Knez Pavle može na Oplenac

V. TALOVIĆ

17. 01. 2012. u 20:56

Patrijarh srpski Irinej primio princezu Jelisavetu Karađorđević. Podržano nastojanje da posmrtni ostaci Pavla, Olge i Nikole Karađorđevića budu sahranjeni na Oplencu

SREĆNA sam i počastvovana podrškom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da posmrtni ostaci mog oca kneza Pavla, moje majke Olge i brata Nikole budu preneti na Oplenac i sahranjeni u porodičnoj grobnici - rekla je „Novostima“ princeza Jelisaveta Karađorđević u utorak, neposredno posle sastanka sa patrijarhom Irinejom.

Poglavar Srpske crkve primio je u utorak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu princezu Jelisavetu Karađorđević. U toplom razgovoru, najviše reči bilo je o rehabilitaciji kneza Pavla kojom je, kako nam je rekla princeza Jelisaveta, posle mnogo godina ispravljena istorijska nepravda.

Patrijarh iskreno razume moju želju i napore da svoje roditelje i brata sahranim na Oplencu o kojem je otac sanjao u tuđini - kaže princeza Jelisaveta. - Dirnuta sam jer u patrijarhovoj podršci ima iskrenog razumevanja za patnju kroz koju je, daleko od otadžbine, prolazila moja porodica.

Princeza Jelisaveta još ne zna kada će realizovati svoju želju i preneti posmrtne ostataka iz Švajcarske u kojoj su sahranjeni njeni roditelji i brat, ali se nada da će to biti možda i do leta. Očekuje, kako je rekla, i podršku države.

Punih deset godina traje princezina borba da se posmrtni ostaci njenog oca, majke i brata vrate tamo gde pripadaju - na Oplenac.

- Godinama priželjkujem dan da na Oplencu, pod rajskim krošnjama i srpskim nebom, mojim najmilijima zapalim sveće i položim bukete cveća na njihov grob - kaže princeza Jelisaveta.

ISTORIJA I ISTINA

KNEZ Pavle prvi je predstavnik dinastije Karađorđević koji je rehabilitovan pred našim sudovima. U ideološki obojenoj istoriji, kako je to jednom rekla princeza Jelisaveta, ostao je upamćen kao namesnik koji je sarađivao s Hitlerom, ali prema istini i istoriji, kao čovek koji je pokušao da svoj narod spase od golemog stradanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Beogradjanin

18.01.2012. 13:30

Knez Pavle je sve pokusao da Jugoslaviju spase od unutrasnjeg gradjanskog rata i spoljnog napada Hitlerove Nemacke. Cercil je zeleo da se Jugosloveni ponovo povlace preko Albanije, kao 1915., samo sto ih ovaj put niko ne bi prihvatio na neki novi Krf.Posto je dokazano da Knez Pavle nije bio saradnik Hitlera, nista veci nego sto su to bili Nevil Cemberlen i Josif Staljin, onda kao zlocince i krivce za stradanje 1.706.000 Jugoslovena (1.500.000 Srba) moramo oznaciti i organizatore puca 27.3.1941.