Problemi u obrazovanju odraslih

I. MIĆEVIĆ

29. 12. 2011. u 20:49

Još neizvesno hoće li svi odrasli ”osnovci” dobiti i obećanu stručnu obuku. Novca ima samo za usavršavanje nezaposlenih, iako je bilo najavljeno za sve

PROJEKAT ”Druga šansa”, kojim je predviđeno da stariji od 15 godina završe osnovnu školu tek što je počeo, a već se javljaju prvi problemi. Naime, odraslim đacima obećano je da će uz diplomu osnovne škole, za tri godine učenja, dobiti i stručnu obuku za neki od 30 zanata. Međutim, u škole je stiglo obaveštenje da mnogi neće imati tu obuku.

Letos je najavljivano da bi ovi đaci, zbog dodatne motivacije, mogli da dobijaju i pomoć od nekoliko hiljada dinara mesečno, a pominjano je da za to ”ima prostora u budžetu”. I to je ostalo samo na najavama.

A interesovanje za školovanje je veliko. Više od 2.000 polaznika u 40 škola već je selo u klupe i očekuju da za tri godine izađu s diplomom i šansom za zaposlenje.

- Prvo je obećano da će svi da dobiju obuku, a sada iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da oni imaju zakonskog osnova da obučavaju samo ljude koji su na njihovoj evidenciji. A svi koji su zaposleni ne mogu da uče zanat - kaže za ”Novosti” Jovanka Stojić, direktor OŠ ”Branko Pešić” U Zemunu. - Osećam se kao da smo na neki način izigrali te ljude i učinićemo sve da, ipak, svi dobiju obuku. Ispada da smo ih lagali kada smo išli od kuće do kuće i ubeđivali ih da treba da se opismene.

PLAĆENE SAMO DVE GODINE ZA projekat ”Druga šansa” EU je izdvojila 4,2 miliona evra bespovratnih sredstava, a Ministarsvo prosvete još 3,5 miliona evra. Pilot-projekat je, međutim, osmišljen za naredne dve godine, a školovanje jedne generacije traje tri godine. Tako da se još ne zna da li će od 2013. godine država preuzeti na sebe obrazovanje odraslih.

Ona navodi primere radnika ”Gradske čistoće” ili spremačica u različitim firmama. Oni bez osnovne škole ne mogu da imaju stalan posao, pa rade na određeno, a s obzirom na to da imaju kakav-takav posao ne mogu da dobiju obuku.

Mirjana Milanović, rukovodilac grupe za obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvete i nauke, tvrdi da nezaposleni jesu prioritet, ali da će i ostali dobiti obuku.

- Cilj nam je da sve iz sive zone nateramo da se prijave u Nacionalnu službu zapošljavanja - objašnjava Milanović. - A za one koji već rade organizovaćemo obuku u dogovoru sa njihovim preduzećima. Još nije definisano kako će ona da bude finansirana.

Polaznicima ”Druge šanse” u ponudi je, inače, obuka za pedesetak zanimanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije