Plivanjem za Časni krst obeleženo Bogojavljenje

E. V. N.

19. 01. 2012. u 08:45

Širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore mladi se u četvrtak takmičili za bogojavljensko znamenje. U ledene talase Save u Šapcu skočila dama iz Herceg Novog i pobedila. U Čačku – prosidba

ŠIROM Srbije, u četvrtak je organizovano tradicionalno takmičenje - bogojavljensko plivanje za Časni krst. I dok su se u većini gradova za najsvetiji hrišćanski simbol takmičili mladi kršni momci, u Šapcu je hrabro u Savu skočila dama, jedina žena među 60 takmičara i - pobedila. Za to vreme, u Čačku se dogodila jedna prosidba!

Naime, Dariji Pop (24) iz Herceg Novog, koja je u četvrtak iz Save izvadila Časni krst, pobednički pehar uručio je prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević, koji je ovom prilikom boravio u Šapcu. Temperatura vode od tri stepena Celzijusa, svakako, nije bila ugodna, ali su plivači odvažno zaplivali. Najstariji učesnik bio je Grk Apostolos Panos (67) iz Soluna, a najmlađi Ivan Bogićević (16) iz Šapca.

Ni ledena Zapadna Morava nije osujetila Nemanju Trnavca (30) da i peti put postane nosilac bogojavljenskog krsta. Ipak, najveće iznenađenje za više od 5.000 Čačana, Nemanja je priredio u trenutku kada je, pošto je prvi doplivao do krsta, izašao iz vode i prišao svojoj devojci Zorici Miljković (26) iz Novog Sada i - zaprosio je. Na ruci lepe devojke zablistao je prsten, a potom je usledio buran aplauz Čačana.

NEKA JE SREĆNO NIKOLI MEĐU šest odvažnih mladića koji su za Časnim krstom plivali u Beranama, na vodama Lima, najspretniji je bio Nikola Knežević, koji je od nekoliko hiljada Beranaca okupljenih na obalama i gradskom mostu nagrađen gromkim aplauzom.
- Neka je srećno i blagosloveno Nikoli i neka ovaj čin bude na zdravlje njemu i njegovoj porodici, ali i svima onima koji su se danas, po ovoj hladnoći, usudili da zarone u Lim za Časnim krstom - kazao je paroh beranski, otac Dragan Ristić. U Bijelom Polju, pred velikim brojem građana, među osam mladića krst je iz Lima izronio Goran Adžić. Ovde je održan i tradicionalni rafting.

- Već godinu planiram ovo. Veliki praznik postao je deo mene i mog identiteta, jer je ovo peti put da osvajam Časni krst - rekao nam je Nemanja.

Novosađanka Zorica, koja je inače na master studijama na Tehničkom fakultetu, veli da je presrećna i da nije očekivala ovakav gest.

- Sinoć sam došla iz Novog Sada kako bih mu pružila podršku na plivanju. Znala sam da mi Nemanja sprema iznenađenje, ali da će me zaprositi, nisam imala pojma. Vrlo sam uzbuđena - kazala nam je Zorica, koja nije mogla da sakrije suze radosnice.

U ovogodišnjem bogojavljenskom plivanju za Časni krst, kod amfiteatra na keju u Nišu, krst iz Nišave izvadio je Vladimir Stojanović iz sela Krušce. Pobednik je nagrađen Časnim krstom, zlatnim lancem sa priveskom i novčanom nagradom od 30.000 dinara. Uz kulturno-umetnički program, građani su usluženi vrućom rakijom, čajem i posluženjem, koje su i ovog puta pripremile članice Kola srpskih sestara.

AutoelektriČar Nikola Blagojević (31), pobednik je ovogodišnje manifestacije "Plivanje za Krst časni", u Kragujevcu, na jezeru u Šumaricama. Ove je zaplivalo 33 učesnika, uz blagoslov episkopa šumadijskog Jovana.

A, uz blagoslov episkopa žičkog Hrizostoma, u organizaciji Družine svetog kneza Lazara "Svebor", i na Ibru u Kraljevu, organizovano je bogojavljensko plivanje. Od 33 učesnika, među kojima su bila i četvorica žandarma i dva vojnika, u plivačkoj trci na 33 metra, najbrži je bio Mladen Nikolendžić (19) iz obližnjeg Stubla, maturant Kraljevačke gimnazije. Njemu je pripao i nagradni vikend, poklon Turističke agencije "Feniks" iz Kraljeva.

- Bilo je hladno, ali kada se pliva za krst, nije teško -kazao je Marko Milićević (19), vaterpolista, koji je pobednik viteškog nadmetanja u Kruševcu.

LEDEN VRBAS - TOPLO SRCE ALEKSA Jošić (18) prvi je među 26 hrabrih mladića doplivao do Krsta časnog koji je spušten u hladnu reku Vrbas u Banjaluci.
- Stariji brat Vasko (22) i ja već treću godinu zaredom, od kada se organizuje Bogojavljanska litija u Banjaluci, plivamo za Krst časni. Za mene je to poseban doživljaj, hladnoća Vrbasa ne može da ga pobedi - rekao je Aleksa i dodao da je veoma srećan i ponosan jer je po drugi put uspeo da osvoji bogojavljanski krst.
- Prvi put sam pobedio 2010. godine sa 16 godina, a prošle godine, pobednik je bio brat Vasko - rekao nam je nasmejani pobednik.

U reci Gradac u Valjevu, u kojoj temperatura ne prelazi osam Celzijusa, do bogojavljenskog krsta prvi je doplivao Đorđe Marković, budući student građevine, a poljoprivredni proizvođač Viktor Bugar (21) prvi je doplivao do Časnog krsta u Zrenjaninu. Najbrži u Vlasotincu, treću godinu zaredom, bio je Dragan Kocić, inspektor policije, kome je prilikom skoka u zaleđenu Vlasinu led raskrvario čelo.

- Nisam osetio da sam povređen, niti mi je bilo hladno jer je želja za pobedom bila jaka. Ovog puta plivao sam za moje treće dete, sina Ognjena - izjavio je Kocić, koji je darovan ikonom Svetog Save, osveštanom u Hilandaru, kao i zlatnikom novosadske zlatare "Janković".

U kratkoj ali dinamičnoj trci na Velikoj Moravi u Ćupriji, najviše sreće da bude osvajač Časnog krsta imao je Mirko Milojević. On je osvojio i zlatnik, za koji kaže da će pokloniti bolesnoj majci.

Pozlaćeni krst, vredan oko 300 evra, darivala je zlatara "M" Luki Jašiću (19), učeniku četvrtog razreda Gimnazije "Josif Pančić" u Bajinoj Bašti, koji je na ušću rečice Rače u Drinu, kod skelanskog mosta, prvi od šestoro plivača stigao do Časnog krsta.

U Ljuboviji je prvi do bogojavljenskog krsta u Drini doplivao Saša Jovanović iz Šapca, a među 11 najhrabrijih takmičara našla se i šesnaestogodišnja Marija Radivojević.

Među sedamdesetak odvažnih mladića, u Pirotu, u Nišavi, najbrži je bio osamnaestogodišnji Andrija Zlatković, fudbaler iz Dimitrovgrada.

I dok se u većini gradova Srbije bogojavljensko takmičenje održava peti ili šesti put zaredom, u Somboru je organizovano u četvrtak - prvi put. Na gradskom kupalištu, popularnom Štrandu, u vodama Velikog bačkog kanala, prvi do krsta doplivao je Svetozar Mirković, rvač i vateropolista.

Na Bogojavljenje zaplivali su mladi i u Rumi, Čelincu, Zvorniku, Prijedoru...

Zbog velikog snega i leda na Aleksandrovačkom jezeru, ove godine u Vranju je otkazano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

alex miles

20.01.2012. 03:52

Vi definitivno niste sazreli za 21-i vek. Sve ovo za nesto malo drvenog krsta (dve letve sa dva klina) i ponesto magle od nekog popa.Neka vam je sa srecom.Bice sljiva u zemlji srbiji i dogodine.

Лара

20.01.2012. 13:54

Cestitam svim pobednicima, nek im je na zdravlje i na spasenje! Zoki i Nemanji posebno, jeste da sam to vec obavila privatno, ali sad i javno im i od srca kazem: SVE NAJBOLJE DRAGI MOJI, NEK JE SRECNO I OD BOGA BLAGOSLOVENO!