Sporovi: Granica u Dunav potonula

R. DRAGOVIĆ - J. SIMIĆ

01. 03. 2012. u 20:56

Спорови: Граница у Дунав потонула
Srbija i Hrvatska već 20 godina ne mogu da reše spor o 145 kilometara linije između dve zemlje. Rad međudržavne komisije bez rezultata, međunarodna arbitraža je sve bliža

TAČNA linija granice između Srbije i Hrvatske, više od dve decenije od raspada Jugoslavije, nije poznata. Kako dogovor dve države o ovom pitanju nije ni na vidiku, mapu granice mogli bi da iscrtaju nezavisni arbitri ili Međunarodni sud pravde.

Da bi crta koja deli Srbiju od zapadnih komšija mogla da bude povučena na arbitraži, poslednji je pomenuo hrvatski predsednik Ivo Josipović. On je naglasio da bi bilo dobro da Srbija i Hrvatska pokušaju da se dogovore oko ovog pitanja, pre nego što problem prepuste drugima.

- Nužno je da dve zemlje pokušaju da se dogovore o fleksibilnom rešenju koje bi bilo kombinacija stavova srpske i hrvatske strane - rekao je Josipović.

U pregovorima o 145 spornih kilometara duž reke Dunav, Srbija traži da granična linija bude povučena sredinom toka reke. Hrvatska, međutim, insistira da granica bude linija koja razdvaja katastarske opštine.

Suština spora je, međutim, u oko 10.000 hektara zemljišta na levoj obali Dunava, u Srbiji, koji katastarski pripadaju Hrvatskoj. Slično je i sa druge strane - Srbija knjiži oko 3.000 hektara, koji se nalaze na hrvatskoj obali. Sporna područja protežu se od granice sa Mađarskom do Bačke Palanke. Najveći kamen spoticanja su dva rečna ostrva Šarengradskaada i Vukovarska ada.

Međudržavna komisija za utvrđivanje ovog dela granice formirana je još 2001. godine, i do sada nije postigla nikakav rezultat. Radila je sa prekidima, a od 2003. do 2010. godine nije održan nijedan sastanak. Na čelu njenog srpskog dela je šef Odeljenja za bilateralu MSP i bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš. Poslednji susret održan je u novembru prošle godine, ali bez ikakvih rešenja.

TUĐA STOKA NA NAŠIM PAŠNJACIMANAJSPORNIJE tačke buduće granice nalaze se na prostoru opštine Bačka Palanka. Sporno je područje uz most ”25 maj”, koji spaja ovu opštinu sa hrvatskim gradom Ilokom. Ovaj potez obuhvata i prirodni park Tikvara. Tik uz našu obalu su Vukovarska i Šarengradska ada (500 ha), kojih Hrvati ni po koju cenu ne žele da se odreknu jer decenijama na ovdašnjim pašnjacima napasaju svoju stoku.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da razgovori trenutno stoje jer Hrvati posle izbora nisu ni postavili članove svog dela komisije. Kako i Srbiji predstoji izborni proces, nastavak razgovora nije na vidiku.

Čekajući pečat na mapi, žitelji Sombora, Apatina i Bačke Palanke brinu da bi mogli da ostanu bez delova svoje zemlje. Predsednik apatinske opštine Živorad Smiljanić kaže, zato, da nije logično da se hrvatska strana poziva na katastarske knjige iz vremena Austrougarske, a ignoriše priznanje avnojevskih granica od strane Badinterove komisije.

- Sredina Dunava je prirodna i jedina realna granica - smatra Smiljanić.

Docent na katedri za međunarodno pravo beogradskog Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević napominje da bi u slučaju izostanka sporazuma, spor pred MSP trajao najmanje četiri-pet godina.

- Postoji više varijanti arbitraže koja podrazumeva saglasnost dveju strana - kaže Milisavljević. - Druga adresa za razgraničenje je Međunarodni sud pravde. Pravila međunarodnog prava u ovom slučaju idu naruku Srbiji, jer ako reka menja tok, kao što je slučaj sa Dunavom između Srbije i Hrvatske, granica se pomera zajedno sa rekom. To je razlog zbog koga Hrvati insistiraju da se za granicu odredi linija koja razdvaja katastarske parcele.

SAD NAM PRETI PIRANSKI SCENARIO

DA bi granični spor trebalo da se što pre reši, opominje i nedavni sukob između Slovenije i Hrvatske oko razgraničenja u Piranskom zalivu, koji bi mogao da se dogodi i Srbiji. Slovenija, kao članica EU, zbog nerešene granice duže vreme odbijala je da južnom susedu overi kartu za priključenje EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Maro

01.03.2012. 21:21

U Srbiji 10.000 hektara katastarski pripadaju Hrvatskoj, dok 3.000 hektara u Hrvatskoj pripada Srbiji. I sada je najpoštenije da sredina Dunava bude prirodna i jedina realna granica . Razmišljanja su vam smješna. Kako bi se ponašali kada bi bila obrnuta situacija.

Nikola

01.03.2012. 22:26

@Maro - To da je u Srbiji 10 000 hektara koji pripadaju Hrvatskoj a u Hrvatskoj 3000 hektara koji pripadaju Srbiji su tvrdnje Hrvata. Hrvatska se poziva na dokumenta jos iz Austrougarske zanemarujuci citav niz potonjih dokumenata i dogadjaja. Izgleda da nisi sve procitao do kraja ili jednostavno ne zelis da prihvatis neke cinjenice

Rješenje

02.03.2012. 11:24

@Maro - Ne znam tko je vlasnik tih 10 000 hektara ,država ili je u katastru vodi neko drugi.Naime to se onda rješava arbitražom ili na međunarodnom sudu.Takvo rješenje je definitvno i obje strane ga prihvaćaju bez mogućnosti žalbe.

Bog sve vidi

01.03.2012. 22:19

Prema popisu imovine izbeglih i prognanih iz 1996, u vlasništvu Srba u Hrvatskoj je 1991. bilo oko 18 miliona kvadratnih metara građevinskog prostora, od kojih 14 miliona stambenog i četiri miliona poslovnog. Izbegli i prognani Srbi su u vlasništvu imali i pola miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 100.000 hektara šumskog zemljista. Putem falsifikovanih punomoći Hrvati su prodali većinu kuća izbeglih Srba bez njihovog znanja i odobrenja.

jaopet

02.03.2012. 11:19

@Bog sve vidi - Falsifikovanje punomoćja je ozbiljno krivično djelo. Ukoliko posjedujete neke podatke o tome vi ste obavezni da prijavite policiji. Ukoliko je to plod vaše mašte odgovarat ćete za klevetu i podnošenje lažne prijave

Tužba

02.03.2012. 11:25

@Bog sve vidi - Zato postoji pravna država ako je nešto napravljeno mimo evropskih Zakona.

Vesna

02.03.2012. 17:05

@Bog sve vidi - @ jaopet - Zar u Hrvatskoj postoje krivicna dela i kazne za njih? Gospodine, vi se šalite.

Pedja

02.03.2012. 00:22

Ne zelim da komentarisem ko je u pravu, ali znam sta ce se desiti - za nekoliko godina (Hrvatska za to vreme nece pristati na dogovor ) bicemo opet ucenjeni, a nasi politicari ce zbog ulaska u EU pristai na bilo kakav zahtev Hrvatske.Zasto se odmah na pokrene postupak pred Medjunarodnim sudom pravde?Mozda se i to odlaze da bismo na kraju opet popustili ( izgubili )?

Mat

02.03.2012. 11:15

Hrvatska neće kočiti Srbiju u svezi graničnog spora.Dvije su mogućnosti arbirtri ili međunarodni sud.Dakle i sa Slovenijom je rješen problem Piranskog zaljeva.

MYSTIK

02.03.2012. 12:28

Ovaj problemcic podigao je tenzije na obe strane bez potrebe.Hrvati su vec u Vojvodini kupili preko 10.000 ha plodnog zemljista plus mnoge firme i tada nismo podigli glas da je to na stetu Srbije.Taj pazar nije smela drzava da dozvoli, za Hrvatsku nije ta kupovina bila ekonomski razlog vec i politicki .

123

02.03.2012. 16:30

Dunav je granica. Sredina reke. Ade, jedna nama, jedna njima.Svi koji su koristili i katastarski imali pravo da napasaju stoku na tom podrucju, to pravo moraju da zadrze i kraj.

Kadija

02.03.2012. 21:02

Lepo je Vojvoda Misic rekao kuda ce Srbiju dovesti kraljevina SHS ? Kometatori ili neke stvari ne znaju ili, niko ne pominje da je granica sve do posle 1950-te isla linijom otprilike Vukovar-Sotin-Tovarnik-Sid, Ilok je tada bio Kotar i zauzimao je podrucje i sela prema Vukovaru i to Sarengrad-Mohovo-Opatovac-Lovas i Bapska, zatim na potazu prema Sidu do Sota i niz Dunav do Cerevica ili Suseka, onda je doslo do promena pa Ilok postaje opcina a zatim gubi status opcine i ulazi u sastav Opcine ....

Kadija

02.03.2012. 21:09

Vukovar i granica se pomera od Sotina niz Dunav do Iloka ukljucujuci pomenuta sela, jer su to tada bile granice spajanja? Da li je to uvedeno u Skupstinsku proceduru ili je tako odlucio trio Tito-Kardelj-Bakaric, neznam, tako je ispalo da je vlasnistvo pojedinaca koji su bili zitelji Srbije i presli u RH a zemlja ostala s druge obale Dunava, Baranja kupljena zlatom Srba koji su je naselili je prica za sebe o kojoj se cuti!?

Viktor

04.03.2012. 00:47

Hrvati bi trebalo vise da brinu o granici sa Italijom!!! (Istru je 1945 okupirala jugoslovenska (citaj srpska) vojska kao i Zadar i otoke.) Kao saveznici u drugom svetskom ratu (a uz to i gubitnici) nije bilo lepo da otmu tudje.

viki

04.12.2012. 22:53

Pa kada je pre oko 10 godina bio spor izmedju tadasnje Jugoslavije i Hrvatske oko prevlake Srbi su popustili i dali je Hrvatima.I šta sad oni opet hoće pa šta ako je 10 000 hektara u vlasništvu Hrvata koluko je hektara u krajini u vlasništvu Srba pa je to ipak Hrvatska.To nema ama baš nikakve veze sa životom jer medjunarodno pravo glasi da kao reka menja tok onda je granica na srebini reke.,tako je i regulisana granica izmedju Srbije i Rumunije.