Niš: Albanci lažima dolazili do pasoša

Miša Ristović

25. 02. 2012. u 20:58

U Nišu poništena rešenja o dobijanju prebivališta i boravišta Albancima sa Kosova i Metohije. Izbrisani iz biračkih spiskova, a njihove putne isprave postaju nevažeće

Policijska uprava poništila je 51 rešenje o dobijanju prebivališta i boravišta u opštini Merošina i još 16 u Nišu Albancima s Kosmeta, koji su se prijavili u poslednje dve godine. Takvom odlukom izbrisani su iz biračkih spiskova, a njihove lične i putne isprave postaju nevažeće, jer su ih dobili na osnovu lažnih adresa.

Tako je i zvanično razotkriveno da su prilikom masovne prijave prebivališta Albanaca u Merošini i Nišu, o čemu su “Novosti” prve ukazale još pretprošle godine, mnogi dobijali papire na osnovu fiktivnih, lažnih prijava.

Prema našim saznanjima, u međuvremenu je jedan broj Albanaca sa KiM isprobao još jedan način za dobijanje srpskog pasoša. U mestima na jugu centralne Srbije pribavljali su prijave prebivališta, odnosno prijavljivali su se mesnim kancelarijama kao da su sa teritorije KiM otišli prethodnih godina.

DILEMA OSTAJE dilema kako će se oduzeti “lažni” pasoši od Albanaca koji su već obreli u nekoj državi van Srbije? Jer je sasvim izvesno da, ako su putne isprave dobili na osnovu fiktivnih prebivališta, sigurno neće da odu do srpskih ambasada i konzulata i da ih predaju.

Potom su dolazili u Niš, gde su posle 1999. godine iseljena odeljenja matičnih služni opština sa Kosmeta, i podnosili zahtev za izdavanje izvoda iz knjiga rođenih i uverenja o srpskom državljanstvu. Po dobijanju tih papira, nesmetano su podnosili zahteve za izdavanje novih ličnih karata i biometrijskih pasoša Srbije.

Minulih godina u Nišu su zabeleženi slučajevi da su Albanci sa KiM dobijali neophodnu dokumentaciju i “ispod žita”. Kako se sumnjalo, matičari su za novčanu protivuslugu izdavali lažna dokumenta. Izvode iz matičnih knjiga rođenih i venčanih, uverenja o srpskom državljanstvu i druga dokumenta kosovskim Albancima, ali i pripadnicima drugih nacionalnosti koji i sada žive na teritoriji Kosmeta, izdavali su “na reč”, iako nisu imali nikakav uvid u matične knjige.

Osumnjičeni matičari izdavali su dokumenta onim stanovnicima Kosmeta o kojima u Srbiji ne postoje pisani tragovi, jer nema ni matičnih knjiga na osnovu kojih bi se mogao dobiti validan dokument. O prvih saznanja da postoji veliki broj lažnih dokumenata, policija je došla posle naglog uvećanja broja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata.

Podnosili su ih osobe sa KiM koji do sada nisu mogla da ostvare to svoje pravo zbog činjenice da ne postoje matične knjige u kojima su upisani. Prilikom podnošenja novih zahteva “preko noći” su se pojavili izvodi i uverenja o državljanstvu, koja do tada nije bilo moguće da dobiju.

BEZ EVIDENCIJE

ZANIMLJIVO je da niko u Srbiji, bar zvanično, ne zna koliko su tačno srpske vlasti izdale pasoša Albancima sa Kosova, koji su do njih došli lažnim, odnosno fiktivnim prijavama boravka u južnim krajevima Srbije. Naime, ni MUP Srbije nema podatke o prijavama prebivališta Albanaca sa KiM i broju putnih isprava koje su im izdati!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Milco

25.02.2012. 22:14

Absurd i potvrda da drzava se odrice Kosova. Ako su Albanci sa Kosova drzavljani srbije, onda treba da budu na birackim spiskovima i da imaju Srpske pasose!!!!

Mika

25.02.2012. 23:35

Dobro ste se setili- ali kasno! SRAMOTA za drzavu sta se na Jugu desavalo sa MASOVNIM izdavanjem dokumenata siptarima ! A, korumpirana stoka koja je izdavala lazna dokumenta trebalo bi da bude identifikovana i osudjena na najduzi moguci zatvor zbog izdaje sopstevnog naroda!

milan

26.02.2012. 09:32

neverovatno,da nema evidencije na osnovu cega i kome su pasosi izdavani.dali je to neka novinarska "patka"?

peria

26.02.2012. 13:23

@milan - Nije to novinarska nego policiska patka. Pasos je muskog roda a biometriski bi mogao biti i patak. 2258 nevidlj9vih

Mali Vuk

26.02.2012. 16:58

Pogrešan naslov, ispravno glasi "Albanci parama dolazili do pasoša? Nikada MUP neće biti institucija dok je vodi afera "Kofer".