OKO 4.000 đaka u Srbiji uči u nekoj od 60 privatnih osnovnih i srednjih škola. Samo ove godine otvoreno ih je bar pet.

Iz pomodarstva ili želje da dete dobije bolje uslove i više znanja, roditelji godišnje izdvajaju od hiljadu, pa do 12.000 evra za školarinu.

Rekorder u visini školarina su gimnazije ”Ruđer Bošković” i ”Miloš Crnjanski”, sa svojim internacionalnim programima. U ”Ruđeru” učenje po standardnom gimnazijskom programu košta od 8.850 do 9.750 evra, a po stranim do 12.500 evra godišnje.

Cena jednog razreda osnovne škole je od 5.500 do 7.600 evra po domaćem programu, a ”po Kembridžu” košta od 6.500 do 9.300 evra. ”Crnjanski” naplaćuje od 4.000 do 5.750 u osnovnoj i od 6.500 do 12.500 evra u gimnaziji.

STRUČNE ŠKOLE JEDVA OPSTAJU DOK se u elitnim gimnazijama traži mesto više, u stručnim privatnim školama kubure sa brojem đaka. - Imamo najjeftiniju školarinu od 1.860 evra, ali se kod nas upisuju deca iz srednje klase, kojima je, i to mnogo da plate - objašnjava Vojin Ercog, direktor Prve privatne ugostiteljsko-turističke škole, koju trenutno pohađa 150 đaka. - Školujemo vrhunske kuvare, koji na svakom takmičenju poberu prve nagrade.

Kada su počele da se otvaraju privatne škole, uglavnom su to bile gimnazije, a danas postoje i srednja optičarska, saobraćajna, ugostiteljska, računarska, medicinska frizerska, umetnička... Po 20 ih radi u Beogradu i Vojvodini, a privatne srednje škole imaju i Šabac, Niš, Novi Pazar i Jagodina. Osnovne rade u Beogradu i Novom Sadu.

- Privatne škole uglavnom posluju ozbiljno, jer se trude da privuku nove đake - kaže za ”Novosti” Velimir Tmušić, načelnik republičke prosvetne inspekcije. - Kontrolišemo ih redovno, kao i državne, ali je zanimljivo da one brže i revnosnije ispravljaju nedostatke koje uoče inspektori, nego što to čine državne. Do sada je samo prva otvorena privatna škola izgubila dozvolu za rad, a nijedna druga nikad nije kažnjena.

I ljudi koji vode privatne škole priznaju da ima ”i žita i kukolja”.

- Privatnih škola je sve više i moraće u skoroj budućnosti da u svemu budu izjednačene sa državnim školama - kaže Nikola Tesla, predsednik Zajednice privatnih srednjih škola u Srbiji. - Istina je da neke škole imaju previsoke cene. Jer ima dosta pomodarstva u narodu, pa misle da ako je nešto skuplje, sigurno i vredi više.

U Evropskoj poslovnoj školi, u kojoj je Tesla direktor, školarina košta od 2.700 do 3.100 za klasičnu nastavu, dok je cena za celodnevnu nastavu, 3.800, a za koledž sa dodatnim aktivnostima 200 evra više.

Privatne škole utrkuju se i da što modernijim pristupom privuku đake. U većini roditelji mogu da vide ocene svoje dece onlajn, mnoge imaju i video-nadzor putem interneta, idealan za ”špijuniranje” dece.

A među decom koja pohađaju privatne škole ima mnogo izuzetnih đaka, napominje Nikola Tesla. Mnogi su osvajači domaćih i međunarodnih nagrada.