svojih reci "nek me snimaju, nisam nista lose uradio "

DJUBRETARKA

03.04.2012. 22:13

Zab...le nas za Vase kamere. Sto niste objavili kada sam ja po svoj novac u Volksbanku morala da idem sa dva svedoka. Dodjem sama oni kazu nema para, posle sat vremena dodjem sa 2 svedoka...nema problema odblokiran sistem i tako svakog meseca podizala sam deciji dodatak BRE!! Na kraju su me izbacili iz banke bez i jednog razloga i dinara dugovanja. Ne svidjam im se sto prozivam uterivace mita za kredit ooo:)

nikolaos

04.04.2012. 07:33

@Miki - U Novom Sadu građani plaćaju harač na video-kamere u gradskom i ko zna kom sistemu video nadzora. Zar to nije porez?

505

03.04.2012. 22:20

Nigde u gradu nema obavestenje za kamere koje beleze saobracajne prekrsaje. Bio je znak u Bulevaru Nikole Tesle, ali je skinut i nema ga vec duze vreme....

Пензи

03.04.2012. 23:36

Па кад нам не ради привреда, нека раде бар камере.Ако надлеже власти то контројлишу,бар ће видетида како сваког дана све више грађана претура по контејнерима.

Obrad

04.04.2012. 01:03

Kako možete reći da kamere "nisu propisno postavljene" ako ne postoji zakon koji određuje šta je propisno?!

Realista

04.04.2012. 08:25

Камере? Ситница. А шта је са подацима о кретању грађана из "бусплус" система?

pešak

04.04.2012. 10:41

@Realista - Ako te paranoiše busplus, kupi nepersonalizovanu karticu, na njoj nema imena i niko ne može da vidi gde si se vozao, ili brate pešači, vozi se taksijem, vozi bicikl, ima sto načina ako te plaši da žena vidi gde si se vozao autobusom :)

predrag

04.04.2012. 13:45

@Realista - Evo ti jedan primer. Nije zena u pitanju. Ova zemlja je puna mafijasa i lopova. Pa ti se validiras i neko te tipovo i zna da nisi kuci tj. ne mozes da stignes u neko vreme i dodje i obije ti stan.

Реалиста

04.04.2012. 14:38

@Realista - "Paranoisem"?? Dečko dragi ovo je Srbija gde se ne zna ni u kakvoj državi ćemo sutra osvanuti i ko sve može (zlo) upotrebi podatke koji se ostavljaju PRIVATNOJ firmi na "časnu reč".Već su poznati primeri otvaranja firme na tuđe ime sa tuđim JMBG. Ako se sutra nenadano probudiš bez nekog bubrega i slično, čisto da znaš da te je čika Orvel tipovao!Ako su ti podaci zaista "nebitni", zašto ih prikupljaju?

boki

04.04.2012. 08:44

Jedino rade saobraćajne kamere i to pomoću softvera koji radi automatski i beleži prekršaje.Sve ostale kamere su tu samo zbog toga što je neko lepo zaradio na prodaji,postavljanju i održavanju istih a ne služe ama baš ničemu

D.

04.04.2012. 09:50

Sada zamislite da vam neke psihopate postave kamere u stanu. Meni su to radili više puta. Verujem u onu: klin se klinom izbija. Pa, duplo.

vladan

04.04.2012. 10:12

E ovi su mi bas zanimljivi,sto misle da neko bas njih prati kamerama i bus plusom,a pogotovo licnim kartama sa cipom.....pa dal vi mislite da drzavni organi nemaju druga posla nego da prate bas vas,tako male i nevazne za ovu planetu...svasta

Juzbina

04.04.2012. 10:18

E, baš me briga! Nemam šta da krijem - ni gde idem, ni šta radim. Ako neki bolesnik baš hoće da gleda - eto neka stavi svoje oko u moju WC šolju, pa neka se sit nagleda.

Orao

04.04.2012. 10:29

Veliki brat poziva gradjane Srbije u ispovedaonicu! Mislim da ova ironija nije na odmet jer stvarno oslikava stanje u nasoj zemlji gde svako moze da prati svaki tvoj poket i zadire u tvoju intimu. Bus plus sistem to radi vec nekoliko meseci unazad a sad i kamere. Dzordz Orvel je sve lepo predvideo.

seki bordo

04.04.2012. 17:17

@Djole Liker - Bas bih voleo da vidim tvoju zenu preko kamere ako moze jer ti kazes da je kamera iz raja izasla a neznas da je to krivicno delo kad nekog spijunirate.

cyber

04.04.2012. 19:05

Video nadzor je jedan od koraka kontrole ljudi. Visi korak su biometrijski cipovi koji se koriste na pasosima i licnim kartama. Najvisi i poslednji korak jeste ubacivanje cipova u telo coveka. Veliki brat je priblizio kamere ljudima, a kucici i macici imaju zadatak da priblize obelezavanje ljudi u skorijoj buducnosti. Kontrola ulazi na mala vrata onako...usput. Vi sto nemate sta da krijete to je nebitno nego je bitno da kontrola postoji i bice sve vise zastupljenija.

Legalizovani voajer

05.04.2012. 08:45

"Ko se odrekne slobode radi bezbednosti ne zaslužuje ni jedno ni drugo."Bendžamin Frenklin.