Kupuju potomstvo za 200 evra

V. C. S.

27. 12. 2011. u 20:55

Četrdeset odsto svih žrtava trgovine ljudima su deca i novorođenčad, a njihov broj se svake godine povećava. Za dve godine više od 100 dece završilo u krijumčarskim lancima

OKO četrdeset odsto svih žrtava trgovine ljudima u Srbiji su deca i bebe, i njihov broj se, prema podacima policije, Službe za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima, centara za socijalni rad i NVO Astra, konstantno povećava.

Najveći broj mlađih od 18 su žrtve seksualne ili radne eksploatacije, ali ima i onih koji se preprodaju zbog prosjačenja, vršenja krivičnih dela, kao i onih koji su žrtve trgovine radi usvajanja. Policija i centri za socijalni rad svake godine podnesu po nekoliko prijava zbog ovog poslednjeg dela, koje je u Krivični zakonik uneto 2006.

Već prve godine kada je izdvojeno kao posebno krivično delo, policija je podnela tri krivične prijave zbog preprodaje novorođenčadi. Prodavci su bili roditelji ili samohrane majke, a kupci parovi bez dece. U jednom slučaju beba je na jugu Srbije prodata za samo 200 evra!

OD 387 ŽRTAVA ČAK 143 MALOLETNIKA ASTRA je od 2002, od kad postoji, od 387 žrtava trgovine ljudima identifikovala 143 maloletnika. Oko 70 odsto njih prodato je zbog prostitucije, 14 odsto zbog radne eksploatacije, sedam odsto zbog prosjačenja, šest odsto zbog prinudnog sklapanja braka i jedan odsto radi nelegalnog usvajanja.

MUP je prošle godine evidentirao 32 maloletne žrtve ”trafikinga”, od kojih su čak 23 bile mlađe od 14. Služba za koordinaciju zaštite žrtava registrovala je u istom periodu 42 slučaja, od kojih je jedan bio predmet nelegalnog usvajanja.

Godinu pre toga, policija je registrovala 48 maloletnika koji su se našli u lancu trgovine, od kojih je čak 15 bilo mlađe od 14 godina, dok je Služba otkrila 59, uz jedan pokušaj nelegalnog usvajanja.

Centri za socijalni rad beleže jedan do dva slučaja godišnje prijavljene trgovine decom radi usvajanja. Međutim, ”tamna” brojka dece koja završe kod nekih drugih roditelja, a to nikad ne bude prijavljeno, daleko je veća. Kako kaže Ivana Radović iz Astre, procene su da se otkrije ne više od četvrtine slučajeva trgovine ljudima, posebno decom.

- Glavni centar za trgovinu bebama radi usvajanja poslednjih godina bila je Grčka, gde su dolazile majke iz cele jugoistočne i istočne Evrope da se porode i prodaju decu - kaže Radović.

U ovogodišnjoj akciji grčke i bugarske policije razbijen je veći lanac trgovaca bebama i uhapšeno petnaestak majki iz Bugarske i Rumunije. Među uhapšenima nije bilo žena iz Srbije, iako je bilo spekulacija da su i naše žene učestvovale u ovom prljavom biznisu. Cena beba bila je 15.000 - 25.000 evra.

Srbija, inače, kako se vidi iz ovogodišnjeg izveštaja Ambasade SAD u Beogradu, prednjači u regionu po broju žrtava trgovine ljudima. Mada krijumčari i dalje švercuju decu u Italiju, Austriju i Nemačku, najveći broj mališana ipak biva preprodat u okviru same Srbije!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)