Otkopavanje istine: Ozna likvidirala 200 banatskih Srba

Đorđe Vukmirović

03. 12. 2011. u 20:57

Откопавање истине: Озна ликвидирала 200 банатских Срба
Njihova imena i zanimanja, datumi hapšenja i pogubljenja, kao i šturi opisi krivice koja im je dolazila glave zapisani su u dokumentima koja se čuvaju u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu

POD optužbom da su sarađivali sa pokretom Draže Mihailovića, Ozna je, od kraja oktobra do sredine novembra 1944, u Banatu uhapsila, osudila i streljala oko 200 Srba. Njihova imena i zanimanja, datumi hapšenja i pogubljenja, kao i šturi opisi krivice koja ih je, dok su ratna dejstva još trajala, dovela pred puščane cevi pobednika, zapisani su u dokumentima koja se čuvaju u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, u koja su „Novosti“ ekskluzivno imale uvid.

Reč je o dokumentima Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njegovih pomagača na teritoriji Vojvodine, formirane potkraj 1944. godine, koja se čuvaju u arhivskom Fondu 183. Jedan od njih je upravo spisak streljanih po presudi Ozne, zapravo svojevrsni delovodnik smrti, odnosno rukom pedantno ispisan registar pobijenih, označen brojem 73. Uz one iz Banata, tu je i nešto Srba iz Bačke, sve u svemu 211 duša. U odvojenim spiskovima, navedena su i imena oko 1.100 Mađara, streljanih uglavnom zbog pripadnosti Hortijevim okupacionim snagama u Bačkoj, i nešto više od 400 sremskih Hrvata, za koje se navodi da su pripadali ustašama Pavelićeve NDH, kojoj je Srem pripadao.

PRESUDE RUSIMA U KNjIZI sa brojem 73 pobrojana su i imena 33 Rusa iz Banata koje je, kako se u njoj izričito navodi, na smrt osudila sovjetska NKVD, koja je u jesen 1944. sa Crvenom armijom iz Rumunije ušla u Banat. Uhapšeni su krajem oktobra, a presude su mahom izvršene već početkom novembra. Uz ostale, na spisku streljanih su pukovnik Nikolaj Mišoljutov, Mihajlo Jablakov, Boris Roznjenski...

- Dokumenta Državne komisije su kod nas prebačena 1981. godine, pre toga su vođena u Muzeju Vojvodine, ali su fizički bila smeštena u zgradi pokrajinskog Izvršnog veća - kaže Katarina Marković, rukovodilac Depoa Arhiva. - Niko od potomaka streljanih nije se do sada konkretno interesovao za knjigu 73, ali dosta njih nam se obraća sa uopštenim zahtevima za dokumenta vezana za ratne zločine i mi im ih, u skladu sa propisima naravno, i izdajemo.

Ubedljivo najvećem broju Srba sa pomenutog spiska presudilo je odeljenje Ozne u ondašnjem Petrovgradu, a današnjem Zrenjaninu, a po broju žrtava slede Bela Crkva, Pančevo, Vršac, Kikinda... Reč je o ljudima raznih profesija, od ratara, preko lekara, odvokata i profesora, do veleposednika. Obrazloženja njihove krivice data su vrlo šturo, ponekad u jednoj ili dve reči, a ono koja se najčešće ponavlja jeste - Dražinovac.

Tako se, na primer, za Stevana Budišina, veleposednika iz Kikinde, streljanog 4. novembra, navodi da je „pomagao materijalno Dražin pokret i sarađivao s njim“, za činovnika Mirka Roganovića iz Petrovgrada, pogubljenog dva dana ranije, da je „vodeća ličnost Dražinog pokreta u Banatu“, a za petrogradskog lekara dr Ljubomira Bošića, streljanog kada i Roganović, da je „imao funkciju u Dražinom pokretu“.

- Zahvaljujući delovanju majora Velimira Piletića i Mirka Kosića, viceguvernera Narodne banke tadašnje Srbije, koji joj je, iz ekspoziture u Novom Bečeju, slao novčanu pomoć, Jugoslovenska vojska u otadžbini, na čelu sa Dražom Mihajlovićem, jeste imala podršku iz Banata - kaže za „Novosti“ beogradski istoričar Jovan Pejin, rođen u Kikindi. - Ova streljanja su, međutim, bila ideološka odmazda komunista i krvavo overavanje dogovora iz Londona da se njima posle rata prepusti vlast.

O mestima na kojima su pokopana tela streljanih, za sada nema pouzdanih podataka. To, bi, preme rečima Srđana Cvetkovića, sekretara Državne komisije za pronaleženje i obeležavanje tajnih grobnica, možda mogla da bude lokacija „Strelište“ kod Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ristić ljubodrag

03.12.2011. 21:13

meni se čini , da će mnogi, od sadašnjih sa vlasti, sve poljane po Srbiji prekopati, samo da gradjanima skrenu pažnju sa zla koje su sami, od 2000-te godine,godine naneli i Srbiju doveli do neslućene propasti.Naravno, ja sam za kažnjavanje svakog i uvek za svako zlo koje je počinjeno!

Velimir

04.12.2011. 12:49

@ristić ljubodrag - Time bi samo pomogli da istina izadje na videlo,da se upozori do cega dovodidiktatura i sprreciti zlocine u buducnosti.Za zla koja cini danasnja vlast,sami smo krivi jer u ovim demokratskim uslovima ona je svenjiva a samim tim podleze sankcijama kako za cinjenje tako i za necinjenje.Glasaj za onog ko istinu govori i uradi sto obeca.

dan osman

04.12.2011. 19:36

Polako izlazi na videlo puna istina o komunističkim monstrumima koji su bili na vlasti.