Stručnjaci: Seksualno obrazovanje uvesti u škole

Ivana MIĆEVIĆ

10. 03. 2012. u 20:59

Seksualno obrazovanje preko je potrebno u srednjim školama u Srbiji. Na neslavnom smo vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća

O SEKSU se i dalje u većini škola priča samo na velikom odmoru. Na časovima je ova tema uglavnom tabu. I dok u svetu prave kondome za dečake od 12 godina, a o polnim odnosima uče i đake prvake, kod nas seksualno vaspitanje ne postoji ni u srednjim školama.

A na neslavnom smo vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća. Gotovo dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu. Svake godine oko 5.000 devojaka starosti između 15 i 19 godina zatrudni, a samo stotinak se odluči da rodi dete. Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine.

U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da trenutno ne razmišljaju o uvođenju novog predmeta.

- To bi uvećalo nedeljni fond časova koji je zakonski regulisan - kažu u sektoru za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju Ministarstva prosvete. - Teme iz ove oblasti su, u osnovnom obrazovanju, sadržane u predmetu Biologija. Postoji i program zdravstvenog obrazovanja koji se organizuje na odeljenskoj nastavi, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i nevladinim organizacijama.

PITAJU DRUGARE KADA žele da saznaju nešto o seksu, tinejdžeri u Srbiji prvo pitaju prijatelje. Drugi izvor su internet i časopisi. Informacije od roditelja traži tek svaki deseti. Ali da imaju nedovoljno znanja najbolje pokazuje podatak da je Srbija prva zemlja u Evropi po broju abortusa. Nezvanično ih je između 150.000 i 200.000 godišnje.

S druge strane, medicinska struka smatra da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti đacima, i to u niže razrede osnovne škole. Tako bi, istovremeno sa sazrevanjem, učili šta se događa sa njihovim telom, koje su potencijalne opasnosti i kako bi trebalo da se ponašaju i brinu o svom zdravlju.

- Seksualno vaspitanje trebalo bi uvesti u sistem redovne škole od desete godine - smatra doc. dr Ana Mitrović-Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. - Najbolje bi bilo da se sam predmet ne zove tako, već da bude zdravstveno vaspitanje. Na pragu fiziološke zrelosti i pred sam pubertet mladi bi tako na njima prilagođen i interesantan način upoznali i naučili kako da sačuvaju svoje zdravlje i da ga unaprede. Mogli bi da uče i o polno prenosivim bolestima, pravilnoj ishrani, fizičkim aktivnostima, higijeni...

Vrlo brzo, smatra naša sagovornica, rezultati bi se odrazili i na smanjenje maloletničkih trudnoća, broj abortusa i zaštitu reproduktivnog zdravlja. Smanjila bi se, navodi, rasprostranjenost polno prenosivih bolesti.

Ove bolesti svoj epilog, kasnije, dobijaju u povećanom broj parova koji ne mogu da dobiju potomstvo, većem riziku od vanmateričnih trudnoća i karcinoma grlića materice.

Većina evropskih zemalja, objašnjava naša sagovornica, ovu vrstu obrazovanja uvela je još polovinom prošlog veka. Svaka preventiva je, dodaje, jeftinija od lečenja i višestruko korisna.

- U praksi vidim da mladi nemaju dovoljno znanja. Često dobijaju poluinformacije, pa i sebe i svoje partnere dovode u problem - kaže dr Ana Mitrović-Jovanović.

A da bi problema bilo što manje, u Švajcarskoj proizvode kondome koje mogu da koriste već dečaci uzrasta od 12 godina. Britanci, koji sa nama prednjače u broju trudnoća među adolescentkinjama, kako bi popravili zabrinjavajuću statistiku seksualno vaspitanje uveli su već od prvog razreda osnovne škole.

NEOBRAZOVANI SRBIJA se zajedno sa Rumunijom nalazi u grupi zemalja istočne Evrope u kojima postoji visoka potreba za seksualnim obrazovanjem. Samo 6,3 odsto mladih u našoj zemlji ima dovoljno znanja o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju.

Njihov primer dokaz je da se greške dešavaju i tamo gde je mnogo truda uloženo. Čak i u Švedskoj, koja od 1955. godine o seksu uči decu u školi, događaju se propusti. Tako su, na primer, četiri devojčice zatrudnele jer su podelile jedno pakovanje kontraceptivnih pilula, misleći da je i jedna pilula dovoljna.

Ali, stručnjaci kažu da se informisanje tinejdžera mora isplatiti na duge staze. U Danskoj se, recimo, hvale da poslednjih dvadeset godina nisu imali nijedan adolescentski abortus.

Zato je seksualno obrazovanje Srbiji preko potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Онуфрије

10.03.2012. 21:20

Pa 100 puta bolje seksualno vaspitanje od veronauke. Samo da se ne angazuju veroucitelji da predaju taj predmet

Maja

11.03.2012. 00:13

@Онуфрије - Ti sto posto nisi ni isao na veronauku.Ja idem na versku i svi moji drugari obozavaju taj predmet,ne znam zasto ga toliko napadate.Ako imate neke probleme i predrasude,nije vam Bog kriv za to.

Boris

11.03.2012. 10:16

@Онуфрије - To sto ti volis da na casu slusas bajke ne znaci da i drugi moraju to da trpe.

Maja

11.03.2012. 13:26

@Онуфрије - Isus Hristos je bajka?Srbi su najprostiji narod,nismo dorasli religiji.

Srdj

10.03.2012. 21:47

Slazem se da ga treba uvesti. Osim toga, neophodni su i osnovi nacionalne i opste kulture sa bon-tonom, a i fizicko vaspitanje bi valjalo reformisati, a ne da po 70 posto ucenika budu grbavi i deformisani.

misa

10.03.2012. 21:57

kad će konkurs.......jel mogu ja da predajem,imam barem 20 god staža,radio u svim uslovima,i u inostranstvu,društven sam,elokventan i spreman na grupni,timski rad......imam i preporuke.......

brižna

11.03.2012. 11:30

@misa - jeste,pa posle još da tražiš nacionalnu penziju što si decu izveo na pravi put i dao nemeljiv doprinos kulturnoj i umetničkoj nacionalnoj baštini

Josko

10.03.2012. 22:03

Kad roditelji izbjegavaju svoju odgovornost onda ce se drzava i Crkva ukljuciti u deformaciju svojih najmladjih.

DJUBRETARKA

10.03.2012. 23:50

@Josko - Sta si hteo da kazes Josko da nema roditelja, drzave i crke bas bi ste Vi lako sa nasom omladinom???

Klovn

10.03.2012. 23:48

Smesno, "U praksi vidim da mladi nemaju dovoljno znanja". Kad su ga to imali ako sad nemaju? Nije problem u neinformisanosti pa ako sad nemaju dovoljno informacije pored interneta gde im je sve dostupno kad su ga onda imali? Nije problem u tome nego u neimastini i ekonomskoj situaciji u zemlji. U vecini drugih zapadnih zemljama nema seksualnog obrazovanja pa nemaju tolike probleme zasto bi onda to Srbiji donelo neko poboljsanje? Neznam u kojim zemljama je to donelo rezultate?

vera

03.10.2012. 14:12

@Klovn - to sto imaju nije znjanje vec polu-znanje, koje je nekad gore i od samog neznanja.

Алекса

11.03.2012. 01:03

Слажем се са иницијативом, међутим, такође желим да и СПЦ баци поглед на наставни програм, јер ми се све чини да ћете да пропагирате и хомосексуалност као ''нормалну'' опцију.

bubu

11.03.2012. 21:00

@Алекса - Homoseksualnost je normalna i puno srednjoskolaca je homoseksualne orijentacije. I njima treba preneti informacije o zastiti tokom seksa.

lazuoistini

11.03.2012. 03:12

Kad je vec tako kako je ( na terenu) onda sam pre za to da se zabrani abortus i eto leka za belu kugu.

kuku

11.03.2012. 07:59

Najbitnije je da znaju koje godine su se mozart i betoven rodili. Pa kako ce bez te informacije kroz zivot

dan osman

11.03.2012. 10:55

Te "stručnjake" za sex odmah u zatvor pa neka tamo podučavaju seksualno izopačene a decu ostavite na miru ( dušebrižnci.. )

Zoran

11.03.2012. 11:41

Opet neka evropska ujdurma da nam pokvare omladinu,shvatanjima i pitanjima šta je normalno.Nenormalno nikada neće postati normalno.Zato treba odmah na početku ideje razgraničiti šta i ko sme da priča o seksu.Nastavu ne bi smeli da održavaju oni koji su nosili transparent sa natpisom:"Smrt državi..",kao ni njihovi istomišljenici.

Drasko D.

12.03.2012. 21:36

@Dejan - tebi i monsideru veronauka nesto mnogo smeta, jer bi od vas mozda mogla da napravi ljude pa se plasite.

monsider

11.03.2012. 13:42

ukinuti veronauku i gradjansko vaspitanje, a uvesti lepo pisanje sa pravopisom i bonton

cvik

03.04.2012. 22:46

mi smo imali u osnovnoj skoli od petog razreda, predmet se zvao "humanizacija odnosa medju polovima". Druga odeljenja su umesto ovoga dobila ruski. Ja sam '68 godiste