Manastiri na Kosovu među pet najvažnijih svetih mesta

I. M.

08. 03. 2012. u 20:58

Novosti saznaju: Manastiri na KiM na skupu u Briselu proglašeni su bogomoljama od najvećeg značaja, sa Jerusalimom, Svetom Gorom, Mekom i Vatikanom

SRPSKE svetinje na Kosovu uključene su među pet najvažnijih svetih mesta na Mediteranu. Manastiri na KiM proglašeni su bogomoljama od najvećeg značaja, sa Jerusalimom, Svetom Gorom, Mekom i Vatikanom.

Ovo je odlučeno na skupu u sedištu EK u Briselu, kome je prisustvovao i Hoze Manuel Barozo, prvi čovek Saveta ministara EU. On je kazao da je važna potreba posebne zaštite svetih mesta i da ona treba da budu izvorište međukulturnog dijaloga, a ne konflikata.

Kada budu završene studije i istraživanja, biće doneta međunarodna deklaracija koja će da precizira stepen zaštite ovih svetinja.

- Insistirao sam na tome da u pogledu pravne zaštite treba razdvojiti mesta koja imaju prijateljsko okruženje, poput Svete Gore, Vatikana i Meke, i druga koja se nalaze u latentnoj opasnosti, kao što su Jerusalim i Kosovo - kaže za ”Novosti” prof. dr Sima Avramović, koji je bio učesnik skupa.

On dodaje da je glavni uspeh u tome što bismo se tako našli uz Jerusalim, što bi predstavljalo dodatnu garanciju za budućnost srpskog identiteta na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

smrtnik

08.03.2012. 22:25

Nesto nisam primetio, bar za srbe. Svi drugi vise brinu o Manastirima, nego srbi, pa cak bili i sa KiM-e.

anonimus

08.03.2012. 23:47

A kada su ih palili, minirali, rusili, pretvarali u javni wc itd. tada nisu bila medju najvaznijim svetinjama?!Tada vojnici KFOR-a nisu hteli da ih zastite, nego su ustuknuli podvijena repa pred ruljom(videli ljudi da sa divljacima ne treba imati posla). TUZNO I JADNO, godpodo "evropljani", to je sve sto imam reci!

smrtnik

09.03.2012. 12:49

@anonimus - Ma nisu KFOR-ovci podvijali rep i povlacili se, nego su samo proveravali dali izvodjaci radova dobro rade posao, za sta su ih namenili.

anonimus

10.03.2012. 00:18

@anonimus - Rado bih ti poverovao na rec, ali sma potrazio na informacije na netu i nazalost nisam nista pronasao. Da li bi bio voljan da mi prosledis jedan takav dokument?

alex miles

12.03.2012. 03:21

Naslov ove reportaze je jedna najobicnija glupost !Gomila kamenja, par zvona i naravno ponesto crnomantijasa, tek da se nadju da se vino ne pretvori u sirce.

Dejan

13.03.2012. 15:04

@alex miles - Kada već sve znaš i vidiš, dragi moj Alex, hoćeš li da mi objasniš da li su Jerusalim, Vatikan, Sveta Gora i Meka takođe samo gomila kamenja. A zvona, ma koliko glasnio zvonila, gluvi ne mogu da čuju.

ANALJIB

02.04.2012. 12:44

@alex miles - Dobro, koji je tvoj problem?A procitajte mu komentar za manastirske ture povodom Vaskrsa: alex miles 02. april 2012. 05:58 #1934656 Zasto je manastir "svetinja" ?Koliko vidim, to je gomila kamenja slozena da formira kao neku zgradu sa krovom na vrhu da je stiti od nevremena. Po toj logici i moja kuca je neka vrsta svetinje, jer ima iste karakteristike.Ajde mudraci !Bolje ti je suti, bezbozno stvorenje. Sramoto.

Pravoslavni Sumadinac

16.01.2013. 08:12

@alex miles - @Alex Miles. Poturice, ne treba da ti obracas paznju na srpska sveta mesta, gde su se Srbi Bogu molili kroz vekove. Ti idi lepo u "Kucu cveca" i tamo se pazljivo pokloni tvojem 'bogu'. On ti je podario 'isprani mozak', pa treba da mu odas duzno postovanje za to dobro. A mozes da mu cak i stafetu predas, onako usput, umesto svece.

Radoslav Grujic

14.03.2012. 12:44

A da li je prof. Sima Avramović, koji je bio učesnik skupa, mogao da pomogne da srpski konzervatori dobiju pravo da rade u tim manastirima? Upravo je zavrsen konkurs Uneska za radove na fasadama Decana i freskama Decana, Pecke patrijarsije i Gracanice, ali je strucnjacima Republickog zavoda za zastitu spomenika kulture njihova direktorka objasnila da ne mogu da konkurisu i da ne mogu da rade na zastiti fresaka, jer rade u "instituciji" za zastitu spomenika! Sta da rade, da idu u Jerusalim?

Jevdokija Duka

16.05.2012. 19:29

A jel Bog bolje cuje kada se molis iz bogomolje od veceg znacaja?

Miro Markovic

16.01.2013. 08:05

@Jevdokija Duka - @Jevdokija Duka. Za tebe imam odgovor. Bog ce da te najbolje cuje, ako odes da mu se molis u "Kucu cveca" u Beogradu. Tamo ce 'tvoj bog' da te odlicno cuje i podari ti sve ono sto je oteo od pravoslavnih Srba. Onako uzgredno da te podsetim da znas - kuca gde on 'pociva' nije njegova dedovina, nego nezakonito oteta od jedne cestite srpske porodice, kad je 'tvoj bog' nezakonito dosao na vlast.