Prikazivanje Parade direktorima platili bioskopi

I. M.

27. 01. 2012. u 20:58

Reditelj Srđan Dragojević kaže da prikazivanje za direktore škola i nastavnike ide na teret distributera i vlasnika bioskopa. Ministarstvo ne odlučuje o tome koji će film učenici gledati

IAKO je javnost veoma zainteresovana za pitanje zašto je Ministarstvo prosvete i nauke odabralo upravo film ”Parada” Srđana Dragojevića, režisera i partijskog kolege ministra Obradovića - ministar je u petak, sa izgovorom da je školska slava Sveti Sava, odbio da odgovara na novinarska pitanja o bilo kojoj drugoj temi, pa i o ovoj.

Kasno posle podne stiglo je saopštenje, u kome stoji da Ministarstvo podržava razne pojedince i institucije koji imaju projekte vezane za mlade i za obrazovanje.

- Srđan Dragojević i autorski tim filma ”Parada” obratili su se Ministarstvu sa obrazloženjem da je ovo film koji govori o toleranciji prema slabijima i drugačijima, kao i potrebi da se svi konflikti rešavaju mirnim putem, uz uvažavanje međusobnih razlika - navedeno je u saopštenju. - Ministarstvo ne odlučuje o tome koji će film učenici gledati, već je to stvar direktora i školskih odbora. Producentska kuća je predložila da organizuje besplatne projekcije za direktore i roditelje koji žele da se upoznaju sa sadržajem filma i da nakon toga donesu odluku da li će ga učenici gledati.

NEĆE DA PROMOVIŠU GEJ OPREDELjENjE JEDNIMA je sporno zbog čega je upravo ”Parada” a ne neki drugi film dobio preporuku Ministarstva prosvete da ga gledaju đaci. Jer, s obzirom na to da je reč o oko 600.000 učenika srednjih škola i starijih razreda osnovnih škola, gledanost i zarada mogli bi da budu značajno povećani. Ultradesničari se, sa druge strane, bune jer se deci uopšte nudi sadržaj koji promoviše homoseksualnost.

Režiser Srđan Dragojević rekao je, za ”Novosti”, da je ideja o saradnji bila njegova. Više puta se, kaže, obraćao Ministarstvu i na kraju se sastao sa pomoćnikom ministra Zoranom Kostićem.

- Ministarstvo ove projekcije ne koštaju ništa. Od njih sam dobio podršku i kontakte školskih uprava. A prikazivanje za direktore škola i nastavnike je na teret distributera i vlasnika bioskopa - kaže Dragojević. - Moja namera je plemenita. I nije reč ni o kakvoj prinudi za učenike.

On objašnjava kako je važno da ovaj film, koji obrađuje i temu homoseksualnosti, pogleda što više mladih, posebno onih u pubertetu, jer se tada formiraju stereotipi i predrasude.

- Meni je ta ciljna grupa najinteresantnija, jer je ona budućnost naše zemlje - naglašava Dragojević. - Ni meni ni ”Paradi” nema niko ništa da zameri.

On dodaje da će sada roditelji, nastavnici i direktori škola odlučiti hoće li deca gledati ”Paradu”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Smaranje

27.01.2012. 23:03

Stereotipija o homoseksualnosti?NE samo što mediji maltretiraju i nameću deci koja još nisu formirala svoje ličnosti,i koje prolaze kroz svoje razne faze,pojam da je homoseksualnost super jer si u centru pažnje što si drugačiji,sad još treba da to gledaju i u školi.Ok je da imaju svoje pravo da rade nešto šta hoće,ali bez javnosti. Šta to treba deci? Tolerancija? Kad vidim "toleranciju" naših nevladinih organizacija,smuči mi se.

grax

28.01.2012. 10:45

Mislim da je u redu da svako u svom privatnom zivotu radi sta hoce i da bude sexualno opredeljen kako hoce,moze da zivi i vodi ljubav ko sa kim hoce...pa mislim da to u Srbiji u glavnom niko nikom ne spori,i da je to dovoljno tolerantno.Pa ne moraju da mi se penju na glavu sa paradom svake godine,a sad i nametanje na radiu,tv,i bioskopu. Tolika presija vec iritira i najtolerantnije.

zoran

28.01.2012. 13:45

Procenat radjanja dece u srbiji je katastrofalan.Nije se vlast setila da uvede zastitu trudnica od vlasnika privatnih firmi koji im odmah daju otkaze cim ostanu u drugom stanju.

vlasnik preduzeca

28.01.2012. 14:32

@zoran - Sta ce im zastita?! Kakva zastita?! A ko ce da zastiti nas, vlasnike firmi od trudnica koje traze posao!?!?

Ibrahim Gaj

18.02.2012. 21:03

@zoran - Broj rodjene dece je onoliki koliki treba da bude, tojest onoliki koliko roditelji zele da imaju. Uostalom, koliko je nesrecne dece po domovima? Zar nije bolje usvojiti nekog od njih i dati im sansu za normalan zivot, nego radjati, trece, cetvrto, peto, sesto dete...?

Asgard

28.01.2012. 14:28

Ovaj film je cista politicka propaganda, i to najprizemnije vrste! Nema nikakvu umetnicku, ni bilo koju drugu vrednost osim reklamno-propagandne! Kakve sve emisije nose oznaku 12, 14, 16 zabranu za osobe ispod te starosne granice za gledanje, a ovaj vulgarni psovacko-pljuvacki primitivizam se namece da ga gledaju deca iz srednjih i osnovnih skola!

Dosta gej propagande

28.01.2012. 16:05

Dosta više sa tom gej propagandom. Ako ova vlast želi da mlada generacija ima bolju budućnost neka gradi fabrike i otvara nova radna mesta, a ne da finansira budalaštine kao što je taj film Parada, koji sam gledao u bioskopu i u kome jedan od glavnih junaka pri kraju filma jasno kaže da postoje dve Srbije, normalna Srbija kojoj pripadaju gejevi i oni koji ih podržavaju i primitivna Srbija u kojoj su oni koji su protiv gej parade. To deca treba da gledaju u bioskopu, šta će im to?