Prosvetare ne zanima „Parada”

I. M.

30. 01. 2012. u 20:59

Malo interesovanje školskih uprava da prosvetari gledaju Dragojevićev film. Film gledaju osnovci iako još nije urađena preporuka za starosnu dob

FILM ”Parada”, koji su sa preporukom Ministarstva prosvete i nauke pogledali pojedini direktori osnovnih i srednjih škola u Beogradu i Novom Sadu, u ostalim gradovima nije, izgleda, izazvao veliko interesovanje. U većini školskih uprava još nisu organizovali projekcije.

Sudeći po tome da se, van Beograda, biskopi mogu na prste izbrojati, malo gde će prosvetarima i biti organizovano prikazivanje filma Srđana Dragojevića. A i ako se vlasnici bioskopa i distributeri odluče da ”časte” direktore škola projekcijom, to rade sa jasnom tržišnom logikom.

- Ako škole odluče da deca treba da pogledaju ”Paradu”, to za nas znači novu bioskopsku publiku i poslovnu korist, čak i pored toga što bismo karte prodavali upola cene - kaže za ”Novosti” Zoran Cvetanović, vlasnik ”Art viste”, u čijim bioskopima u Novom Sadu i Beogradu je prikazan film.

ODGLEDALO SAMO STOTINAK NASTAVNIKA U Novom Sadu ”Paradu” je organizovano pogledalo stotinak nastavnika i direktora škola. Na beogradskoj projekciji bilo ih je 70. Prema rečima Zorana Cvetanovića, još nijedna škola iz ova dva grada nije se javila kako bi se dogovorio dolazak đaka na ”Paradu”.

- Uočili smo da upravo ova školska publika nije dolazila na ”Paradu” i, ceneći da je za njih važno da pogledaju taj film, dogovorili se sa Srđanom Dragojevićem da pomognemo.

On dodaje i da postoji namera da dogovore saradnju sa školama za film ”Šešir profesora Koste Vujića”.

A u poslednje četiri godine, prema rečima Miodraga Sokića, predsednika Foruma beogradskih gimnazija, nijedan drugi film nije imao ovakvu preporuku Ministarstva.

- I tada, pre četiri godine, kritikovali smo što se Ministarstvo prosvete meša i protežira bilo koga - kaže Sokić. - Uvođenje nekog filma, makar i kao vannastavnu aktivost, znači mešanje u nastavne programe, a to je ozbiljna stvar. Ne zameram, naravno, ništa Srđanu Dragojeviću, već Ministarstvu.

A osim toga da li je Ministarstvo prosvete i nauke, davanjem podrške ovom filmu, podržalo i nečiji privatni biznis, delu prosvetne javnosti sporno je i to što je preporučeno da ”Paradu” gledaju osnovci.

Na nacionalnoj televiziji koja će, kad se završi bioskopski život, emitovati ”Paradu” na malim ekranima, kažu da još nisu odlučili koja će biti preporučena starosna granica gledalaca. O tome, kažu, odlučuje programski savet, ali se ”Paradom” nije bavio, jer je još na repertoarima bioskopa.

Na drugim televizijama kažu da bi ovaj film morao da ima oznaku ”16” i da samim tim nikako nije za osnovce.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

T.M.

30.01.2012. 21:41

Čitaš i ne možeš da poveruješ da se ovo zaista događa !!! Sramota je šta ova vlast dozvoljava. Ministar prosvete bi morao da javnosti da objašnjenje u vezi ovog skandala, i da se preporuka školama za gledanje ovog nakaradnog filma povuče, ukoliko ju je Ministarstvo uopšte dalo.

Sone

31.01.2012. 08:05

Ovako smo nekad obavezno gledali "Bitku na Sutjesci", pa su nam ispirali mozgove 50 godina. Sad je ovo glavni "ispirac".

neo

31.01.2012. 08:26

Sjajna vest. To im je najpotrebnije u tom dobu. Znaci,automat za koka kolu u hodniku i exspres spoznaja o ped.....r populaciji ( pre no sto sami razviju sopstvenu sliku o istima). Bolje ih ucite da gledaju coveka u oci dok sa njim govore dok unezvereno kucaju po tastaturi( bilo fejs,bilo mobilni). Deca su zdrava, ne kvarite ih .

Срамота

31.01.2012. 11:03

Сад причају у медијима како је филм Парада најгледанији, гледанији од филма Монтевидео, да ли је могуће да текве лажи помињу и обмањују народне масе, у филму Монтевидео има доста поучних и лијепих ствари да се научи а шта то има у паради?

Čiča Petronije

31.01.2012. 21:09

Film izgleda da loše prolazi u bioskopima, pa sada žele da bude obavezan za učenike kako bi neko namlatio pare na boleštini! Sramota!!!

stankop54

01.02.2012. 16:08

Ministar prosvete i prosvetari nemaju drugih problema pa treba da se uključe u reklamiranje pedera.Još bi trebali da sponzorišu gledanje kako bi nastavili da reklamiraju sprovode i sponzorišu sve što je nakaradno u ovom društvu a nemaju para da sponzorišu decu koja idu na takmičenje i donose medalje ali bi se potrudili da za promociju pe... nađju.Da li je za ministra ovo doprinos školstvu i prosveti.