Radosavljević: Ako se utvrdi da sam loše radio daću ostavku

Tanjug

11. 01. 2012. u 17:04

Direktor Poreske uprave izjavio je da će podneti ostavku ako se utvrdi da je lose obavljao svoj posao i još jednom uputio izvinjenje gradskoj upravi

BEOGRAD - Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave i doktor pravnih nauka, izjavio je danas da će podneti ostavku ako se utvrdi da je lose obavljao svoj posao i još jednom uputio izvinjenje gradskoj upravi zbog toga što se greškom našla na spisku poreskih dužnika koji je Uprava objavila.

U intervjuu Tanjugu, Radosavljević je ponovio poziv drugima koji smatraju da su se zbog propusta našli na spisku da se jave i dodao da se greške dešavaju, a da ovog puta zbog toga "Nikome nije načinjena šteta".

On je dodao da svi koji smatraju da su na spisak dužnika dospeli bez razloga mogu da donesu dokaze za to, a Poreska uprava će otkloniti greške.

Objašnjavajući kako je došlo do greške u slučaju gradske uprave Beograda Radosavljević je rekao da je presuda Vrhovnog suda doneta 2007. godine i da je pravosnažna, ali da je poreznici nisu sproveli.

On ne zna zašto po presudi nije postupljeno jer tada nije bio direktor.

Podsetio je da je pomenuta greška greška ispravljena juče nakon što je Grad dostavio dokumentaciju na osnovu koje je utvrđeno da Grad Beograd ništa ne duguje Poreskoj upravi.

Radosavljević je negirao postojanje korupcije u slučajevima dužnika sa spiska koji je PU objavila, mada, podsetio je, Uprava je 2011. godine protiv 17 lica pokrenula disciplinski postupak i oni su ostali bez posla zbog umešanosti u korupciju.

Uprkos grešci na spisku direktor Poreske uprave smatra da je objavljivanje spiska dužnika dobar potez, te da su se na spisku našli svi koji dugovali porez na dan 30.12.2011.

On negira tvrdnje pojedinih analitičara da u Poreskoj upravi nema dovoljno stručnjaka i tzo potrkepljuje podatkom da je u prethodnom periodu PU ostvarila zapažene rezultate, ali da on lično ne beži od odgovornosti ako nadležno Ministarstvo finansija i Vlada Srbije smatraju da nije dobro obavljao svoj posao.

"Ako Ministarstvo finansija i Vlada Srbije smatraju da ovaj posao nisam obavljao na zadovoljavajući način, da je to proizvelo loše posledice po Poresku upravu, naravno da ću podneti ostavku", rekao je direktor.

On ističe da Uprava ima kvalitetan tim, eksperte i stručnjake koji godinama rade taj posao, ali da je problem u manjku ljudi, što će, kao nedostatak biti otklonjeno uvođenjem elektronske naplate poreza.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava je objavila spisak koji je jedino bio moguć, nije mogla da objavi aktivna preduzeća, a preskoči firme koje su u postupku privatizacije ili stečaja, a i dalje se u poreskim knjigama vode kao dužnici.

"Čekamo da se od stečajne mase naplatimo, kao i da kada se okonča postupak privatizacije, budući vlasnici izmire obaveze prema državi", kazao je on.

Za većinu aktivnih preduzeća koja su se našla na spisku poreskih dužnika koji je objavljen pred sudovima se vode postupci ili je ugovoren reprogram, tvrdi Radosavljević i dodaje da je samo 2011. podneto više od 9.000 prekršajnih i više od 1.700 krivičnih prijava i da očekuje epilog tih procesa do kraja godine.

Na opasku da na spisku navodnih dužnika ima čak i pokojnika Radosavljević ne isključuje da je moglo da dođe do krađe identiteta.

"Postoje 'fantom' firme koje se registruju sa ukradenom ličnom kartom, a da to niko ne prijavi, pa se u Agenciji za privredne registre evidentira neki takav subjekat", kaže Radosavljević i dodaje da onda ne može on biti kriv što u Srbiji može da se registruje firma za 250 evra, da se naprave dugovi, a zatim se otvori nova firma.

Po njegovom mišljenju ako neko osniva firmub morao bi da za nju garantuje svojom imovinom ili imovinom osoba koje su njegovi jemci.

Direktor je na kraju podvukao da građani treba da shvate koliko je dobar rad Poreske uprave neophodan za funkcionisanje javnog sektora i da više od 80 odsto javnih prihoda u državnu kasu "donese" Poreska uprava.

Ona je, naveo je Radosavljević, uspela da u poslednje četiri godine ostvari plan naplate prihoda Ministarstva finansija, do tog novca, kako je rekao, "žive i država i javni sektor", a prethodnih godina PU je čak prebacivala plan sa otprilike naplaćenih pet do šest miliona evra više.

Radosavljević je za direktora PU izabran 2008. godine javnim konkursom, a prethodno je na mesto konkurisao i 2006. godine, kada je, kako je naveo, bio među tri najbolja kandidata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

biba3

11.01.2012. 17:33

Koliko ja vidim da ovi misle da ste vi lose radili svoj posao Radosavljevicu.

Bogdan

11.01.2012. 18:49

@biba3 - Koliko svi vidimo, Radosavljevic je veoma lose radio svoj posao. Kako mu nije palo na pamet da bar ovima koji su prvih 100 duznika nije poslao jedno prosto napisano pismo da proveri svoje strucnjake. Tako bi mu Dragan Djilas odgovorio ... pa se ne bi brukao. Od prvog dana tvrdi da je 100% siguran da je spisak sa tacnim podacima. Danas vec govori da je 99% tacan, sutra ce da izjavi da je 50% siguran, a prekosutra ce reci da nije kriv, jer su to podaci iz perioda kada on nije bio direktor??!

Karadjordje

11.01.2012. 17:33

Ova vlast tesko da moze bilo sta da utvrdi, jer njih ne zanima to, ali kad prodju izbori mislim da ce mnogi imati potrebe da odgovaranju.

zare5

11.01.2012. 17:35

pa zar vi nevidite da su oni vec utvrdili da ste vec vi lose radili svoj posao.

zli zo

11.01.2012. 17:47

Namerno se pravi cirkus sada sa ovim spiskom i poreskom upravom uopste, a sve sa ciljem da se degradira i kompromituje jos jedna drzavna institucija

Mrgud

11.01.2012. 18:07

Treba prekinuti sa praksom "ako sam lose radio dacu ostavku". Ako si lose radio ides u zatvor.

Umnjak

11.01.2012. 19:55

Nema potrebe da se istražuje. Toliko firmi, toliko godina i toliko novca - i sad tu neko ima obraza da se pojavljuje i javno nešto ima da kaže. Ovde ne bi trebalo dozvoliti da se brani sa slobode.

Marija84

11.01.2012. 22:28

G-din Radosavljevic nije svestan,ocigledno,da ovakvim nonsalantnim ponasanjem,degradira jednu od najvaznijih drzavnih institucija!

Maya-Mi

11.01.2012. 22:31

U ovoj drzavi,je sve isto,kao i u Poreskoj upravi.Uglavnom,funkcioneri nisu nista krivi za trenutno stanje,uglavnom je sve moglo da se desi i da za to niko ne snosi odgovornost !

Milan kobobar

12.01.2012. 08:47

@Maya-Mi - Uvažine gospodine direktore Poreske uprave,molim Vas objasnite meni i čitaocima;Kako to da u spisku o poresikm dudžnicima neme SRBOEXSOPRTA iz Obrenvoca i AD Centrala iz Zemuna?To je interseantno za naroj jer narod nije glup.

shomi

12.01.2012. 02:47

sta reci? koju posluku porati? kome??? ocigledno nas smatraju i za corave i za gluve kad dozvoljavamo ovakve prevare koje sve idu preko naseg dzepa, ne brinite ni vas nisu zaobisli